DatorMagazin BBS har återuppstått


Klassiska tidningen DatorMagazin 1991 öppnade en populär BBS dit många laddade upp grejer för att snabbt nå stor spridning inom Sverige. Då pratar vi alltså inte om knäckta spel, vilket annars var vanligt, utan om egna program, hemmagjorda spel eller tips och trick.

När tidningen gick omkull 1995 togs även BBS:en ner.
2017, 22 år senare, slår den åter upp portarna.

Det är alltså Joacim Melin, redaktör för DatorMagazin Retro, som har jobbat häcken av sig några helger för att få upp den gamla DatorMagazin-BBS:en igen. Numera finns den på dmzbbs.se och går att nå via de flesta mjukvaror som stöder Telnet.

Hej Joacim, varför öppnar ni DatorMagazins BBS nu – 22 år efter att den sist stängde ner?

Att återuppliva DatorMagazin BBS var en tanke som föddes när jag arbetade på den stora artikeln om DatorMagazins födelse till det första numret av DatorMagazin Retro och läste alla artiklarna om DatorMagazins egna BBS. Jag började fundera på hur den var uppbyggd tekniskt och noterade sedan att DatorMagazin hade utlovat en artikel om just det, men den artikeln publicerades av någon anledning aldrig. Då väcktes tanken på att BBS:en borde återupplivas igen. Jag la en del tid på att försöka ta reda på om det fanns några som helst backuper på den gamla BBS:en men givetvis är allt borta. Vi diskuterade en återfödelse av BBS:en i vintras när vi började planera DatorMagazin Retro #2 och alla tyckte det var en kul ide!

BBS:er är en charmig motvikt till Facebook och andra sociala medier. Det är inte en så sluten värld som man kan tro, snarare tvärtom, och tempot är lugnare och samtalsklimatet betydligt mer civiliserat.

Vad kör ni för hårdvara/mjukvara?

I dagsläget körs hela BBS:en under en emulator men jag håller på och uppgraderar en Amiga 500 med turbokort, ordentlig lagring och nätverksanslutning så när det är klart kommer BBS:en att flytta till den maskinen.

DatorMagazin BBS som den såg ut i början av 90-talet.

Vad kommer folk att kunna hitta där?

Jag har återskapat alla möten som fanns i den gamla versionen av DatorMagazin BBS och fler kommer att tillkomma men det är också en kollektiv ansträngning där de som registerar sig och loggar in själva kan komma med förslag och synpunkter på nya möten och sådant. Annars ser jag BBS:en som en bra mötesplats för de som vill diskutera tidningen DatorMagazin Retro och framtida nummer av den samma.

Vad vill ni att folk laddar upp?

Än så länge: ingenting. Det är lite knepigt att få filöverföringar via Z-modem att fungera över telnet-anslutningar men tids nog hoppas jag att BBS:en kommer att kunna erbjuda ett intressant filbibliotek.

DatorMagazin BBS som den ser ut 2017.

För den som inget kan om BBS:er i dag – hur loggar man in?

Man behöver två saker:

1. En internetanslutning.
2. En vettig programvara som klarar Telnet. Jag brukar rekommendera SyncTerm då den lirar trevligt med BBS:er.

Man skapar en ny anslutning i exempelvis SyncTerm och anger ”dmzbbs.se” som adress och sen följer man instruktionerna på skärmen.

Jag kommer osökt att tänka på Martin Fredrikssons citat i min bok, Generation 500. Han sade:

Det som vände mitt liv var att jag som 14-åring fick ett modem och började piratkopiera och hänga på BBS:er. Detta var bara något år innan Internet slog igenom i Sverige men helt ärligt var Internet inte så himla fett på flera år. Den stora skillnaden var egentligen IRC, Internet Relay Chat, ett chattprotokoll som tillåter flera samtidiga användare och inte bara en person per telelina som på BBS:er. Det tog faktiskt flera år för Internet att slå ut BBS-användandet.

BBS:ens död är med andra ord ruskigt överdriven. Vi hoppas på 22 år till!

Ha en fortsatt härlig torsdagkväll!

 


9 svar till “DatorMagazin BBS har återuppstått”

 1. Cool idee men jag kommer inte in

  You’re obviously a bot, bye!

  Kör OpenSUSE och en terminal.

 2. Yep, det är lite barnsjukdomar verkar det som. Jag använder SyncTerm och det funkar fint. Om du specificerar port 23 så slipper du nog vara en bot.

 3. ”SyncTerm”? Tråkigt och tragiskt att initiativtagaren själv tycks föredra och utgå från att hans användare är Windows-entusiaster, och inte regelrätta AmigaOS-användare. Hade han i första hand hänvisat till program som Olaf ”Olsen” Barthels klassiska Term hade det här initiativet sänt helt andra signaler, men nu känns det mer som en kuriositet ämnad för Microsoft-konvertiter. Trist.

 4. Någon kan ju ta på sig att skriva en lista över mjukvaror som kör Telnet på olika operativsystem så publicerar jag den. Så är liksom problemet löst.

  Vem vet – det kanske blir telefonlina och modem så småningom? :)

 5. Det lustiga är att även den här sidan rekommenderar SyncTerm och PuTTY, trots att det är tveksamt om någon av klienterna finns portad till Amiga.

  https://amigacity.xyz/index.php/downloads/category/80-telnet-clients

  Vad jag förstår rekommenderas AmTelnet och DCTelnet till Amigan. Det finns säkert fler och äldre terminalprogram som fungerar bra, frågan är bara om de lirar över en TCP/IP-stack och telnet som protokoll, vilket är vad som idag behövs för att nå Datormagazins BBS.

 6. Inloggningsproblemen skall vara ett minne blorr numera. Att vi har ett så kallat botskydd är för att Amigans mjukvara annars skulle krascha inom några timmar på grunfäd av alla angreppsförsök som ständigt pågår på Internet.

  Och nä – jag antar inte att alla är Windows-användare. Kör själv C128, Amiga, Linux och Mac.

 7. Du kan använda NComm och sen ”ringa” ut över en nätverkskoppling i din Amiga. Man använder bara ”telnetd.device” som device istället för ”serial.device”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *