Besatt av brädspel om trav och galopp


Jag är inget stort fan av hästar; varken att rida eller att se på trav och galopp. Däremot är jag ett stort fan – ja, nästan besatt av – brädspel om hästar, trav och galopp. Mest därför att scenariot öppnar upp för så många sidor av tävlandet; betting, lopp och att lura varann.

Denna besatthet har lett till att jag genom årens lopp samlat på mig ett gäng brädspel om hästar. Här är några av dem.

Det finns ett stort problem med lopp i brädspel – och även i de flesta lopp i dator- och tv-spel. Det problemet handlar om balansbortfall då en eller flera spelare halkar efter så pass att det känns omöjligt att komma ifatt. Vilket i sin tur leder till att de tröttnar och inte längre vill vara med.

Tv-spel som Mario Kart löser det med det berömda ”blåskalet” som bara faller i händerna på den som ligger långt bak – och som susar iväg och bara knockar ledaren.

Trav- och galoppspel brukar helt undvika denna obalans genom att addera ytterligare en (minst) dimension, nämligen satsandet – betting.

travspelet_spelpappan

Travspelet är en klassiker jag haft på tapeten förr. För mig är det egentligen det perfekta tävlingsspelet med lopp och betting då det verkligen ställer krav på känslan för odds och gambling. Att ha bra hästar är såklart fördelaktigt men inte alls avgörande; det går att hamna hopplöst sist i alla lopp och ändå ta hem spelet.

jagersro_spelpappan

Jägersro är en annan klassiker folk brukar referera till när det gäller brädspel med hästlopp och betting. Det beror förmodligen mest på att det är en gammal Alga-klassiker men jag tycker inte att spelplanen fungerar lika bra som Travspelet eftersom den inte är rund, av någon anledning. Det finns alltså inga varv. Varv är bra.

manvalla_spelpappan

Månvalla är en av de sjuka spelidéer som räddhågsna Alga skrotade ganska snabbt. Spelet titel är en parafras på Solvalla, vilket tog mig alldeles för många år att fatta – så lite kan jag om sporten. Det coola är att Månvalla egentligen ska spelas om riktiga pengar, vilket alltså fick Alga att få kalla fötter och lägga ner spelet tämligen omgående.

derby_spelpappan

Derby är en norsk variant av Jägersro. Exakt samma spel fast norskt. Ändå intressant att äga. Tycker i alla fall jag.

To-To_spelpappan

To-To har inget med varken litterära hundar eller 80-talsband att göra utan är ett tärningsspel med galopptema. Det föreligger här ingen betting eller annat som kryddar utan spelet består endast av tärningar och tur. Men kanske coolast omslag.

solvalla_spelpappan

Solvalla är ett fint gammalt spel med ytterst knapphändiga regler samt lite kort att dra under loppets gång och tärningar. På denna tid var brädspel mest tidsfördriv och inte så mycket strategi – mest kul att ha för samlandets skull.

nordiska_travspelet_spelpappan

Sist men inte minst har vi Nordiska Travspelet som är i stort sett helt ospelbart i dag.

Det var min lilla fascination av brädspel om trav och galopp. Nån gång i framtiden kommer jag även att redogöra för min obsession kring brädspel runt fotboll :) Ha en fortsatt trevlig måndagskväll!

 


18 svar till “Besatt av brädspel om trav och galopp”

 1. Jägersro var det jag spelade som liten.
  Det hade jag kunnat tänka mig köra igen :)

 2. Och det där var /några/ av de brädspel du har med hästtema?!

  Det där med hur vadslagning påverkar spelet fick mig att fundera på hur t.ex. Alga-spelet Formula 1 skulle arta sig om man lade till en totalisator och sådant element. Det är iofs inte lika mycket tärningsslag i det spelet som i Travspelet, men jag kan tänka mig att spelet skulle bli lite djupare, och i princip är det ju lika osannolikt (oetiskt?) att racingstallen skulle hålla på med vadslagning om sina egna lopp som att travstallen gör det. Nu minns jag att i Travspelet finns en publikfaktor som ökar och breddar utdelningen, men det tar ju inte bort faktumet att den som äger hästarna också spelar på vilka hästar som ska vinna loppen deras egna hästar ställer upp i.

 3. @anders: Nja, alltså – det blev lite fel: det är några av de brädspel om hästar som *finns*. Detta är alltså alla jag har just nu :)

  Formula 1 är ett hopplöst spel med oklara regler och kort som plockar ur dig omedelbart. Det är inte ens klart vem som inleder en omgång – den som ligger på inner- eller ytterspår av ledarna?

  Ägaren av en häst kan såklart spela på vilka hästar den vill. En extraregel vi fört in i Travspelet är dock att du inte får köra en häst långsammare med vilje – du måste alltså alltid ta rakaste banan eller inåt banan, inte köra ut i ytterspår eller sicksacka bara för att dra ner farten i den händelse du inte satsat på din egen häst. Däremot är det fritt fram att inte spela ut kort om du inte vill.

 4. Finns det spel till datorer med samma tema?!
  Skulle vara kul att köra på datorn med när man är själv t.ex.

 5. Sport of Kings är ju uppenbart. Helt ok galopp- och bettingspel för sin tid.

 6. Ligger en del auktioner på Tradera som du tipsade om :)
  Det är rätt maffiga summor för dem men det låg ett för runt hundringen än så länge.

  Jag är rätt sugen på det exet :)

 7. Renodlade spel av typen satsa på rätt häst var ju vanliga att mata in som BASIC-listning. För övrigt gjorde jag ett rätt genomarbetat V65-spel i Pascal på gymnasiet, fast då är det som sagt bara vadslagning, inte momentet att köpa och träna upp egna hästar som i Travspelet.

 8. First Past the Post är nog en annan kandidat bland de mer komplexa hästretrospelen.

 9. Man vill ju ha hela paketet med allt vad det innebär.
  Kanske en idé för spelmakarna att betänka.

 10. Får man fråga varför det där sista spelet är ospelbart idag…? Var det mera roligt då det släpptes…?

 11. Det är väl en teori jag tar upp i ganska många sammanhang; förr var brädspel mer ett tidsfördriv för att slå ihjäl tråkiga stunder då det inget fanns på teve och inget Internet. Kortspelen är ett ännu tydligare tecken då spel som Svälta Räv och liknande inte har någon riktig poäng annat än att just fördriva tid.

  I dag ses brädspel oftare som en tidsinvestering i det att vi vill ha en utmaning, ordentlig underhållning eller åtminstone ser brädspelet som en vettig sysselsättning i konkurrens med mycket annat. Därav ”ospelbart” i dag – men säkert helt ok tidsfördriv på sin tid.

 12. I den nya upplagan av Jägersro är väl spelplanen rund? Vilka är annars de stora skillnaderna mellan Travspelet och Jägersro?

 13. Jägersros spelplan är rundad men banan går inte varvet runt. De stora skillnaderna mellan Travspelet och Jägersro ligger i detaljerna kring loppen samt att det mesta hänger ihop lite mer i Travspelet; allt från att du tränar ditt stall till att det är mer variation i loppen och satsningarna.

  Jag ser dock att nyare versioner av spelet också har en sluten bana, vilket såklart är bra.

 14. Hallå, jag har faktiskt inte den blekaste. Jag är normalt sett inte särskilt intresserad av det ekonomiska värdet på mina grejer, det är andra saker jag värdesätter. Att sätta mig ner och gå igenom spel för spel har jag heller aldrig riktigt orkat göra, då handlar om flera hundra titlar totalt. Tyvärr, det är det tråkiga svaret :)

 15. Hej Jimmy.Ser din beundran och eufori om hästspel och det verkar ju du vara duktig på.Jag har nyss sett denna sida för första gången och jag vet inte men skulle behöva hjälp eller råd angående ett spel som jag haft men förlorat av någon konstig anledning.Spelet är ett speciellt spel som ,om jag minns rätt,är ett spel som specialgjordes tillsammans med Täby Galopp.Jag köpte det,det heter GLADA GALOPP och det är Dan Glimne som ligger bakom spelet.Det är så kul för man spelar under ett helt tävlingsår med olika årstider och annat.Vet ju ej om du möjligtvis har hört talas om detta spel,galoppspel som det är.Jag bara tänkte fråga dej då du är fanatiker gällande hästspel.Ifall du kan hjälpa mej så vore jag enormt tacksam.Ha det gottHälsar Börje Umeå

 16. Hej Börje! Om vi menar samma spel tror jag att ”Glada Galopp” konstruerades av Jan Jangö – mannen som skapade både Jägersro och Månvalla åt ALGA.

  Men vad vill du ha hjälp med – att hitta ett ex, eller? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *