Spelpappan läser Fix & Foxi


Det där med nostalgi och minnen är märkligt. En del saker, hur små de än må ha varit, minns nästan alla. Andra saker glöms snabbt bort, trots att de rent objektivt sett borde ha gjort minst lika stort avtryck.

Fix & Foxi är förmodligen Tysklands mest kända tecknade serie – men i resten av världen rönte de två rävarna ingen större framgång. Och ändå fick de i Sverige två chanser.

FixoFoxi (1)Den som växte upp innan Internet vet att mycket få saker var gratis. Stod du och läste lite för länge vid serietidningshyllan kördes du helt enkelt ut om du inte köpte något. Med den bakgrunden är det inte så konstigt – tycker jag – att jag med värme minns första numret av Fix & Foxi från 1979.

Det delades nämligen ut – helt gratis – till utvalda svenska hushåll med barn. En gratis tidning via Posten, unheard of!

Fix & Foxi är två rävliknande figurer som har för vana att ge sig ut på äventyr. De har en egensinnig farbror med kort stubin som heter Onkel Fax – samt en Tant Eusebia med om möjligt ännu kortare stubin. Professor Knox är tankspridd uppfinnare som ofta bildar starten på diverse äventyr – och den vargliknande figuren Lupo är både fiende och vän till huvudpersonerna på samma gång.

FixoFoxi (3)Överhuvudtaget är både karaktärsgalleriet och äventyren hyfsat lika Disneys – och därför är det inte konstigt att upphovsmannen Rolf Kauka också brukar kallas Tysklands Walt Disney.

På 1980-talet fanns det hur många serietidningar som helst och konkurrensen var hård. Förlaget Skandinavisk Press körde stenhårt med Fix & Foxi varannan vecka – med Rolf Nilstam som ansvarig utgivare – och höll ut ända fram till 1981 innan den helt sonika försvann.

Det var inte ovanligt att hitta några nummer Fix & Foxi hemma hos kompisar, men däremot var det ovanligt att någon faktiskt prenumererade på tidningen.

För att verkligen dra nytta av 1980-talets stora dragplåster samkördes serierna med Fix & Foxi med de populära smurferna.

FixoFoxi (4)Ofta var det albumen som kördes som följetong men det kunde också röra sig om märkliga nyskrivna manus till befintliga illustrationer. Exakt hur detta gick till – om dessa påhitt från början skedde i Tyskland eller här i Sverige – vet jag inte, men ett märkligt exempel på sådana omgjorda äventyr är när smurferna ska spela smurfboll.

Förutom att texten och hela äventyret är förändrat, innehåller illustrationen från Fix & Foxi dessutom mängder av ditritade röda bollar – medan det i originalet (”Smurfbråk och bråksmurfar”) bara finns en enda röd boll.

Det jag inte fick reda på förrän långt senare är att 1979 års satsning faktiskt var den andra i ordningen. Redan 1958 dök Fix & Foxi upp som svensk tidning, utgiven av Förlagshuset Norden fram till 1961 då den lades ner.

Det lustiga är att Fix & Foxi i Tyskland verkligen är hur stora som helst. Tidningen nådde upplagor på 400.000 ex i veckan – och det beräknas ha sålts 750 miljoner tidningar. Faktum är att tidningen fortfarande ges ut i Tyskland sedan 2005, trots det faktum att Rolf Kauka gick bort år 2000.

FixoFoxi (2)

snipparnaRolf Kauka skapade inte enbart Fix & Foxi utan även en sidoserie om en mullvad som hette Pauli samt hans hund, Beppo.

Kauka försökte sig inte bara på att kopiera lite grann från Disney utan lånade även friskt från Peyos smurfer när han skapade sju små tomteliknande varelser i serien ”Die 7 Schnuckel”.

Denna serie kom till Sverige i en pocketversion och kallades här ”Snipparna”. Modersgestalten i form av en trollkvinna var lite grann av gammelsmurfens både motsvarighet och motsats – och döptes till Snippan.

Jag är lite tveksam till att just den serien kommer igen …

FixoFoxi (6)

 


15 svar till “Spelpappan läser Fix & Foxi”

 1. Jag prenumrerade på Fix & Foxi när jag var liten och kom därav över en Fix & Foxi-smurf som är lite av en raritet vad jag förstår. Den har jag kvar än. :-)

 2. Ah, just det – det släpptes en smurf både i Sverige och utomlands som var speciellt utformad för Fix & Foxi-prenumeranter – du menar denna? Jag tror att själva smurfen finns i ”vanligt” utförande, vilket i det fallet är utan själva loggan – men kanske med nån slags noter eller liknande istället.

 3. Aha! Jag känner absolut, absolut igen Fix och Foxi men det är riktigt länge sedan jag såg någon serietidning, och nästan ännu längre sedan jag överhuvudtaget ens tänkte på dem – så något säger mig att denna artikel torde väcka minnen till liv hos ett flertal läsare, och förhoppningsvis introducera de två rävarna och vildbasen till tant Eusebia till ytterligare läsare. Då jag själv åker till Tyskland redan nästa vecka skall jag absolut hålla ögonen öppna efter det senaste numret.

  Nu är dock frågan vad infallsvinkeln till Commodore 64/128 är – kanske kan Spelpappan.se hitta embryot till något Fix och Foxi-baserat spel? Med en sådan popularitet i Tyskland borde ju rimligtvis någon åtminstone ha övervägt möjligheterna att köpa licensrättigheterna!

 4. Hehe, precis *allt* handlar ju inte om Commodore 64 här på Spelpappan. Men du har rätt i att det är lite märkligt att det inte verkar ha släppts något Fix & Foxi-spel på plattformen.

  Det närmaste jag kommer är en programmeringskurs i C64 som gick i tyska tidningen från och med ett nummer från 1988: http://www.kaukapedia.com/index.php?title=Fix_und_Foxi_16/1988

  Sen verkar Fix & Foxi ha funnits som spel på lite olika plattformar, främst Nintendo Gameboy: http://img1.game-oldies.com/sites/default/files/packshots/nintendo-game-boy-color/fix-foxi-episode-1-lupo-europe.png

 5. Oj, coolt. Finns det något material från förlagets verksamhet var någonstans?

 6. Hehe, ganska mycket ”lån” av Disney ja :)
  Sen hade det förmodligen aldrig blivit någon återproduktion i Sverige för det hade PK-maffian sett till med tanke på namnen :)

 7. När jag var liten fick min bästa kompis inte läsa Fix och Foxie med motiveringen från sin mamma att ”Där går gränsen!”. Nu i vuxen ålder kan jag känna att det är skönt att kunna luta sig mot när man är osäker på var gränsen går – den går alltså vid Fix och Foxie!

 8. Hej Anna! Haha, jag vet – Martin berättade om det i går :) Frågan är bara vad Fix & Foxi gör i detalj som får dem att placeras precis på fel sida om anständighetsgränsen?

 9. Har för mig att det fanns både tablett-ask och något sorts tuggummi-sak med små ihopvikta serier i om dessa rävar?

 10. Stämmer. Tablettaskar minns jag kanske inte men det fanns tuggummipaket att köpa i vilka varje enskilt tuggummi hade en liten serie med. Tyvärr verkar jag inte ha sparat en enda av dessa; tror att jag inte tyckte att de var särskilt bra.

 11. Hejsan jag säljer en äkta Fix & Foxi smurf. Raritet är det och värd mycket är den också.

  För mer info maila mig på : sanel1989@hotmail.se

  VI kan förhandla ett pris :)

 12. Sen kommentar, men jag upptäckte just bloggen: glöm inte att Rolf Kauka också gav ut en synnerligen fri översättning av Asterix på 60-talet, ”Sigi und Babarras”, där gallerna fick bli germaner och som blev rikligt kryddad med tysknationell högerpropaganda. Det hann ges ut några album innan Goscinny satte ner foten, sa upp avtalet och krävde att alla översättningar i fortsättningen skulle granskas.

  Hittar tyvärr bara källor om saken på tyska, t ex: http://www.welt.de/kultur/article559486/Der-Kauka-Effekt.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *