Spelpappan besöker X2014


Nyss hemkommen från världens största C64-party, X2014 i Someren i Holland, är det många intryck att smälta. Som vid varje stort party är bidragen som den trehundrahövdade publiken bjuds på av absolut högsta klass, kanske det bästa som någonsin gjorts på C64-plattformen.

Varje år överglänser världens demogrupper varandra i ingenjörsmässig elegans och kreativitet född ur begränsning. Och Sverige tar täten.

Jag besöker demopartyn lite då och då men det var länge sedan jag var på ett riktigt stort party som varade över flera dagar. Senaste gången det begav sig utomlands på något liknande var faktiskt så länge sen som The Party 1992 och få vet att jag då ställde upp med musik till Amiga-tävlingen…

x2014_visitors_spelpappan

Till X2014 i Someren, Holland reste jag med delar av den sydsvenska C64-scenen och bjöds på nya bekantskaper, holländsk gästfrihet, mängder med öl – och en uppvisning i hur en Commodore 64 ska hanteras. De tre demos som slogs om pallplaceringarna var av klass jag sällan skådat och många verkade överens om att årets X-party var bland det bättre någonsin.

Tredje plats: Fairlight & Offence & Prosonix med demot RGB.

Andra plats: Booze Design med demot Uncensored. Killarna var bara fem personer.

Och på första plats – med en armé av nästan 20(!) personer: Censor Design & Oxyron med demot Comaland.

För egen del blev jag förärad huvudrollen i nylanserade diskmagasinet Propaganda som varit tyst i 16 år men som alltså återuppstod i och med helgens X2014. Tanken är, enligt demogruppen Genesis Project som ligger bakom återutgivningen, att magasinet ska återkomma så ofta som varannan månad, vilket är ambitiöst för något så old school som ett diskmagasin.

Jag tog mig friheten att spela upp intervjun i YouTube-format för den som vill läsa.

Jag tog även med mig ett exemplar av min bok, Generation 64, för att visa upp för den som var intresserad. SAS slarvade tyvärr dock bort mitt bagage och hittade det inte förrän dagen efter så bok, kläder samt tandborste fick jag inte tillgång till förrän efter ett helt dygn, vilket ju var något av en missräkning.

Under tiden jag saknade mina tillhörigheter fick jag dock en idé att försöka skapa det ultimata exemplaret av Generation 64; jag bestämde mig för att i en och samma bok skaffa signaturen från samtliga medverkande i de 30 intervjuerna – och kanske eventuellt mer därtill från folk som omnämns. På insidan av omslaget tänkte jag dessutom försöka få med så många namn som möjligt från den svenska C64-scenen så att detta exemplar blir en bok som nästan samtliga geniala C64-människor har både bläddrat och skrivit i.

Få se om jag lyckas skaffa mig det ultimata exemplaret av Generation 64 – det blev en bra början med Andreas ”Morpheus” Wallström och Pex ”Mahoney” Tufvesson som båda var närvarande plus en mängd otroligt duktigt C64-scenfolk.

[slideshow_deploy id=’13833′]

Slutligen skulle jag vilja nämna att jag köpte en tröja i det lokala retroutbudet. Det var denna gång en Archon-tröja som fångade min uppmärksamhet. Du som läst bloggen under året som gått känner kanske till mina skriverier om Archon och dess omslag. Det tecknades av Dave McMacken och enligt honom finns ingen av originalillustrationerna kvar, varpå jag frågade killen med tröjorna var han egentligen fått tag på ett högupplöst original att arbeta med. Hans svar var att han själv gjort det utifrån omslagsbilden. Snyggt jobbat!

archon_tshirt

Jag vill på detta vis tacka organisatörerna av X2014 för en fantastisk tillställning och även passa på att tacka hela den svenska C64-scenen på plats för trevligt umgänge och väldigt gott arbete. Sverige regerar onekligen i C64-världen och det är så jäkla roligt att få träffa ännu fler som läst boken och har synpunkter, kritik och glada tillrop.

Stort tack till: HCL, Qdor, Dane, redcrab, Musicman, Trasher, hedning, papademos, Mahoney, Morpheus, Slaygon, Klegg, Pantaloon, Stinsen, encore, grip, Metalux, LFT, Bob, Swallow, Ziphoid, Puterman, radiantx, Alfatech, Ruk, Bepp och NiM.

Nu ska jag sova.

 

,

3 svar till “Spelpappan besöker X2014”

  1. Härligt läsning, det var ett bra tag sen jag själv härjade runt på partyn. Men det var härliga tider som jag alltid kommer bära med mig minnen och upplevelser ifrån.
    Riktigt trevligt att du fick en massa uppmärksamhet med gällande din bok, alltid välkommet :)

  2. Mitt handle har alltid varit Mindrax och jag var med i Absolut Vodka Team och senare i FlashPoint.
    Men det var mindre obetydliga grupper så vi gav inget större avtryck i scenvärlden :)
    Dock var jag stor i den skånska swapper-sektionen men fick pensionera mig från den då en viss myndighet fick upp ögonen för oss.
    Jag var aktiv under hela 90-talet i princip innan jag tog en mer passiv position i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *