Spelpappan spelar Donkey Kong Junior till C64


Trenden med portningarna av gamla speltitlar till Commodore 64 går vidare. För en knapp månad sedan var turen kommen till arkadtiteln Donkey Kong Junior från Nintendo.

Holländske Mr. Sid hälsade på ett forum att han ämnade släppa C64-portningen av det älskade arkadspelet den 8 november 2014, vilket också skedde. Jag har dock inte haft ordentlig tid att spela det förrän nu.

Donkey Kong Junior är en direkt uppföljare till Nintendos stora hit, Donkey Kong. Här hittar vi förlagan till Mario, i DK-spelen kallas han dock Jumpman, och detta är faktiskt enda gången (åtminstone hittills) som vår mössbeprydde, italienske VVS-gubbe faktiskt är antagonisten i ett spel.

Även om originaltiteln släpptes på arkadmaskin var det för min del faktiskt Game & Watch-versionen jag minns bäst och har en egentlig relation till. Som arkadspel räknat har jag bara spelat Donkey Kong Junior efter att jag blivit vuxen och har därmed inte samma nostalgiska referenser.

[slideshow_deploy id=’14299′]

Donkey Kong Junior fick porteringar till ganska många plattformar men alltså aldrig till Commodore 64. Mr. SID berättar själv att han och grafikern STE’86 utgått en hel del från arkadoriginalet men också från Atari 7800-porten vilken är en av de versioner som är väl trogen originalet.

Atari 7800-versionen av Donkey Kong Junior ser du här nedan:

Musiken och ljudeffekterna är skapade av svenske encore från Undone, mer känd som Mikkel Hastrup. Jag hade nöjet att träffa flera av dessa trevliga herrar på X2014 strax innan släppet.

På det hela taget är det en utmärkt portering av en redan utmärkt portering – och går att hitta här. Här nedan kör jag en spelomgång – och jag kan erkänna att jag inte är något vidare men det ger i alla fall en bra bild av det utmärkta resultatet :)

Ha en fortsatt härlig onsdagskväll!

 


2 svar till “Spelpappan spelar Donkey Kong Junior till C64”

  1. Tydligen annonserades Donkey Kong Jr även för ZX Spectrum men kom aldrig ut. Såvitt jag vet är de enda hemdatorversionerna till Ataris datorer och möjligen Coleco ADAM. Jag vet inte om det kan ha haft något med den berömda historien om att rättigheterna att porta Nintendo-spel var i USA fördelade så Atarisoft skötte hemdatorversioner och Coleco skötte TV-spelsversioner, men att Coleco haft mage att visa Donkey Kong till sin nya ADAM-dator och att Nintendo då lackade ur. Det torde ha inträffat före dess att Donkey Kong Jr skulle ha lanserats, och då kanske det blev så att Atarisoft bara fick ge ut version till sina egna datorer och den nya konsolen 7800, Coleco gjorde en egen bedömning och gav ut även detta i ADAM-version medan övriga icke-Nintendoformat lämnades därhän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *