Skön retromusik: Pool of Radiance (C64, 1988)


På 70-talet var papper-och-penna-rollspel som Dungeons & Dragons populära i USA – till Sverige kom de på allvar först med Drakar och Demoner från Äventyrsspel. Just därför att vi låg lite efter sammanföll dessa fysiska rollspel ofta tidsmässigt med datorrollspelen.

Helt naturligt blev D&D även ett stort varumärke i denna genre och bolaget som utvecklade dem hette Strategic Simulations Inc., SSI.

SSI kan sägas vara datorrollspelens motsvarighet till Avalon Hill, det amerikanska spelföretag som skeppade hundratals krigs- och konfliktspel till kampsugna brädspelsentusiaster över flera årtionden.

Faktum är att SSIs grundare, John Billings, faktiskt ville ge ut datorspelsversioner av Avalon Hills spel, men fick nobben. Först 1987 skaffade man sig Dungeons & Dragons-licensen från TSR och släppte sammanlagt ett 30-tal titlar – varav Pool of Radiance alltså är den första.

[slideshow_deploy id=’18686′]

Dwarhol1

Musiken till Pool of Radiance användes även i senare spel, som exempelvis Curse of the Azure Bonds, och blev något av en temamelodi för SSIs Dungeons & Dragons-spel.

Stycket är skrivet av David Warhol, en musiker som började sin karriär som ljudkille på leksakstillverkaren Mattel Electronics och deras spelkonsol, Intellivision. Efter att ha gjort musiken till Electronic Arts-titlar som Adventure Construction Set och Bard’s Tale II grundade han sitt eget bolag, Realtime Associates, som han fortfarande driver.

Varsågod – Pool of Radiance till C64 från 1988

Ha en fortsatt härlig torsdagkväll!

 


3 svar till “Skön retromusik: Pool of Radiance (C64, 1988)”

  1. Vilken nostalgisköljning! Får jag kontra med en mina Hubbardfavoriter — Master of Magic

  2. Pool of Radiance totalt krossade alla tidigare rollspel när det kom som t ex Bard´s Tale, Might and Magic och Ultima enligt mig pgr av sitt innovativa stridssystem, starkt story fokus och regelsystem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *