Mekaniska leksaker från Japan

14 maj, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

I mars skrev jag om de mekaniska leksaker från TOMY jag önskade mig så hett; det var bland annat Kongman och Tricky Golf jag tänkte på då.

Nyligen fick jag faktiskt ett modernt spel från Japan efter en av Orvar Säfströms resor; ett Super Mario 3D Land med kula som rullar omkring.

Jag får be att tacka för ännu ett fantastiskt stycke spelkultur till samlingen!

mt-40022974_1Mekaniska spel har en särskild plats i mitt hjärta, mest för att de i många fall är så bisarra versioner av dator- och tv-spelsvarianter. Super Mario 3D Land är inget undantag; här handlar det om en svår Labyrint-liknande konstruktion (utan batterier eller motor) som på sina ställen blir infernaliskt svår.

Tanken är såklart att du med din kula ska ta dig upp till Bowser och i förlängningen resa flaggan med Princess Peach. På vägen finns det fyra andra flaggor du kan vända på; men en del av manöverna – särskilt på övre plan – är vansinniga och halv omöjliga att genomföra.

Och då är jag ändå rätt ok på ovan nämnda Labyrint – och kör igenom det både framåt och bakåt utan större problem.

Men givetvis ber jag att få tack så hemskt mycket för denna coola lilla pryl; jag antar att Japan är nedlusat av dem – men eftersom de så sällan ser våra breddgrader är det extra kul att få känna sig lite härligt tillintetgjord när man tycker att man är bra på dylika spel.

3d_super_mario_land_ball_bearing

Tack, Orvar!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.Kategori: Spel & Data

Kommentarer

3 kommentarer till “Mekaniska leksaker från Japan”
 1. Robert gustafsson skriver:

  Hej Jimmy!
  Undrar om du kan mäta stålkulan till ditt Kongman?
  Har ingen lust att beställa ifrån Ebay då man troligtvis får 10st eller mer för samma pris i sverige.
  Med vänlig hälsning, Robban

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Hallå! Jag provade lite olika, men kom till slut fram till att stålkulan ska vara 11 mm. Ha det fint!

 3. Ingvar skriver:

  Just 11 mm känns rätt narurligt, då det verkar vara standardstorleken på pachinko-kulor (och därmed kan antas finnas att köpa i stora mängder, för relativt små pengar, i Japan).

Kommentera