Dagens Industri skriver om Generation 64


I dag skriver Sveriges största finanstidning om min kommande bok Generation 64. Det är väldigt roligt, inte bara för att det är trevligt att bli uppmärksammad för sitt arbete – utan framförallt för att det visar att arvet efter Commodore 64 börjar ta plats i näringslivets finrum på riktigt.

Det är min förhoppning att fler tar vid; att fler börjar skriva om, forska kring och analysera det Generation 64 betytt för svensk näringslivsexport.

För en tid sedan blev jag intervjuad av SVT på plats här i mitt skrivarhem. Det handlade då mycket om det rent nostalgiska med Commodore 64. Reportern tillhörde själv Generation 64 och var ganska väl insatt i det mesta som försiggick i pojk- och flickhemmen som under 80-talet utrustades med den bruna lilla datorn som under en knapp tioårsperiod helt tog över hemdatormarknaden.

Inslaget sändes i Sydnytt men plockades på kvällen upp av Kulturnyheterna på SVT i sin helhet i deras 21:40-sändning – och minuterna efter började det rassla till igen bland förhandsbeställningarna, fick jag veta. Folk i min närhet häpnade; varför brydde sig nationell tv om Generation 64?

Upprinnelsen till SVT-reportaget var alltså en insatt journalist. I fallet med Dagens Industri var situationen snarlik; en frilansande fotograf snappade upp vetskapen om Generation 64 efter att ha läst här på Spelpappan under en tid. Han var själv under en period på 90-talet nöjesredaktör på tidningen Datormagazin och tipsade en DI-reporter om nyhetsvärdet.

När Dagens Industri väl hörde av sig var det med sund och försiktig skepsis. Efter att ha pratat ganska länge i flera omgångar beslutade sig dock reportern för att det fanns ett tydligt nyhetsvärde för tidningens läsare, det svenska näringslivet i stort – och tidningen besökte mig här i Malmö för plåtning. Reportern fick ta del av mitt tidiga material och konstaterade efter några dagars genomläsning: ”Det var klart intressantare än jag först trodde!” Fröet är därmed sått.

Weekend_trippeletta_DI

Resultatet finns att läsa i dagens helgbilaga i Dagens Industri, kallad DI Weekend – en tidning som har för vana att skriva om ”aktuella näringslivs- och samhällstoppar, breda reportage och en rad fasta avdelningar som bilar, vin, nya prylar samt krog- och hotelltester.” Artikeln har dock lyfts in i den vanliga papperstidningen som en slags teaser till att läsa helgbilagan, vilket såklart är trevligt.

”Ungdomar som knackade sina första rader kod på en Commodore 64 på 1980-talet. De är grundbulten för de senaste årens största svenska exportframgångar som Spotify, Candy Crush och Minecraft. Nu berättas för första gången deras historia i en bok som kommer ut i höst.”

Gen64_DI_20140808I framtiden är det min förhoppning att även andra än de redan insatta förstår vikten av Generation 64 och dess betydelse för den sociala datorns framväxt – och då menar jag inte främst boken utan den generation av vilken jag endast intervjuat ett fåtal.

Min bok är ingen akademisk uppsats och bevisar inget; jag försöker endast förmedla en berättelse så som jag hör den och binda ihop det till en sammanhängande historia om den plattform betydande delar av IT-, spel-, musik- och kultursverige tagit avstamp från.

Det vore underbart om fler hakade på och fortsatte arbetet; mer forskning, fler analyser, fler reportage och fler minnen och lärdomar som ger en ännu bättre bild av den sociala hemdatorkulturen kring Commodore 64 som tog upp så stor del av så många personers liv – men som återberättas så sällan.

”Generation 64: Commodore gjorde mig till den jag är” har alldeles nyss lämnats till tryck och både jag och Kenneth arbetar nu med lite efterarbete samt en mängd helt andra saker. Den som förhandsbeställt boken kommer att få den signerad och numrerad några veckor innan butikssläpp och tillsammans med en del godsaker.

Den som vill recensera boken eller på annat vis rapportera bör i första hand vända sig direkt till mitt förlag, Bokfabriken. Men det går såklart bra att också kontakta mig direkt. Pressmaterial kommer successivt att publiceras på Generation64.se.

Generation 64 kommer att finnas tillgänglig efter släpp hos de flesta större bokhandlare och även på onlinebaserade butiker som CDON, Ginza, AdLibris och Bokus.

I sinom tid kommer jag även att avslöja vem som är med i boken – håll ut! :)

 


5 svar till “Dagens Industri skriver om Generation 64”

  1. Härlig läsning! :)

    Ja 64:an har alldeles för mycket minnen för mig att få plats här! ;)

    Lycka till med boken!

    Mvh,
    Dasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *