Back in Göteborg – där allt startade


Spelkonventet GothCon XL i Göteborg är fortfarande Sveriges största tillställning av sitt slag. När man står där mitt bland spelutvecklare och spelare är det märkligt vilken stor roll just Göteborg spelat på sistone.

På Konvent 77 i Göteborg spelade Fredrik Malmberg Dungeons & Dragons för första gången. Och i helgen var det faktiskt ett halvår sedan vi på Bokmässan gick ut med att boken om Äventyrsspel var på gång.

Spelkonventet GothCon XL har precis avslutats och jag är hemma igen. Orvar Säfström och jag var inbjudna som hedersgäster denna gång och hade en otroligt trevlig och intensiv påskhelg. Mängder av glada spelare ville snacka rollspel med oss – och vi fick även möjlighet att hålla två föredrag för dem som verkligen ville gräva ner sig i detaljerna.

joe_dever_intygDet märks att Göteborg har en särskild plats bland roll-, figur-, kort- och brädspelare. Detta var faktiskt min allra första gång på GothCon då påskhelgen normalt brukar ägnas åt annat – men det är positiva erfarenheter jag drar med mig härifrån – alla möten med både läsare och rollspelskonstruktörer.

Eller att få Joe Dever – upphovsman och författare till Ensamma Vargen-böckerna – att signera sitt eget Kai-intyg på bokpärmens insida i originalutgåvan av svenska böckerna.

När vi stod där mitt i påskhelgen och frotterade oss med rollspels-Sveriges finest kunde jag inte låta bli att fundera på hur Göteborg varit starten på flera mängd saker på sistone.

Nästa år är det 40 år sedan Fredrik Malmberg besökte Konvent 77 – innan det ens kallas GothCon – för att sälja sina egenhändigt ihopknåpade krigsspel under varumärket Wellington Wargames. Det slog mig dessutom att under lördagen var det exakt sex månader sedan jag och Orvar åkte till bokmässan i Göteborg för att berätta att boken om Äventyrsspel var på gång. Och nu stod vi på GothCon för att prata om vad det blev av Fredrik Malmbergs (och alla de andras) idoga arbete.

fenix_prisPå Bokmässan 2015 hade vi varken bok eller hotellrumsbokningar med oss i bagaget – denna gång hade vi med oss ett antal lådor böcker som alla gick åt, då boken om Äventyrsspel ju är helt slut på förlaget.

Roligast av allt på GothCon var att vi faktiskt vann tidningen Fenix pris för Bästa Spelrelaterade Bok 2015 – en utmärkelse som läsarna röstat fram, vilket är extra härligt. Vi har väl länge förstått att vi prickat in många nostalgiker som inte sett sin gamla Drakar och Demoner-låda sen de flyttade hemifrån – men att aktiva rollspelsentusiaster också uppskattar den är en vacker fjäder i hatten.

Så tack för allt, Göteborg! Jag hoppas vi ses snart igen!

Ha en fortsatt härlig måndagkväll!

 


6 svar till “Back in Göteborg – där allt startade”

 1. Grattis till alla på Spelpappan.se, detta var verkligen välförtjänt. Nu får vi hoppas att Spelpappan.se till slut kommer att besöka Norrlands respektive Svealands största stad.

 2. TACK! :D

  Hum-hum, nu ska vi se …Norrlands största stad bör väl vara, typ Umeå. Eller? Vi kommer till Nordsken i Skellefteå i maj, det är det enda besök så långt norrut vi just nu har inplanerat. Vi lär hitta på något i Stockholm också, ska bara fundera ut bästa sättet.

 3. Räknat efter kommunstorlek, är Skellefteå trots allt femte störst i Norrland. :) Att Norrköping är femte största kommun i Götaland är kanske ganska väntat, men att Svealands femte största kommun är Huddinge hade gått mig förbi, drygt 3000 personer fler än Eskilstuna.

  Ingen kommun har enligt befolkningen 31 december 2015 någon folkmängd som har direkt C64-koppling, men om de blir 10 fler i Nyköping når de 54272 personer = basadressen för SID-kretsen! Älvsbyn har 9 personer kvar till de blir 8192 = 8 kilobyte. Sannolikt har bägge passerat dessa milstolpar vid det här laget, bara det att SCB ännu inte har lagt ut statistik på kommunnivå.

 4. Hej
  Jag letar efter äventyr till mutant undergången arvtagare som spelades på olika sorters konvent bland annat två specifikt men jag tar det jag kan hitta eller få hjälp att hitta.

  Den vrånge, den dryge och den nedirge
  Och
  De bågnande bukarnas natt – Uppconäventyr vet inte vilket år dock.

  MVH Mathias.

 5. heliografen 44 är ett äventyr jag vet finns som jag inte har har fåt tag på, jag är dock ganska säker på att det var till Stockholm spel konvent, år osäker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *