Vi har bestämt oss – det blir en bok om Amiga-generationen


Det blir inget grandiost avslöjande denna gång. Precis som när jag för knappt tre år sedan gick ut med att jag tänkte skriva en bok om C64-generationen nöjer jag mig med ett enkelt konstaterande:

Det blir en bok om Amiga-generationen. Jag och Kenneth Grönwall gör den. Den kommer att heta Generation 500. Den kommer 2017. Kul! :)

Det har gått några månader efter släppet av boken om Äventyrsspel och jag och Orvar Säfström har så smått börjat besöka konvent, mässor och rollspelsdagar för att prata om boken, de medverkande och en massa anekdoter vi inte fick med.

gen500_exampleJag har hunnit vila lite och tänka, tänka och vila. Det har kommit upp förslag om bokidéer, en del riktigt bra och roliga – men jag känner att jag inte riktigt är färdig med det jag har på skrivbordet, jag behöver avsluta det jag påbörjat.

Många jag har pratat med har i olika grad frågat om en Amiga-bok, en uppföljare som tar över efter Commodore 64 i Sverige och går vidare – sluter cirkeln och reparerar länken mellan C64 och den dagen då allt plötsligt handlade om Internet och datorer.

Lite som jag pratade om tidigare i januari om Datormagazins första artikel.

Jag har egentligen inte jättemycket mer att säga i detta läget. Jag och Kenneth Grönwall har så smått börjat arbeta på en Amiga-bok; just nu mest jag, om vi ska vara ärliga :)

Vi kommer fortlöpande att avslöja mer detaljer kring format, omslag, pris, medverkande, släppdatum och förhandsbokning. Beräknat släpp blir under 2017. Förlaget är Bokfabriken.

Du kan förhandsboka Generation 500 här: generation500.com

Ha en fortsatt härlig lördag!

 


13 svar till “Vi har bestämt oss – det blir en bok om Amiga-generationen”

 1. Tack. Det blir det såklart, så fort det finns något vettigt att säga skriver jag lite om det.

 2. Ok där kom höjdpunken på helgen, veckan, månaden och året.

  Generation 64 är bland det ”mysigaste” jag någonsin läst. Få gånger man verkligen känner att det enda som kan förbättra någonting är mer av allt.
  Lite mer grävande och krävande i intervjuerna kanske kunde vara av godo. Att få läsa om Strider och MR.Z gör en lyrisk inombords men man vill veta MER. Riktigt intressant med tanke på att de har varit bland de viktigaste personerna i ens ungdom och man vet inte nästan någonting om dom.

  Älskar då och nu perspektivet. Vare sig det är bilder, tankar eller synpunkter från huvudpersonen självt. Gärna en kombination av allt. Höj priset, gasa på pressarna och sparka dom som gör urvalen. Allt och alla ska med.

  Siktar ni in er på svenska scenen av Amigan eller blir det internationellt material också? I stället för att som i Generation 64:s fall göra 2 utgåvor där materialet skiljer sig marginellt åt, borde det inte bättre att göra 2 delar i samma bok och utöka antalet sidor. Den första delen är svenskinriktad och följande riktar in sig på resterande världen. Göra en internationell satsning på en gång.

  Slänger in några ämnen som jag spontant kommer att tänka på och som jag skulle gärna läsa om.

  * Tracker-scenen. Från skolans blockflöjtslektioner till hemmastudion.
  * Utvecklarna av Cartridgen ”Action Replay” som missbrukades mer än alkoholen under tonåren.
  * Anthrox – Chuck Rock 2 Crack Tune… Crack-tunes i största allmänhet.
  * Phenomena – Enigma. Svensk magi.
  * Nätverksspel.
  * BBS

  ***** Christer Rindeblad / Datormagazin. Datorernas Astrid Lindgren. Vore SÅ trevligt att få en längre intervju med honom. Han borde ha extremt mycket intryck, synpunkter och intressanta berättelser från den gyllene eran. Gör en gräsrotsfinansiering ala Kickstarter för boken där ett delmål och pris är ett rykande nytt nummer av Datormagazin i vilket Rindeblad samlat några av kärngänget och gör en Amiga-special i det klassiska dasspappersformatet. Skulle vara så Episkt.

  Åter igen, tack för allt roligt du ställer till med. Du är bäst.

 3. Detta blir en höjdare att se fram mot! Jag kommer faktiskt på några önskemål som Spelpappan.se kanske kan fundera på inför produktionen:

  1: Samma format som Generation 64! Det skulle se väldigt snyggt ut att ha dem sida vid sida!

  2: Om rättighetsproblemet går att lösa, klistermärke! (och gärna möjlighet att köpa extra)

  3: Om klistermärke går att lösa kanske även t-shirt går att ordna?

  4: Ett annat förlag än det som ni använde för boken om Äventyrsspel. Vi som förhandsbeställde den fick den ju långt mycket senare än releasefesten och allmänheten som köpte den i bokhandeln, och detta kändes minst sagt konstigt.

  5: Intervju med Margareta Persson, som fått utstå mycket kritik i Datormagazin.

  6: Löfte om att boken inte prompt slutar med Commodores konkurs 1994. Amiga-rörelsen, alltså där gräsrötterna finns, har ju aldrig utgått från Commodores brokiga och vinsthungriga ledning. Intresset för plattformen har alltid funnits i uppfattningen om att Amiga-datorerna står för någonting annat. Därför känns det värdigt att boken åtminstone omnämner att plattformen nu hunnit lämna den vagga som 680×0-processorn utgjort, och numera tagit steget över till PowerPC-processorn och version 4.1 av operativsystemet AmigaOS; en resa inte helt olik den som Mac-folket tagit.

  7: Intervju med det svenska Commodore-folket. Hur fick de reda på konkursen? Vad gjorde de under tiden som de blev varslade om uppsägning? Och vad hände egentligen med hela det svenska lagret av Commodore-produkter? Finns det rentav kvar ett NOS-lager (”New old stock”) någonstans?

  Mera om AmigaOS finns att läsa på http://www.amigaos.net/, och mer om den svenska Amiga-scenen går att hitta på http://www.amigaos.se/ (där massor av aktivt Amiga-folk finns att få tag på).

  Lycka till med boken!

 4. Tack för all feedback, det är klart att ni får komma med tankar och önskemål – ibland sätter det igång idéer och ibland är det rentav så bra tankar att jag tar till mig dem direkt.

  Rent allmänt brukar det funka som så att jag är den som inte ser några begränsningar alls utan kör på med all in – sen finns det en massa människor på vägen som fungerar som realistiska bromsklossar men som slutligen ser till att projekten faktiskt blir av, och dem är jag tacksam för. Idé, avgränsningar och utförande är trots allt de tre byggstenar som ser till att en färdig produkt blir till.

  De flesta stannar vid idé, ytterligare andra misslyckas med avgränsningar – och bara ett fåtal stoppar i själva utförandet om de första två är rätt gjorda. Jag har under mina år misslyckats på alla tre punkter vid ett flertal tillfällen med olika grejer.

  Jag tackar Petter Lindh för alla tips, några av dem går jag vidare med och undersöker. Ang. svenska scenen eller internationellt? Jag vet inte än; klart är att boken blir på svenska.

  Ang. Anders Grenhults frågor:

  1. Det är en tanke jag haft. Vi får se, kan inte lova – då blir jag hudflängd sen oavsett val.

  2. Det beror ju helt på vad stickern ska föreställa, men jag förstår. Nån form av sticker lär det bli för förhandsbeställare, helt klart.

  3. Visst, men t-shirts är bökigt och går egentligen utanför det jag håller på med (eller ens tycker är kul). Men igen, vi får se.

  4. Ja, det beklagar jag. Vi hamnade i en situation där julafton bestämde alla datum – annars hade vi fått skippa hela julen och ge ut den efteråt. Det hade varit sämre för alla parter. Nu är iofs boken helt slut, så helt dåligt att förhandsbeställa var det inte. Men så här, jag lovar att bok till förhandsbeställare skickas ut minst två veckor innan släpp i butik till denna gång.

  5. Kanske, jag är ingen stor fan av nostalgisk moralpanik, tycker att den fått nog med skriverier nu.

  6. Egentligen var väl Generation 64 ingen kronologisk berättelse? Att ta upp konkursen känns kanske logiskt men det på det stora hela handlar ingen av böckerna om en berättelse från 1 till 10, det är nog mest inramningen som är så. Jag har egentligen aldrig varit något fan av att skriva om teknikresor utan om människor, men det är klart att Amiga-scenen som den ser ut efter guldåren också är intressant.

  7. Det är naturligtvis intressant. Allt som inte redan tagits upp är intressant. Är ett ämne redan uttömt är det klart mindre intressant, åtminstone för mig.

  Tackar.

 5. Så grymt! Mina år som barn var ganska jämt fördelade mellan c64’an och Amiga. Ser verkligen fram emot den här boken. Cirkeln blir sluten för min del.

 6. Amiga får mig alldeles salig. Den plattform jag utfört mest kreativitet på av alla plattformar jag tillämpat. Skapade musik, ritade grafik och knackade kod i AMOS Pro.
  Jag var aldrig någon kodare så jag fick nöja mig med Amos för mitt begränsade kunnande i programmering :)
  Grafik var mer min grej där jag än idag har sparat en del bilder jag gjorde på Amigan.
  Underbara tid som jag saknar oerhört mycket.
  Ser fram emot boken om Amiga.
  Bra initiativ Jimmy :)

 7. Åh, lär nog köpa Generation 64 först för det var där det hela började även för mig (Minns julaftonsnatten, då man började sitta uppe hela natten och slog av den svart-vita gamla tv’n man fått ärva när man hörde föräldrarna hosta och kliva upp för att besöka muggen och röka lite. Då satt man där, tyst som en liten mus och väntade på att vem det nu var som var uppe skulle gå och lägga sig så man fick slå på tv’n och fortsätta det roligaste man visste.

  Körde Bomb-Jack och Commando som en dåre, gärna nattetid :)

  Sedan blev den en Amiga 500, väldigt mycket tack vare att man besökt någon kompis som hade en och man vart grymt imponerad av att det fanns en talsyntes i den.. Det vara bara för mycket, snacka om Sci-Fi :)

  Detta blir ett givet köp. Kan man lägga en förhandsorder redan nu ?

 8. Jag köper Amiga boken direkt precis som med Commodore 64 boken. Tycker det finns många bra förslag här i tråden från Anders och Petter.

  Jag vill ha djuplodad intervju med Christer Rindeblad bl a om hur det ”egentligen” förhöll sig med piratkopieringen på DMZ samt hur bemötes Dmz av andra mer ”seriösa” datatidningar som med avund tittade på Datormagazins upplagesiffror ? Gärna intervjuer med flera kända personer från DMZ. Trots allt var DMZ redaktionen vårt andra hem när vi växte upp och såg upp till dem.

  Spännande även att läsa om Svenska Commodore och vad som hände med de anställda och lagren etc. Kanske Petro Tyschenko kan vara med på en intervju och vad som egentligen hända bakom kulisserna på Amiga Inc med Bill MCEwen i spetsen och bråket med Amiga OS vs Hyperion etc. Vad hände med Gateway 2000 teamet som tog över under JimCollas och motarbetades han uppifrån ? Vem var/är egentligen Bill McEwen och vilken skuld har han i att ha ”dödat ” Amigan ? Finns mycket att gräva i men tyvärr är det ju inte den svenska scenen så det kanske inte är aktuellt men kanske kan vara med som avslutning ?

 9. Hittade lite intressanta svar på min egna fråga från december 2011:

  ”I’m just listening to the boingsworld 22 podcast containíng a lengthy interview with Petro (German).

  Petro confirmed the old rumor that Bill Gates didn’t want a new Amiga system to compete with his PCs and so put pressure on the Gateway CEO. The Gateway CEO in turn put pressure on Jim Collas. Jim Collas didn’t like the Gateway CEO patronising him and resigned. So it was not the affair with one of the Annex girls that brought him down…

  After Jim Collas left the scene Petro wanted to buy the Amiga and already had a contract ready to be signed that sold him all Amiga for one dollar, but then McBill turned up with 3 Million bucks and so he got the acceptance.

  McBill took some 70,000 $ from the Amiga account without informing the others, what Petro didn’t like at all. Furthermore Petro was convinced that McBill and Fleecy and Co were not professional enough to work with them and so he resigned.
  To avoid flurry among the community it was officially announced that he had retired.

  It was a very interesting interview and took 1 hour and twenty minutes – to sad it was in German only, as it disclosed a lot of things that were completely new to me…
  A really brilliant interview!”

 10. @Rickard: Det kommer nog att bli en del av det du nämner – vill dock fortfarande hålla på exakt vad :)

 11. Angående förhandsbokningar, har jag ett starkt minne att de som förhandsbokat Generation 64 fick den två veckor innan den fanns i bokhandeln, så precis som Jimmy skriver var det olyckliga omständigheter som gjorde att situationen blev annorlunda med boken Äventyrsspel. Allt handlar alltså om att planera utgivningsdatum under en ”lugn” period.

  Jag kollade släppdatum för Amiga 500, men blev lite förvirrad av Wikipedia. Där står att den visades på CES i januari 1987, och började levereras i USA/UK i oktober samma år. Samtidigt står att i Nederländerna fanns den till salu redan i april, och i stora delar resten av Europa i maj 1987. Kan det verkligen varit så att Europa var ett halvår före USA den gången?! Dök Amiga 500 upp i Sverige i april-maj också? I så fall kan det vara ett preliminärt lanseringsdatum att sikta mot, 30-årsdagen. Sedan vill jag ju inte sätta någon onödig press på Jimmy, Kenneth och de andra så det amerikanska datumet i oktober kan ju också funka… :)

 12. Yep, ”släppdatum” betydde ju en annan sak då – när butiker fick sina apparater blev detta ofta synonymt med släppdatum. Maj 1987 kom Amiga 500 till stora delar av Europa, alltså ganska långt före släpp i USA – det är riktigt.

  Jag tror inte att vi kommer att bry oss särskilt mycket om ett specifikt datum på året, utan det viktigaste är att boken blir helt klar och att den får den tid den behöver. Att det blir 2017, exakt 30 år sedan Amiga 500 släpptes, är mest en kul bonus. Men en av fördelarna med att beställa kommer helt klart att vara att du får den några veckor innan butikssläpp – och det har vi bättre kontroll över när det inte är juletider, ja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *