Mina tidiga tankar kring Generation 500


Det har i dag gått exakt två månader sedan jag och Kenneth Grönwall utannonserade att vi börjar arbeta på en uppföljare till Generation 64. Denna gång blir det en bok som handlar om ungdomarna som växte upp med Amiga 500 – och arbetsnamnet blir då givetvis Generation 500.

Än finns varken webbsida eller förhandsbokning uppe, men istället tänkte jag berätta om några tidiga tankar vi har kring hur boken faktiskt blir.

När Generation 64 var på gång var arbetsnamnet C64 Made Me Who I Am, vilket ju själva boken aldrig kom att heta. Det var min debutbok och ingen visste egentligen hur den skulle komma att bli eller om varken jag eller förlaget skulle kunna leverera det utlovade.

I dag är situationen lite annorlunda. Generation 64 släpptes i september 2014 och sålde slut, och trycktes igen. Därefter var det dags för boken om Äventyrsspel som släpptes ett år senare (i höstas) och sålde slut även den. Sedan översattes Generation 64. När vi nu förkunnar att Generation 500 är på gång blir ju helt naturligt pressen högre än tidigare gånger.

book-300x300Det beslut jag och formgivare Kenneth Grönwall har tagit är att Generation 500 kommer att bli en direkt uppföljare till Generation 64.

Det innebär att vi kommer att använda oss av samma format för att direkt få känslan av att det är två böcker som hänger ihop. Böckerna kommer alltså storleksmässigt att vara likadana och om jag får som jag vill kommer även sidantalet och det huvudsakliga upplägget att vara snarlikt.

Med det sagt vill jag ändå poängtera att det givetvis inte handlar om mer av samma sak.

Amiga 500-generationen är väldigt olik C64-generationen och det kommer såklart boken också att avspegla. Böckerna är även helt separata i det att det inte på något sätt krävs att du läst Generation 64 först. Däremot kommer den som läst Generation 64 att känna igen sig i uppbyggnaden och strukturen.

Förutom innehållsplanering och intervjuer arbetar vi nu med ett preliminärt omslag. Även här kommer vi att försöka få böckerna att hänga ihop, utan att de för den sakens skull ska se likadana ut. Här lägger jag stort ansvar på Kenneth då det är han som är formgivargurun. För egen del har jag bestämt mig för att titeln blir Generation 500, och jag arbetar just nu med att ta fram rätt undertitel. Denna kommer dock inte att avslöjas förrän förhandsbokningen öppnar.

Förhandsbokningen, ja – om allt går som vi vill kommer den att öppna inom alldeles kort – helst under maj månad. Då avslöjas slutlig titel, undertitel, preliminärt omslag, pris – och de bonusar som ingår för den som förhandsbeställer. Vi kommer också att försöka ge oss på att utlova ett släppdatum.

Kort sagt; arbetet med Generation 500 är i full gång. Det jag främst vill ha sagt nu är: om du redan äger Generation 64 och är intresserad av även Generation 500 – gör plats i hyllan för en äkta uppföljare :) Tack alla som hurrat och hejat på vägen!

Ha en fortsatt härlig onsdag!

gen64_people

 


9 svar till “Mina tidiga tankar kring Generation 500”

 1. Kommer bli riktigt bra, det känner jag på mig :)
  Blir ett ex till mig direkt när det går att förhandsboka.

 2. Hojt!

  Så GALET kul att höra att arbetet är igång. Ser verkligen fram emot det här och bidrar gärna på alla sätt jag kan som vi pratade lite löst om på middagen med Danko på Monks. Hojta bara om vad du behöver så kan jag scouta bland mina amiga-hjältar och se vilka som är sugna på att få bidra (lär vara de flesta av dem gissar jag :) ).

  Generation 500 FTW!

 3. Hej

  Är det verkligen rätt att kalla boken Generation 500, som om det var den enda Amigan. Visst hade jag själv både en c64 och en 500 men jag tänker på de som hade en 1000 eller 2000 eller vad de nu hette? Finns det kanske en anledning att i alla fall reflektera över detta komplicerande faktum. Själv tyckter jag att Generation Amiga är mer passande eftersom det sklijer ut på ett tydligare sätt vad det handlar om Amiga betyder vän och jag kommer aldrig acceptera fullt ut att jag hade en del vänner som hade en Atari

 4. @Lars: Det är rätt; Amiga-plattformen är betydligt mer komplicerad än tidigare plattformar, t.ex. Commodore 64. Men Amiga 500 utgör ur vår synvinkel en slags centralpunkt – det var den Amiga-dator de flesta oftast började med, och det var även denna dator som vände nedåttrenden för Commodore. Man ska komma ihåg att Amiga 1000 hade väldiga problem och trots allt mest fungerade som en mellandator, även om det rent tekniskt inte skiljer jättemycket mellan en A1000 och en Amiga 500.

  Din reflektion kring att Amiga betyder flickvän eller väninna är intressant. Generation 500 är som sagt ett arbetsnamn – förmodligen även namnet på slutprodukten, men ännu inte bestämt till 100%

 5. Om man får föreslå undertitlar, är mitt förslag ”Den makalösa Amigan” som i en av de klassiska svenska broschyrerna.

 6. Rensar hyllan ikväll….
  Jag ser fram mot boken och är säker på att den blir lika upplyftande att läsa som G64. :)

 7. Spännande. Jag kommer att förhandsboka den direkt. Även om jag vurmar skarpt för C-64:an så är jag känslomässigt ännu mer fäst vid Amigatiden.

 8. Ah… Amiga 500 i sitt pojkrum sent på natten när föräldrarna gått och lagt sig – lyckligt ovetandes. Skärmens flimrande sken. De högljudda tonerna av SSI’s Sword of Aragon. Det hemska bläddra-i-spelmanualen-efter-vissa-ord-på-rätt-sida-kopieringsskyddet. Kan det vara tidernas bästa spel? Nu blev jag nostalgisk. Snälla Jimmy, skriv en artikel om Sword of Aragon :)

 9. Haha…..ja Amigan var ens första flickvän helt klart. Man drog hem polare från skolan på rasten bara för att dra igång introt till Shadow of the Beast och skryta lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *