Spelpappan spelar Commando Arcade på C64

28 maj, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

Egentligen rapporterar jag alldeles för lite om det som släpps på spelscenen nuförtiden till Commodore 64. ”Släpps det något alls?” tänker kanske du – men det gör det faktiskt.

För ett tag sedan skrev jag om AEG Soft och deras ständiga nyversioner av Microprose Soccer inför varje fotbolls-VM – och nu är det dags för en jättenyhet; Commando har släppts i nyversion som rockar rätt rejält.

Commando behöver ingen introduktion för de flesta därute. Det handlar helt enkelt om ett actionpackat militärspel i vilket du som förmodat amerikansk soldat ska sätta en motståndarbas i brand. Åtminstone var det så den väldigt korta C64-versionen slutade; fram tills nu.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Capcoms gamla C64-hit från 1985 med musik av Rob Hubbard har nämligen helt nyligen fått en ordentlig upputsning av ingen mindre än demo- och knäckargruppen Nostalgia som en gång i tiden grundades av bland annat svenske Zyron.

130973Denna nyversion går under namnet Commando Arcade eftersom den är betydligt mer trogen arkadoriginalet jag faktiskt aldrig spelat. Det är gratis, det finns tillgängligt på CSDB – och det är awesome.

Fem nya nivåer är tillagda så att hela spelet nu kan stoltsera med åtta olika nivåer, precis som originalet. Grafiken är helt ny på sina ställen och elaka buggar som resulterade i blinkande sprites är nu borta.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Ljudet är upphottat och bland annat spelas det upp ljud för både dina skott och granatexplosioner; det låter i dag jävligt basic men för den som på 80-talet varvade Commando i timmar är det en fantastisk upplevelse. Huruvida svårighetsgraden är ökad eller om jag bara är väsentligt sämre kan jag ännu inte riktigt svara på; men låt mig säga att jag inte direkt varvar spelet längre…

Commando Arcade funkar utmärkt på både C64 och emulator; jag tycker att du ska plocka hem det alldeles bums härifrån! Själv har jag ägnat hela onsdagskvällen åt detta sanna nöje.

Ha en fortsatt härlig onsdagskväll!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Spelpappan spelar Commando Arcade på C64”
 1. Mindrax skriver:

  Riktigt häftigt, hade ingen aning om detta :)
  Nu skall det liras tills stickorna glöder.

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Ja, det är grymt. Men visst fanken är det svårare? Det är inget fel i det – men jag vill hemskt gärna tro att jag inte blivit så mycket kassare :p

 3. Mindrax skriver:

  De nya banorna var svåra, annars kändes det som vanligt.
  Så jag antar att du blivit sämre :P

Kommentera