DatorMagazin 31 år i dag – nytt retronummer på väg


För exakt ett år sedan kunde jag berätta att folket bakom DatorMagazin planerade ett retronummer – detta gjordes på självaste 30-årsdagen av klassiska tidningen DatorMagazin!

Exakt ett år senare fyller tidningen såklart 31 år – och redaktionen avslöjade redan för några veckor sedan att det blir ett andra retronummer. Jag kontaktade därför Joacim Melin, redaktör för DatorMagazin Retro.

Att DatorMagazin kastar sig över ett nytt retronummer är kanske inte så konstigt egentligen. Jag ville dock ändå få lite svar på några frågor, dels hur det gick för förra numret och dels vad de anser om det växande intresset för att kunna läsa gamla nummer av DatorMagazin på nätet.

Jag kontaktade därför Joacim Melin, redaktör för DatorMagazin Retro.

Hallå Joacim, det är i dag exakt ett år sedan ni gick ut med att det skulle bli ett DatorMagazin Retro – det måste ha gått bra för numret? Hur många lösnummer sålda blev det?

Ja, det gick väldigt bra till slut. Det var lite nagelbitande innan Kickstarter-kampanjen gick i mål förra året men sedan dess har det rullat på bra och nu har vi sålt runt 2 300 exemplar av första numret.

När är det tänkt att komma ut?

Vi siktar på utgivning i september i år. Allt material finns redan på planeringsbordet och vi behöver bara komma ”i mål” med förhandsbeställningarna så kan alla börja skriva.

Har det varit en klurig diskussion kring materialet? Jag antar att det inte bara är så att detta andra nummer innehåller ratat material från förra?

Faktum är att förutom ett par artiklar så är allt nytt. De två artiklar vi fick hoppa över förra året fick helt enkelt inte plats. Sen har vi ett par artiklar som är fortsättningar på artiklar från förra året som även de inte fick plats i sin helhet.

Vilka lärdomar fick ni om vad folk vill läsa i den här typen av tidningar som ”kommer igen”?

Oj, massor! Det var på sätt och vis lite som att skickas tillbaka till 1989-1990: ”Mer Amiga!”, ”Mer C64!”, ”Mer programmering!”. Vi har lyssnat på alla och har massor av material i detta nummer som läsarna efterfrågat. Jag menar – vem vill inte lära sig C64-programmering av Pontus Berg från Fairlight?

Det höjs ofta röster om att folk vill se gamla DatorMagazin läsbara på webben – och flera initiativ har startats på olika håll att se till att det blir gjort.  Vad har ni som faktiskt arbetar med tidningen för inställning till detta?

Förlaget som i dag äger DatorMagazin heter Omsoc Publishing. De äger alltså varumärket Datormagazin men upphovsrätten till materialet i de gamla tidningarna är i allra högsta grad oklar. Hela arkivet efter ”gamla” DatorMagazin kastades bort 1995-96 efter att tidningen lagts ner i sin dåvarande form. Det hela skedde på grund av ett missförstånd men resultatet blev att alla frilansavtal och liknande handlingar i dag är försvunna.

Jag vill poängtera att jag alltså inte är anställd av Omsoc – och med det sagt tycker jag att det klart bästa initiativet till onlinearkiv är dmzarkivet.se.

Förmodligen känner Omsoc Publishing att de inte på egen hand har resurser att scanna in och publicera gamla nummer av DatorMagazin just på grund av att frågan runt upphovsrätten är så oklar.

Precis som med ”vanliga” DatorMagazin så är Datormagazin Retro ett projekt i vilket alla som skriver, fotograferar, skapar layout – eller på annat sätt arbetar med tidningen – får betalt för sitt arbete. Det är oerhört viktigt för oss att det inte finns någon skribent som, om vi hade publicerat alla gamla nummer igen, känner sig illa behandlad då vi återanvänt dennes material utan kompensation – om frilansavtalet från förr skulle ha stipulerat att så är fallet.

Man kan givetvis tänka sig att vi bara kunde kontakta alla som arbetat med tidningen genom åren men allt skrevs ju för 20 till 30 år sedan, en del personer kan ha gått ur tiden och andra personer kan vara svåra att få tag på. Den som minns listan på sidan 90 i det sista numret av DatorMagazin vet att det är en enorm mängd personer som skulle behöva kontaktas för tillstånd. Om någon inte svarar eller har gått bort – ska vi klippa bort den personens material eller riskera att begå upphovsbrott?

Den som på eget bevåg scannar in och lägger upp gamla DatorMagazin på webben gör det således på egen risk, kan man säga. Sedan kan det givetvis vara så att risken att råka illa ut är mikroskopisk. Personligen – och då talar jag inte för  ägarförlaget Omsoc Publishing – tycker jag det är skitkul att en resurs som dmzarkivet.se finns.

Jag ställde själv en liknande fråga till dåvarande chefredaktören Christer Rindeblad för flera år sedan. Han svarade då så här:

Tyvärr kan ingen enskild godkänna det. Har fått frågan många gånger tidigare. Det är den enskilda skribenten/fotografen som äger rättigheterna. För min del har du helt OK att utan ersättning återpublicera allt jag skrivit i Dmz. Men jag kan inte säga något om övriga.

Så till sist, Joacim – den obligatoriska frågan … blir det ett tredje nummer?

Går vi i mål med nummer två så: ja – definitivt!  Vi har en väldigt lång lista med artikelideér som vi vill se bli verklighet och som vi tror att läsarna skulle uppskatta.

Då återstår bara att berätta vart du beger dig för att förhandsbeställa andra numret av DatorMagazin Retro – och det gör du här.

Dessutom kan jag avslöja att boken Generation 500 – som alldeles snart går ut till dig som förhandsbokat – innehåller ett helt kapitel om DatorMagazin som jag tycker kompletterar dessa retronummer mycket väl. Om du missade förhandsbokningen går det bra att beställa boken här.

Ha en fortsatt härlig söndag i vårvärmen!

 


2 svar till “DatorMagazin 31 år i dag – nytt retronummer på väg”

  1. Tack för tipset, Spelpappan.se. Numret är beställt, men jag irriterar mig på att de har satt texten på diskettetiketterna åt fel håll. När man viker baksidan över kanten på disketten kommer ju texten med skrivskydd att hamna upp och ned, och det är obegripligt att de inte tänkt på det. Klart misslyckat, annars hade jag beställt 3 – 4 paket till mina omärkta disketter.

  2. Hm, det låter lite ogenomtänkt, ja. Jag ska vidarebefordra det till dem omgående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *