Fotboll som brädspel, del 2


Allsvenskan är i full gång och även om det inte stundar något stort seniormästerskap i sommar känns det ändå att både våren och fotbollsvädret är i antågande.

Jag vet … alla älskar inte fotboll. Men just därför skriver jag sällan om fotboll, utan om fotbollsbrädspel. Jag kallar detta andra delen då jag redan för tre år sedan skrev om fotbollsspel i samband med VM i Brasilien.

Denna gång har jag införskaffat inte mindre än fyra olika brädspel som på olika sätt gestaltar fotboll men med spelbräde, pjäser och i vissa fall tärningar. De fyra spelen är Landskamp från Seven Towns, Liga från Tockeman, Top Club Soccer från David Nish & Roger Davies Productions samt World Cup Tournament Football från Australian Design Group.

Om vi börjar med Landskamp så är det en svensk version av det engelska spelet World Soccer från Seven Towns – som i sin tur är en översättning av det franska originalet But (som alltså betyder mål).

Spelet är ett slags simulation av fotboll som påminner om Soccer Tactics World och andra liknande brädspel i vilka du faktiskt styr dina elva spelare på en fotbollsplan indelad i rutor.

Landskamp är ganska mycket simplare än Soccer Tactics World och framförallt handlar det mycket om rena tärningsslag – de specialgjorda tärningarna kan antingen låta dig flytta två eller bara en spelare beroende på vad du slår. Du tar bollen genom att helt enkelt gå förbi den och det finns även risk för att du orsakar frispark när du kommer nära en motståndare. All in all är det ganska enkelt men snabbt att spela – dock bara för två spelare.

Det svenska spelet Liga från Tockeman bygger på ungefär samma spelmekanik som ett annat brädspel jag lade vantarna på förra året, Mini World Cup Soccer från 1991.

I korthet går det ut på att varje spelare ska ta sitt lag från lägsta till högsta divisionen och få ihop ett visst antal poäng, vilket ni kommer överens om på förhand.

Precis som i Mini World Cup Soccer handlar det om att spelarna alltså får möta varandra när vissa förutsättningar är uppfyllda. De andra spelarna kan då spela på resultatet, vilket ger en chans att fylla kassan för framtida spelarköp. En något märklig detalj är att bra lag gör fler mål än sämre lag – även på varandra – vilket gör att nästan ingen match mellan två riktigt bra lag slutar med mindre än tre mål var.

Top Club Soccer från 1977 tar den här Monopol-liknande mekaniken ytterligare lite längre. Spelarna går runt ett bräde från söndag (starten) till lördag (slutet på varje varv) då det är match.

Matcherna spelas inte mot varandra utan mot andra fiktiva lag – och det intressanta är att varje spelare kan välja att få ett oavgjort resultat per automatik (en poäng) eller satsa på att vinna, vilket antingen ger två poäng eller inga poäng alls vid förlust.

Övriga rutor fungerar lite grann som gatuadresserna i vanliga Monopol, men kallas här Syndicates och består av leverantörer och konsulter ett fotbollslag måste hålla sig med; jurister, chaufförer, massörer och så vidare. När en spelare landar på en ruta i ett syndikat kan denne välja att köpa rutan – spelare som landar på denna ruta måste sedan betala dig för nyttjande av dina tjänster.

Det gäller att samla pengar och vinna matcher för att samla ihop tillräckligt mycket poäng för att avancera från tredjeligan till högsta divisionen och vinna den. Fördelen gentemot Monopol är att det är ganska svårt att bli bankrutt och därmed vara ute ur spelet, att sakna pengar innebär snarare att du inte vinner matcher lika lätt och därmed inte stiger i divisionerna lika snabbt. Precis som i verkligheten kan samtliga spelare byta resurser, spelare och pengar med varandra, helt utan begränsningar annat än att det inte får ske under match.

Sista spelet jag lade vantarna på verkar onekligen vara det mest intressanta som fotbollsspel räknat. Det heter World Cup Tournament Football och är egentligen mer ett kortspel där det handlar om att bluffa än ett brädspel.

Det hindrar inte spelet från att innehålla ett riktigt stort bräde med mängder av små fotbollsplaner, var och en representerar varje match som spelas i ett fotbolls-VM i cupform.

På dessa fotbollsplaner ska varje spelare lägga ut sina kort; uppåtvända i de matcher som spelas i den nuvarande omgången – eller nedåtvända om de läggs på någon annan match. Du kan alltså lägga ut nedåtvända kort på framtida matcher som du vet att ditt lag kommer att spela (det syns ju på cupträdet) eller på matcher du vet att någon av dina motståndare kommer att spela.

Reglerna i World Cup Tournament Football är enkla men en omgång varar ändå ett bra tag. Jag anar att det finns mer taktik bakom det hela än jag hittills kommit på – men det här är faktiskt ett av de mer ovanligare fotbollspelen jag stött på.

Är fotboll det absolut bästa temat för riktigt roliga brädspel? Nja, det kan jag nog inte påstå – men jag älskar verkligen att så många tillverkare har försökt få matchkänsla i de här gamla brädspelen. Och tillsammans med en kall öl och några vänner är det mer än tillräckligt.

Ha en fortsatt härlig 1 maj!

 


2 svar till “Fotboll som brädspel, del 2”

  1. Hej
    Jag hittade ett Landskampsspel men saknar spelregler. Kan du möjligen maila några bilder på dessa nu när det är fotbollstider.

    /Petrus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *