Pixla C64-färger med Pappas Pärlor


Snart kan vem som helst pixla fram bilder som på Commodore 64 – utan vare sig dator eller emulator. Pärlplatteexperten Johan Karlgren – eller Pappas Pärlor – håller nämligen på att plocka fram (med lite hjälp av undertecknad) ett C64-pärlkit med sexton färger som korresponderar mot paletten i världens mest sålda hemdator.

Jag vet inte vad du tycker – men för mig är detta årets julklapp 2015.

Att pixla är helt enkelt att placera ut grundstenarna – pixlarna – en och en. Nuförtiden finns verktyg i ritprogrammen som fixar former, övergångar och proportioner åt dig – men på en Commodore 64 pixlades den mesta konsten rakt in i datorns ritprogram – precis som när du lägger en pärlplatta.

johan_karlgrenJohan Karlgren är expert på pärlplattor. Han har flera miljoner pärlor hemma i verkstaden och sysslar ofta med retromotiv eftersom det finns en stor publik för sådant i Sverige. I höstas tog han beslutet att bli pärlexpert på heltid och han lever numera på att dels sälja sina verk och sina pärlplattekit – men framförallt på att ordna välbesökta workshops.

Det var just så vi möttes förra helgen – på Temadag: Retrospel på Mölndals stadsmuseum höll jag ett föredrag om Generation 64 och Pappas Pärlor en uppskattad workshop i vilken folk fick lägga pärlor och stryka fram små konstverk. Johan Karlgren själv ser mer i pärlplatteläggandet än bara en hobby.

Att lägga pärlplattor är kreativt och lugnande på samma gång, både för vuxna och barn. Jag har sett barn och ungdomar med svårighet att sitta still och koncentrera sig – som blir lugna när de hamnar vid pärlplattorna. Det är en väldigt meditativ – och rolig – sysselsättning. Och billig.

Pappas_PärlorBåde Pappas Pärlor och Spelpappan gillar att prata – och vi driver under dagens gång iväg på en mängd olika områden, både spelrelaterade och inte. Någonstans efter mitt föredrag får jag en idé om att göra C64-saker med pärlor – det Pappas Pärlor lyfter fram är mest Nintendo-relaterat.

För att det ska fungera krävs dock att färgerna verkligen stämmer överens med de 16 färger en Commodore 64 klarar av – annars bryts magin och det blir liksom inte C64 längre.

Johan Karlgren blir genast intresserad och jag plockar fram en färgpalett över de 16 färgerna.

Jag kan säga direkt att gråskalan blir ett problem. Det finns inte särskilt många tillverkare som satsar på grått, av naturliga skäl – och tillverkare är viktiga. En del pärlor har högre kvalitet än andra och smälter olika. För att det ska fungera måste varje pärla smälta ut och fylla en hel fyrkantig pixel, annars ser det inte bra ut. Det fungerar oftast heller inte med att ha olika tillverkares pärlor i samma verk.

Pappas_Pärlor_greyEfter att ha skilts åt återkopplar Johan Karlgren snart med mig – han har inte riktigt kunnat släppa C64-idén. Han hittar en lämplig mörkgrå färg på några amerikanska pärlor – men de smälter inte korrekt. Kanten blir buktande istället för rak och just den sorten faller därför ifrån.

Senare samma dag återkommer Johan Karlgren med en uppsättning. Den rosa färgen är lite för gräll och vi diskuterar fram och tillbaka. Den mörkgrå färgen får bytas ut mot en lite brunare men kan fungera ändå.

Vi kommer överens om att han skickar över ett första testkit till mig som jag tänkte ta med till helgens C64-party, Gubbdata, i Lund. Där lär det finnas en del pixlare av rang.

Detta känns skitroligt och jag kan tänka mig att släppa ett pärlplattekit med just C64-färger. Får vi bara ordning på alla färgerna och det visar sig att folk verkligen vill ha ett sådant kit är jag mer än villig att se till att få ut det på marknaden.

C64-set_beads_2För egen del känns det klockrent. Både yngre och äldre mår bra av att pixla fram bilder och pärlplattor är enkla, snabba och billiga att jobba med.

Tillsammans med en gnutta kreativitet kan man skapa hur coola konstverk som helst – och med en ännu levande demoscen på Commodore 64-plattformen borde det kunna finnas underlag för rätt många köpare som vill sprida C64-pixlandet vidare till andra generationer.

Jag har nu fått Pappas Pärlors första C64-pixelartkit och sitter och testar färgerna för glatta livet. Det funkar redan väldigt, väldigt bra.

[slideshow_deploy id=’15921′]

Är du sugen på ett Startkit för pixelart på Commodore 64 från Pappas Pärlor?

Släng en rad till honom eller mig. Det här är sjukt kul!

Här hittar du Pappas Pärlors populära Instagram-flöde: https://instagram.com/pappasparlor/

 


7 svar till “Pixla C64-färger med Pappas Pärlor”

  1. Jag tänkte så sent som i går att ”hur ska jag hitta exakt de rätta färgerna till en c64-pärlplatta”. På riktigt!

  2. Åh, vad roligt! Jag är, lite beroende på pris, absolut intresserad! (särskilt om lådan är snygg och påfyllningsbar!)

  3. Jag har redan pärlinferno här hemma så det borde inte vara så svårt att få till det någorlunda i närheten av 64:ans palett.

    Har redan gjort en del figurer från SNES och NES, men det ska bli kul att få testa på lite äldre mönster om jag får tid över, så postar jag resultat sen.

  4. Vad hände egentligen med detta projekt? Väntar fortfarande på att kunna köpa dessa Commodore 64-pärlor..? Finns ingen information någonstans om hur man ska köpa dem. Ingen hemsida eller något alls. Söker med Bing, Google, Yahoo med flera. Eller..?

  5. Jag tror det bara dog ut, tyvärr. Jag vet faktiskt inte, har inte diskuterat det med Johan på länge. Själv har jag varit upptagen med att skriva fem böcker sedan denna artikel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *