Fighting Fantasy-serien på stark frammarsch


För drygt tre år sen började jag skriva lite om spelböcker här på Spelpappan. Rubriken var opassande nog Spelboken – varför dog den? – i dag inser jag att minnet av spelboken är långt ifrån dött och att folk dessutom spelar vidare i både analoga och digitala varianter.

Ensamma Vargen får ju en nyöversättning inom kort men även Fighting Fantasy-serien är på stark frammarsch med både nya böcker och spel.

Fighting_Fantasy_RPGI fjol lade jag vantarna på rollspelsreglerna kring Ensamma Vargen-böckerna och alldeles nyligen gjorde jag detsamma med reglerna kring Fighting Fantasy-serien, ni vet spelbokserien som startade med Häxmästaren i Röda berget.

Att välgjorda kartor och äventyrsplattformar får rollspelsregler är kanske inget konstigt eller ovanligt i sig – och även om FF-rollspelet ursprungligen är från 80-talet har det verkligen rört på sig sedan jag år 2011 skrev inlägget om spelbokens död.

För det första kommer det i England att ordnas en Fighting Fantasy Fest den 7 september, vilket blir det första FF-konventet i sitt slag. Upprinnelsen till detta är att författaren av kommande boken ”You are the Hero” vill kröna sitt boksläpp med en sammanslutning av världens (nåja) Fighting Fantasy-fantaster – förmodat besökt av även upphovsmännen Ian Livingstone och Steve Jackson.

Mannen i fråga heter Jonathan Green, en numera erfaren fantasyförfattare med god insyn i Fighting Fantasy-serien – och av hans Kickstarter-projekt att döma kommer det säkert att bli succé med både boken och festen.

Förutom denna orgie i traditionella spelböcker har vi på senare tid även fått se att de gamla fysiska böckerna allt oftare får digitala spelversioner, inte minst på de mobila plattformarna. På App Store, Google Play och Amazon kan du nu köpa flera av Fighting Fantasys klassiska titlar som välgjorda spel – med snyggt ljud, atmosfärtrogna menyer och med både ny grafik och sådan du känner igen från böckerna.

figfan03oUtvecklarstudion heter Tin Man Games och i skrivande stund finns (eller planeras) följande titlar ur biblioteket bestående av drygt 60 originalböcker:

Samt Blood of the Zombies som är en nyskriven bok från 2012.

Noterbart är att en del av dessa böcker redan fått spel sedan tidigare av varierande kvalitet; bland annat recenserade jag själv Laughing Jackals version av The Warlock of Firetop Mountain till PSN för några år sedan – och samma företag hann även med att släppa Talisman of Death.

mainmenu4_768_1024Min personliga favorit bland dessa titlar är Starship Traveller – eller Rymdskeppet Traveller som den svenska översättningen löd.

Det hela är en lite annorlunda vinkel på spelboksfantasy i science fiction-format och med möjlighet att styra en liten besättning i deras kamp för att hitta tillbaka efter en olycka med ett maskhål.

Spelböcker – och i synnerhet Fighting Fantasy-serien – är med andra ord långt ifrån döda utan fortsätter att fascinera. Frågan är dock om det inte är samma generation nu som då som sitter och minns åter de äventyr vi gav oss in i som tioåringar?

Låt oss hoppas att även yngre kan uppskatta spelbokens magi och kraft.

 


4 svar till “Fighting Fantasy-serien på stark frammarsch”

  1. Intressant uppdatering – jag hade inte haft någon aning om hur Fighting Fantasy-serien utvecklat sig om inte jag läst den här nyhetsartikeln.

    Eftersom Spelpappan.se i någon mån faktiskt kan sägas vara opinionsdrivande, och eftersom den här sajten i likhet med Mythbusters programidé ofta anammar en en utmärkt _undersökande_: journalistik med tydliga inslag av såväl research som ”what if”-tänkande som drar olika scenarion till sin spets – kan man tänka sig att Spelpappan.se skulle kunna kontakta något av de bokförlag som tidigare publicerat de översatta Final Fantasy-böckerna och möjligtvis försöka verka för att Sverige faktiskt får vara delaktigt i soloäventyrsrenässansen, och att vi skulle kunna få nyutgåvor av bokserien (och kanske även soloäventyr som aldrig tidigare varit översatta till svenska)?

  2. Det är ingen dum idé alls; jag ska se om jag kan nysta i det där under hösten för att försöka få fram vem som möjligtvis äger licenser i Sverige i dag – och vem som kan tänkas vilja dra i det.

    Och tack för de fina orden; det är sådant som gör det så kul att lägga ner tid på research.

  3. Jag fick nu veta av folk på Norstedts förlag att de inte längre innehar rättigheterna till Fighting Fantasy i Sverige – och att förmodligen ingen annan har det heller. Serien är med andra ord up for grabs och det är bara att kontakta FF i England för mer information.

    Förlaget som gav ut FF i Sverige på 80-talet hette Citadell Förlag och har sedan dess gått upp i Norstedts-gruppen som verkar ha annat än spelböcker på priolistan. Just nu iallafall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *