Skön retromusik: Escape from Colditz (A500, 1991)


Efter snart ett år av grävande i Amiga-scenen är jag lite lätt insnöad. När det alltså är dags för mig att åter spela lite gammaldags spelmusik letar jag helt naturligt i den delen av spelhögen som är skapad av gamla demosceners.

Escape from Colditz är ju en cool Amiga-titel som bygger på ett brädspel från Gibsons Games år 1973. Roligast är dock att musiken är gjord av Amiga-musikern Bjørn ”Dr. Awesome” Lynne från gruppen Crusaders.

Brädspelet Escape from Colditz bygger på en sann berättelse om den brittiske officeren Pat Reid som under andra världskriget lyckades fly från verklighetens Schloss Colditz – ett renässansslott nära Leipzig i Tyskland som fungerade som anstalt för krigsfångar.

I brädspelet spelas de tyska vakterna av en spelare och resten spelar ett antal allierade fångar som ska fly. I Amiga-spelet med samma namn spelas alla tyska vakter av datorn och din uppgift är att få dina fyra fångar att fly, inte helt olikt C64-spelet The Great Escape – som ju i sin tur bygger på en annan sann berättelse om en flykt ur ett tyskt fångläger.

[slideshow_deploy id=’19056′]

Norrmannen Bjørn Lynne är i dag kanske mest känd för att ha varit med på ett hörn och skrivit musik för svenskbrittiska spelutvecklaren Team17 – som bland annat ligger bakom Project-X, Alien Breed och Superfrog.

För många andra var han däremot en självklar del av demoscenen på Amiga-fronten, där kallade han sig Dr. Awesome och gick tidigt med i gruppen Crusaders, faktiskt bara ett år efter att han skaffat sig en Amiga 500.

För egen del fastnade jag aldrig för Amiga-spelet Escape from Colditz – men jag tycker nog att intromusiken hör till de absolut bästa, trots hård konkurrens. Däremot blir jag sugen på att plocka upp brädspelet, helst då givetvis originalet från 1973. Vi får väl se vad spelbudgeten tillåter i vår …

Varsågod – Escape from Colditz till A500 från 1991

Ha en fortsatt härligt onsdagkväll!

 

Update 2/2-2017:

Bjørn Lynne har nu själv kommenterat berättelsen ovan på sin officiella Facebook-sida:

Here’s a nice little article (in Swedish language) about the music I created for the game ”Escape from Colditz” in 1991. Well, technically I didn’t compose the music *for* the game. Actually I just composed the music just for the sake of making the music itself.

The company ”Digital Magic Software” stole the track from a Crusaders Amiga demo and put the music into their commercial game, without asking my permission, without paying me anything, and without even telling me about it.

Det där är ju någonting jag egentligen inte ska missa. Tack Fredrik för tipset bland kommentarerna!

 


5 svar till “Skön retromusik: Escape from Colditz (A500, 1991)”

 1. Damn, det där var ju ganska rutten research – faktum är att jag inte direkt hinner göra intervjuresearch när det gäller mina artiklar kring retromusik men i det här fallet hade det varit klart att föredra!

  Stort tack för detta. Jag uppdaterar.

  Vad Bjørn Lynne själv alltså skriver i dag på sin FB-sida är följande:

  Here’s a nice little article (in Swedish language) about the music I created for the game ”Escape from Colditz” in 1991. Well, technically I didn’t compose the music *for* the game. Actually I just composed the music just for the sake of making the music itself. The company ”Digital Magic Software” stole the track from a Crusaders Amiga demo and put the music into their commercial game, without asking my permission, without paying me anything, and without even telling me about it.

 2. Intressant anekdot från Björn Lynne faktiskt.
  Låten är fortfarande bra oavsett :)

 3. Håller med ovanstående. Spelet i sig var väl sådär (jag klarade det aldrig) men jag köpte det på orginal billigt och fick med en pocketbok med samma namn som jag tyckte var rätt bra.

  Musiken däremot är fantastiskt bra och en av mina absolut bästa favoritlåtar på Amigan och i top 3 av Björn Lynnes alla alster jag har hört.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *