Saker jag hoppas hinna läsa (och skriva) i sommar


Sommaren står för dörren och med den en hel massa skrivande för min del. Men …traditionsenligt också en himla massa läsande, hoppas jag.

Böckerna jag hoppas hinna plöja igenom är många – så många att det inte lär gå. Men det gäller att vara positiv, ta det lugnt och öppna det solvärmda sinnet – så ska det nog hinna bli en hel del mysande i lädersoffan med godbitar ur rollspels-, fackboks- och serievärlden.

Sommarhuset i Småland kan numera stoltsera med inte bara ett litet kontor för mitt eget skrivande, utan också ett litet bibliotek för mysiga lässtunder de dagar det antingen regnar eller helt enkelt är för varmt. Jag har sedan tidigare samlat på mig ett gäng böcker däruppe för en rejäl sommarläsning som borde intressera de flesta svenska spel- och datornördar.

Rent krasst består mitt lilla bibliotek i Småland av tre sorters böcker; 1) sådana jag tagit med mig hemifrån för att jag inte riktigt får plats med dem, 2) sådana jag skaffat på lokala loppisar för några kronor styck (eller gratis) – och 3) sådant jag införskaffat särskilt för att faktiskt läsa någon sommar.

summer_books_01

summer_books_02Lädersoffan är den min far brukade sitta i där den stod i vårt vardagsrum. Den oljas in regelbundet och har mirakulöst nog hållit ihop väl under alla dessa år. Några av familjens brädspel har också letat sig till sommarhuset, mest för att vi någon gång spelat dem där – och glömt kvar dem.

Bland de lite större böckerna är det framförallt Art of He-Man and the Masters of the Universe som är ny för i år. Jag har allt oftare börjat inhandla och läsa andra kaffebords- och konstböcker för att få inspiration och tips.

The Legend of Zelda-boken har jag sedan tidigare och kikar i lite då och då. Min egen bok om Äventyrsspel får naturligtvis en fin plats i denna hylla – annars har jag faktiskt redan läst det mesta i denna sektion.

summer_books_03

H.P. Lovecraft: The Complete Fiction införskaffade jag redan för några somrar sedan men har aldrig hittat tid att riktigt ta mig an den. Det är en typ av bok som kräver lite lugn och ro och bör gärna avnjutas kvälls- eller nattetid, vilket jag tänkte försöka hinna med i år.

Invasion av Larry Niven och Jerry Pournelle är ett loppisfynd som jag läste redan i fjol – och L.A. Konfidentiellt likaså. Tales from the Mos Eisley Cantina är en kul novellsamling som alla går ut på att berätta vad som händer på planeten Tattooine under exakt den dag Luke och Obi-Wan Kenobi flyr från imperiet. Holy Blood, Holy Grail är ju den soppa av konspirationsteorier som Dan Brown använde som bakgrund i Da Vinci-koden som jag också plöjt igenom sedan tidigare. Den jag skulle vilja läsa i sommar är Seven Pillars of Wisdom av T.E. Lawrence (of Arabia).

summer_books_04

Bland de lite ballare loppisböckerna finns Möte med Rama av Arthur C. Clarke som lästes i fjol. Jag hittade samtidigt lite blandade förkortade klassiker som Jorden runt på 80 dagar, Tsarens kurir och Den flygande holländaren samt Moment 22. Grejer man läste (om) i skolan men kanske inte har full koll på i dag – men framförallt har jag samlat på mig lite rollspelsklassiker som Call of Chtulhu, Star Wars (Greg Costikyan) och den vackra Nordiska Väsen av Riotminds-aktuelle Johan Egerkrans.

Två häften jag är särskilt sugen på är Cthulhu by Gaslight som är spelledarhjälp för att spela skräckrollspels i det viktorianska England – och Treasures from the Misty Mountain, en samlarguide för Tolkien-fans med mängder av coola grejer från både förr och nu. Nyligen skaffade jag The Skyrim Library, volym 1 och 2, även om bara tvåan står i hyllan just på bilden. Det är helt enkelt böckerna du stöter på i The Elder Scrolls V: Skyrim som är samlade i dessa volymer tillsammans med illustrationer – strikt för TES-nördar, med andra ord …

summer_books_05

För något år sedan bjöd jag hem en komplett (tror jag) samling regel- och äventyrshäften för Fighting Fantasy-rollspelet som bygger på soloböckerna av Ian Livingstone och Steve Jackson. Det känns märkligt att bygga en rollspelsvärld utifrån ett så tunt regel- och storyverk som FF-böckerna, men då jag gillar stämingen kring böcker som Häxmästaren i Röda berget och Tjuvarnas stad är det definitivt min kopp te. På lokal loppis hittade jag även en helg bunt årsböcker från Bra Böcker, vilka är sjukt kul att bläddra i.

summer_books_06

Eftersom fler än jag bor i huset är det mer än mina böcker i hyllan; det blir en del mat- och designböcker som jag kanske inte kommer att tumma alltför mycket – men däremot har jag läst två av tre böcker i The Mars Trilogy av Edgar Rice Burroughs om John Carter, människan som blir hjälte på planeten Mars. Jag hade ju serietidningen som gavs ut mot slutet av 70-talet, så varför inte läsa alltihop för att fatta vad det egentligen handlar om?

summer_books_07

Vem vill inte ha de 5,5 första åren Bamse-tidningar till sitt förfogande en armlängd från fåtöljen? Jag tyckte i vilket fall det var en bra idé när de slumpades bort för en hundring på en loppis. En synnerligen rolig läsning är Bestiarium av Bo Eriksson, en bok som tar upp verkliga och mytologiska djur från en medeltida vinkel, både lärorikt och jävligt roligt stundtals. En annan bok jag sedan tidigare rekommenderat är The Secret History of Star Wars av Michael Kaminski – en bok som via dokument och slutledning benar ut vad George Lucas tänkte, och inte tänkte, eftersom han själv är en revisionist av rang och ändrar sig hela tiden.

summer_books_08

Bland böckerna som är mer svårstaplade i hyllan hittar jag min egen Generation 64 och Simon Stålenhags fina Ur varselklotet. Mellan dem ligger den coola boken Star Wars – ljudeffekterna av J.W. Rinzler, en genomgång av hur ljuden och effekterna i filmerna blev till – och låter. Koppla dina hörlurar i jacket och du kan spela upp dem direkt ur boken.

summer_books_09

Slutligen har jag drygt ett decennium av Fantomen att gå igenom. Jag fick tack på denna mastodontsamling på en lokal loppis och letar nu efter samlarmappar att ha dem alla i – själv hittade jag bara sex mappar i mina egna vindsgömmor. Om du sitter på Fantomen-samlarmappar du inte behöver, slå mig en signal!

Det där var allt – jag har att läsa i sommar och tänkte försöka hinna med så mycket som möjligt så att jag med gott samvete kan fylla på hyllorna inför nästa sommar. Tipsa gärna om fler böcker som du tror kan passa.

Förresten har jag nyligen gjort klart med ett nytt litet projekt jag kommer att arbeta med i sommar, samtidigt som skrivandet av Generation 500. Mer om detta inom alldeles kort.

Ha en fortsatt härlig måndagkväll!

 


4 svar till “Saker jag hoppas hinna läsa (och skriva) i sommar”

  1. Med tanke på boken du själv ska skriva antar jag att du kanske redan läst Jimmy Mahers Amiga-bok ”The Future Was Here”? Rekommenderar även andra böcker i MIT:s ”Platform Studies”-serie: ”I Am Error” (Nästan jobbigt ambitiös om NES, men jäkligt imponernande) och ”Racing the Beam” (Atari 2600). Ser även fram emot de kommande om BBC Micro och SNES!

  2. Yep, Jimmy Mahers Amiga-bok har jag sedan tidigare – däremot inte de andra du nämner från samma serie. De kanske jag får kika på? Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *