DatorMagazin 30 år i dag – firas med retronummer


I dag för 30 år sedan kom första numret av DatorMagazin ut. Jag var själv inte med från början utan kom i kontakt med tidningen först kring 1988 då jag skaffade min första hemdator, givetvis en Commodore 64.

Ett sätt att fira DatorMagazin är att riva av ett retronummer, vilket är just vad redaktionen bakom nuvarande DatorMagazin tänkt göra. Jag har tagit en pratstund med chefisen, Anders Öhman.

Christer Rindeblad och de andra medgrundarna startade tidningen DatorMagazin under en period då svenska datortidningar hade det tufft. Kring 1983 hade ett flertal olika blaskor lanserats, men successivt dog de ut en efter en. Ofta överskattade man intresset från läsarna och en del kom ut med bara enstaka nummer innan nedläggningen var ett faktum.

datormagazin_#1-86Varför skulle just DatorMagazin vara annorlunda? Hur skulle en blaska som trycktes i tabloidformat på vanligt dagstidningspapper kunna klara sig? Vem skulle bry sig? Frågorna var många.

En av orsakerna till DatorMagazins stora framgångar var att man satsade helhjärtat på Commodores datorer, inga andra. Tidningen riskerade inte att spreta lika mycket som andra konkurrenter – och jag antar att det var lättare att ragga annonsörer också med så tydlig målgrupp.

DatorMagazin höll ut i nästan tio år; när Commodore självt gick i konkurs blev tappet för stort och man tvingades börja skriva om annat än Amiga. Verkligheten om ifatt.

Men …det var egentligen inte det jag tänkte skriva om, utan det faktum att nuvarande tidningen DatorMagazin – som lade ner i fjol men har återuppstått igen – planerar ett retronummer för att hylla att det gått 30 år sedan modertidningen startade. Det gör man via en Kickstarter-kampanj – och om allt går väl kan den som investerat vänta sig ett fullspäckat nummer framåt hösten.

Jag har pratat med DatorMagazins nuvarande chefredaktör Anders Öhman för att kolla in hans egen relation till blaskan från förr.

Anders_Öhman

Hej Anders! Hur fick ni egentligen idén till ett retronummer av DatorMagazin?

Den har faktiskt funnits i bakhuvudet i flera år. Jag tror att många av oss som jobbar med tidningen i dag läste den första versionen av DatorMagazin från pärm till pärm och blir lite nostalgiska när vi tänker tillbaka på den tiden. Men det är först nu när vi driver tidningen i egen regi som det kändes som rätt läge. Vi gör nog retrospecialen lika mycket för vår egen skull som för andras och har egentligen ingen aning om det kommer att funka, så Kickstarter känns som ett bra test.

Blir det fler nummer i framtiden?

Innan kampanjen är i hamn vågar vi inte hoppas på något alls; vi är glada om vi får möjlighet att göra en retrotidning överhuvudtaget. Men det är klart, lite i smyg sådär håller jag givetvis tummarna.

Vilken är din egen relation till gamla DatorMagazin? Något särskilt du minns från den tiden?

Jag minns hur glad jag blev varje gång jag fick läsa tidningen och den sköna tonen i texterna, snarare än specifika artiklar. För mig var det mest spelen som lockade. Men sedan årsskiftet har jag hela arkivet i förrådet, så jag ser verkligen fram emot att bläddra igenom de gamla utgåvorna.

Jobbar någon kvar på DatorMagazin sen den ”gamla” tiden?

C-skolan_AndersVår nyhetsredaktör och Windows-expert, Anders Reuterswärd, känner antagligen de flesta igen (han var DatorMagazins C128- och C-expert när det begav sig /min.anm.), han kommer att vara med i retrospecialen. Och Christer Rindeblad jobbade på Egmont där vi gavs ut tidigare fram till alldeles nyss.

Även Ove Kaufeldt har skrivit för oss under åren även om det var ett tag sedan. Jag har inte hunnit prata med honom än men förhoppningsvis vill han vara med i retrospecialen – han är grymt duktig och dessutom kungen av ordvitsar. Det finns antagligen fler som jag inte kommer på på rak arm.

Kanske du också vill skriva?

Ja, jo …det skulle jag kunna göra – jag har skrivit en hel del om DatorMagazin genom åren … så varför inte!? :)

Härligt, då säger vi det – förutsatt att Kickstartern går igenom, givetvis.

DMZ_1986-01_002Personligen tror jag att retronumret har en god chans att bli av. Det är många i de svenska stugorna som minns tidningen med värme och om det bara går att få till en hejdundrande tidning om gamla tider så tror jag att många är intresserade.

Om det ändå inte skulle bli så, tycker jag att gamle chefredaktören Christer Rindeblads ord i allra första ledaren är bra att lägga på minnet – ett svar på frågan om hur länge DatorMagazin egentligen kan överleva:

”Vi överlever om det finns ett behov av en orädd bra facktidning för Commodore-ägare. Finns det inget behov eller om vi inte uppfyller de självklara krav läsarna ska ställa på en oberoende tidning, ja då förtjänar vi att försvinna.”

Kickstartern hittar du alltså här: https://www.kickstarter.com/projects/omsoc/datormagazin-retro

Ha en fortsatt härlig lördag!

 


12 svar till “DatorMagazin 30 år i dag – firas med retronummer”

 1. Detta blir magnifikt. Är så otroligt glad för detta. Tack och lycka till.

 2. Härligt, tack! :) Inom alldeles kort öppnar även förhandsbokningen av Generation 500 – det blir något i hästväg!

 3. Finns det någon möjlighet att få förboka ett signerat exemplar? Dels datormagazin men framförallt Generation 500.

 4. Allt ger sig när förhandsbokningen av Generation 500 väl öppnar, då framgår exakt vad förhandsbokare får i bonus – och du ska nog inte bli besviken :)

  Ang. DmZ vet jag faktiskt inte – först ska som sagt Kickstartern gå igenom. Men det är inte jag som håller i den alls, utan DatorMagazins redaktion, så kolla med dem – kommentera t.ex. direkt på KS-sidan och fråga.

 5. Tänk vad jag ångrar att jag körde alla mina datormagazin till tippen i något sinnesförvirrat tillstånd för många år sedan. Hade även några löpmeter tyska amigatidningar som jag dumpade vid samma tillfälle som jag inte känner samma ånger till att dom är borta.

 6. Då var Generation 500 förbokad. :-D
  Nu är det bara att V Ä N T A . Jag som har lättare svettningar och svår abstinens av en veckans väntan på ett nytt avsnitt av Game Of Thrones. Nu kör vi hardcore och räknar ned dagarna till den maj 2017. Tack gode gud att det inte är ett skottår.

 7. Härligt! Ja, som du ser kommer alla ex att både signeras och numreras i den ordning man beställt! Det är otroligt mycket jobb för både mig och förlaget, men en rolig perk sisådär 20 år senare :)

  Vi lade även in en möjlighet att beställa Generation 64 till bra pris då det hårda slipcase som följer med är tänkt att rymma båda böckerna så att man kan ha dem i många år i snyggt och bra förvar.

  Tack alla!

 8. Visste inte att det gick att förboka Generation 500 än men nu är det gjort. Ska även bidra till Datormagazin retro.

 9. Yes, vi valde att smyga ut det denna gång. Det kommer att bli mer info längre fram om både förhandsbokningen och innehållet men då det är ett helt år kvar innan släpp kändes det lite märkligt att slå på stora trumman.

  Men tack för bokningen! :D

 10. Nu börjar DMZ kampanjen dra sig mot sitt slut, men det behövs fortfarande fler backare för att detta ska bli av.

 11. Ja, vi får se om de kan skramla ihop det som behövs under de sista dagarna.

 12. Hej.fick tidningen retromagazine nr 2 från
  2017.intresant läsning första gången jag
  Tittar i den.hälsningar lisbeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *