Julklappen kan förändra ett liv

23 december, 2016 av: Jimmy Wilhelmsson  

Om det är någonting som återkommer bland alla de intervjuer jag genomfört inför böcker som Generation 64 och Generation 500 – så är det julklappens betydelse för resten av livet.

De två typiska berättelserna om hur 80-talets barn fick tag på sin Commodore 64 eller Amiga 500 handlar antingen om hur de sommarjobbade ihop pengar – eller fick den i julklapp.

I mellandagarna sitter jag och sammanställer texter till kommande boken Generation 500 om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500. Jag tycker det är viktigt att berättelserna hänger ihop, att de berättar en röd tråd även om ingen berättelse givetvis är den andra lik. Pusslandet med människor och livsöden är egentligen det svåraste jobbet i den här typen av böcker.

Men mitt i detta pusslande förefaller det väldigt tydligt hur viktig julklappen kan vara för hur barns och ungdomars fortsatta liv utvecklas. Om den framgångsrike musikern inte hade fått sin Amiga 500 i julklapp hade han kanske aldrig hoppat på den där DJ-karriären. Om fler tjejer hade fått en Commodore 64 i julklapp hade de kanske också gett sig in i demo- och knäckarvärlden.

Listan kan göras lång och är givetvis spekulativ – men jag tycker det är värt att tänka på när du själv står där som förälder och funderar över önskelistan.

Själv fick jag varken min C64 eller Amiga i julklapp, jag jobbade ihop till båda. Däremot minns jag än hur jag bestämt önskade mig ett Drakar och Demoner Expert inför julen 1986.ANNONS

GENERATION 500 är den stora boken för dig som växte upp med hemdatorn Amiga 500. Den tar upp det mesta kring spelen, musiken, grafiken, demopartyn och möjligheterna bortom de trista PC-maskinerna. Det var Amiga 500 och demoscenen som gjorde hemdatorn cool.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2017

Läs mer om boken hos Fandrake!Vårt spelgäng hade sedan tidigare varsitt exemplar av Drakar och Demoner men det var dags för oss att ta nästa steg. Vår spelledare, Fredrik, annonserade tidigt att han minsann skulle få ett DoD Expert i julklapp och då jag också var spelledare då och då ville jag inte vara sämre.

Jag hade dessutom läst att det följde med 20-sidiga tärningar, vilket var exotiskt. Och träffytor i strid. Och regler för hjältar. Och en hel bok om magi. Ja, du hör ju …

Jag vet inte om Drakar och Demoner Expert gjorde mig till en bättre människa eller förde in mitt liv i nya karriärbanor – men det utvecklade i alla fall vårt rollspelande, vilket säkert lett till många bra grejer genom åren. Mina föräldrar begrep inte riktigt vad det handlade om men jag hade mycket noga pekat ut den lilla blå lådan och instruerat dem så gott jag kunde.

I andra berättelser har önskan efter ett Nintendo Entertainment System, NES, istället resulterat i en Commodore 64 då snusförnuftiga föräldrar tyckt att en dator gav mer för pengarna. Oavsett om önskelistor infrias eller ej är det helt klart så att just julklappen i många fall fått stor betydelseANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Anledningen till att just jag tänker på detta just denna jul är att min son – vars födelse ju är anledningen till att Spelpappan ens startade – nu är sex år gammal och jag känner kanske att i år är första gången julklappen verkligen är viktig. Det är i alla fall första gången vi fått ta emot en ordentlig önskelista.

Det är nu min tur att tänka efter, att förstå att det han öppnar i morgon skulle kunna tänkas påverka en liten, liten del av hans framtida beslut här i livet. Och det, som en gammal trollkarl en gång sade, är en uppmuntrande tanke!

Ha en fortsatt härlig fredagkväll. Och en riktigt god jul!

 

P.S. Den vackra tomten här ovan är ritad av ingen mindre än Joachim ”The Sarge” Ljunggren och användes i ett av tidningen DatorMagazins julutskick …


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

4 kommentarer till “Julklappen kan förändra ett liv”
 1. Petter Lindh skriver:

  Jag har som förälder verkligen tänkt igenom mina val av julklappar. Problemet är bara att tomten enligt ryktet inte kommer att dela ut paketet förrän maj. Nåja, det är trots allt större chans för snö och julstämning då.
  Folk stressar upp och gnäller över att de får vänta ett par månader på en Nintendo NES classic mini. Mitt råd åt er är att förhandsbeställa Generation 500 och sedan hålla er lugna och sansade. Lycka till.
  Skämt o sido, ser verkligen fram emot releasen av boken. Har en känsla av att det kommer bli nåt i hästväg.

  Så här i juletider blir det nog till att besöka en gammal bekant. Hen heter Generation 64 och är en av mina absolut bästa vänner. Ha en riktigt god jul Jimmy och ett gott nytt år.

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Haha, åh vad fint skrivet! :) Ja, jag är såklart mitt uppe i det – men jag tror inte du blir besviken, det ser ut att bli en sprängfylld bok med riktigt mycket roligt från det bästa med Amiga!

  God Jul du med!

 3. Per Olofsson skriver:

  Ja listan är lång och valen är svåra. Mitt liv har i högsta grad formats av min C64 (ihopsparad 1987), min A500 (julklapp 1989) och min A1200 (brände studielånet 1993). Man vill ju gärna skänka något lika stort och livsförändrande, men på listan ser jag Wii U, Nerf guns och Star Wars-lego…

  Men god jul där hemma!

 4. Andreas Johannesson skriver:

  Jag och min två år äldre storebror fick en Atari 520 STFM i julklapp tillsammans och det är fortfarande den bästa julklapp jag fått, även om min mamma tyvärr skänkte datorn med 1000+ spel och annat till vår lokala fotbollsförenings loppis då vi inte använt den på nåt år (utan om att tala om för oss). Så jag håller definitivt med dig, vem vet vad en välplanerad och bra julklapp kan starta?!

Kommentera