Mekaniska leksaker från Japan


I mars skrev jag om de mekaniska leksaker från TOMY jag önskade mig så hett; det var bland annat Kongman och Tricky Golf jag tänkte på då.

Nyligen fick jag faktiskt ett modernt spel från Japan efter en av Orvar Säfströms resor; ett Super Mario 3D Land med kula som rullar omkring.

Jag får be att tacka för ännu ett fantastiskt stycke spelkultur till samlingen!

mt-40022974_1Mekaniska spel har en särskild plats i mitt hjärta, mest för att de i många fall är så bisarra versioner av dator- och tv-spelsvarianter. Super Mario 3D Land är inget undantag; här handlar det om en svår Labyrint-liknande konstruktion (utan batterier eller motor) som på sina ställen blir infernaliskt svår.

Tanken är såklart att du med din kula ska ta dig upp till Bowser och i förlängningen resa flaggan med Princess Peach. På vägen finns det fyra andra flaggor du kan vända på; men en del av manöverna – särskilt på övre plan – är vansinniga och halv omöjliga att genomföra.

Och då är jag ändå rätt ok på ovan nämnda Labyrint – och kör igenom det både framåt och bakåt utan större problem.

Men givetvis ber jag att få tack så hemskt mycket för denna coola lilla pryl; jag antar att Japan är nedlusat av dem – men eftersom de så sällan ser våra breddgrader är det extra kul att få känna sig lite härligt tillintetgjord när man tycker att man är bra på dylika spel.

3d_super_mario_land_ball_bearing

Tack, Orvar!

 


3 svar till “Mekaniska leksaker från Japan”

  1. Hej Jimmy!
    Undrar om du kan mäta stålkulan till ditt Kongman?
    Har ingen lust att beställa ifrån Ebay då man troligtvis får 10st eller mer för samma pris i sverige.
    Med vänlig hälsning, Robban

  2. Hallå! Jag provade lite olika, men kom till slut fram till att stålkulan ska vara 11 mm. Ha det fint!

  3. Just 11 mm känns rätt narurligt, då det verkar vara standardstorleken på pachinko-kulor (och därmed kan antas finnas att köpa i stora mängder, för relativt små pengar, i Japan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *