Skön retromusik: Beneath a Steel Sky (A500, 1994)


I dag är dystopiska framtidsberättelser i spel, film och böcker vardagsmat. Det är nästan svårare att hitta på en trevlig framtidsskildring än en dyster sådan.

År 1994 var min dystopiska framtid en utan Amiga – eller ens Commodore-datorer. Vi insåg alla vart det barkade och PC-eran väntade runt hörnet. Och mitt i allt detta dök Beneath a Steel Sky upp.

Ett problem med flera äventyrsspel från mitten av 90-talet var att de kördes väldigt seg på en Amiga 500; det var långa laddningstider och vissa sekvenser var nära nog ospelbara. Beneath a Steel Sky gick faktiskt att spela ganska hyfsat på en Amiga 500 – men jag gillade aldrig riktigt vare sig konceptet eller den ganska monotona grafiken, åtminstone inte just då.

Det jag dock fastnade för var den Blade Runner-atmosfär både introt och spelets inledning bjöd på. En suggestiv musikslinga och en halvminutlång video som sammanfattade i stort sett vad du behövde veta. Och sen var allt igång.

[slideshow_deploy id=’16960′]

Musiken till Beneath a Steel Sky är komponerad av David Lowe, en herre som kanske inte är särskilt känd i dag men som ligger bakom en hel del trevligt i spelbranschen i en karriär som varade från 1985 till 1998. Förutom en massa spelmusik till ZX Spectrum när det begav sig skrev han även musiken till Amiga-spel som Altered Beast, Railroad Tycoon och Frontier: Elite II.

Beneath a Steel Sky är intressant ur ett svenskt perspektiv då det är ett av få spel som faktiskt översattes helt och hållet till svenska. Allt utom titeln då. Och precis som i fallet The Secret of Monkey Island, vars svenska översättning ju inte blev av, är det Göran Fröjdh – Datormagazins tidigare nöjesredaktör – som ligger bakom.

Spelet är för övrigt det andra i raden av titlar som använder sig av spelmotorn Virtual Theatre från Revolution Software. Det första var Lure of the Temptress.

Varsågod – Beneath a Steel Sky till  A500 från 1994

 


3 svar till “Skön retromusik: Beneath a Steel Sky (A500, 1994)”

  1. Jag personligen fastnade aldrig för spelet, men har det ändå på original till Amiga i samlingen :)
    Kanske dags att testa det igen bara för att se om det greppar mig denna gång.

  2. Det tycker jag att du ska göra Mindrax. Det är ett av få peka och klicka-jag gillar. Har aldrig klarat spelet, men det går inte annat än att älska den bittra roboten man har med sig på äventyret :)

  3. Frågan är om jag skall köra på min 1200:a eller emulera på PC:n?!
    Tror spelet blir lika bra men på Amigan blir det kanske lite mer känsla, eller så inbillar jag mig det i alla fall :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *