Skön retromusik: Pool of Radiance (C64, 1988)

1 september, 2016 av: Jimmy Wilhelmsson  

På 70-talet var papper-och-penna-rollspel som Dungeons & Dragons populära i USA – till Sverige kom de på allvar först med Drakar och Demoner från Äventyrsspel. Just därför att vi låg lite efter sammanföll dessa fysiska rollspel ofta tidsmässigt med datorrollspelen.

Helt naturligt blev D&D även ett stort varumärke i denna genre och bolaget som utvecklade dem hette Strategic Simulations Inc., SSI.

SSI kan sägas vara datorrollspelens motsvarighet till Avalon Hill, det amerikanska spelföretag som skeppade hundratals krigs- och konfliktspel till kampsugna brädspelsentusiaster över flera årtionden.

Faktum är att SSIs grundare, John Billings, faktiskt ville ge ut datorspelsversioner av Avalon Hills spel, men fick nobben. Först 1987 skaffade man sig Dungeons & Dragons-licensen från TSR och släppte sammanlagt ett 30-tal titlar – varav Pool of Radiance alltså är den första.

Dwarhol1

Musiken till Pool of Radiance användes även i senare spel, som exempelvis Curse of the Azure Bonds, och blev något av en temamelodi för SSIs Dungeons & Dragons-spel.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Stycket är skrivet av David Warhol, en musiker som började sin karriär som ljudkille på leksakstillverkaren Mattel Electronics och deras spelkonsol, Intellivision. Efter att ha gjort musiken till Electronic Arts-titlar som Adventure Construction Set och Bard’s Tale II grundade han sitt eget bolag, Realtime Associates, som han fortfarande driver.

Varsågod – Pool of Radiance till C64 från 1988

Ha en fortsatt härlig torsdagkväll!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: Pool of Radiance (C64, 1988)”
  1. Magnus Petersson skriver:

    Vilken nostalgisköljning! Får jag kontra med en mina Hubbardfavoriter — Master of Magic

  2. Richard skriver:

    Pool of Radiance totalt krossade alla tidigare rollspel när det kom som t ex Bard´s Tale, Might and Magic och Ultima enligt mig pgr av sitt innovativa stridssystem, starkt story fokus och regelsystem.

  3. Richard skriver:

    Master of Magic musiken är för övrigt ett fantastiskt stämningshöjande stycke.

Kommentera