Skön retromusik: Beneath a Steel Sky (A500, 1994)

26 oktober, 2015 av: Jimmy Wilhelmsson  

I dag är dystopiska framtidsberättelser i spel, film och böcker vardagsmat. Det är nästan svårare att hitta på en trevlig framtidsskildring än en dyster sådan.

År 1994 var min dystopiska framtid en utan Amiga – eller ens Commodore-datorer. Vi insåg alla vart det barkade och PC-eran väntade runt hörnet. Och mitt i allt detta dök Beneath a Steel Sky upp.

Ett problem med flera äventyrsspel från mitten av 90-talet var att de kördes väldigt seg på en Amiga 500; det var långa laddningstider och vissa sekvenser var nära nog ospelbara. Beneath a Steel Sky gick faktiskt att spela ganska hyfsat på en Amiga 500 – men jag gillade aldrig riktigt vare sig konceptet eller den ganska monotona grafiken, åtminstone inte just då.

Det jag dock fastnade för var den Blade Runner-atmosfär både introt och spelets inledning bjöd på. En suggestiv musikslinga och en halvminutlång video som sammanfattade i stort sett vad du behövde veta. Och sen var allt igång.

Musiken till Beneath a Steel Sky är komponerad av David Lowe, en herre som kanske inte är särskilt känd i dag men som ligger bakom en hel del trevligt i spelbranschen i en karriär som varade från 1985 till 1998. Förutom en massa spelmusik till ZX Spectrum när det begav sig skrev han även musiken till Amiga-spel som Altered Beast, Railroad Tycoon och Frontier: Elite II.

Beneath a Steel Sky är intressant ur ett svenskt perspektiv då det är ett av få spel som faktiskt översattes helt och hållet till svenska. Allt utom titeln då. Och precis som i fallet The Secret of Monkey Island, vars svenska översättning ju inte blev av, är det Göran Fröjdh – Datormagazins tidigare nöjesredaktör – som ligger bakom.

Spelet är för övrigt det andra i raden av titlar som använder sig av spelmotorn Virtual Theatre från Revolution Software. Det första var Lure of the Temptress.

Varsågod – Beneath a Steel Sky till  A500 från 1994

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: Beneath a Steel Sky (A500, 1994)”
 1. Mindrax skriver:

  Jag personligen fastnade aldrig för spelet, men har det ändå på original till Amiga i samlingen :)
  Kanske dags att testa det igen bara för att se om det greppar mig denna gång.

 2. Gazimaluke skriver:

  Det tycker jag att du ska göra Mindrax. Det är ett av få peka och klicka-jag gillar. Har aldrig klarat spelet, men det går inte annat än att älska den bittra roboten man har med sig på äventyret :)

 3. Mindrax skriver:

  Frågan är om jag skall köra på min 1200:a eller emulera på PC:n?!
  Tror spelet blir lika bra men på Amigan blir det kanske lite mer känsla, eller så inbillar jag mig det i alla fall :)

Kommentera