Skön retromusik: Fascination (A500, 1991)


Dags att trolla fram lite mer Amiga-musik så här en lördagkväll i oktober. Då jag känner mig lite nattsuddig kan det väl vara lämpligt att välja något som är snäppet mer barnförbjudet än de vanliga C64- och Amiga-låtarna.

År 1991 släppte franska spelföretaget Coktel Vision spelet Fascination till Amiga, Atari och PC. Musikern heter Frédéric Motte – men var bättre känd som Moby på demoscenen.

Frankrike hade en del framgångar på Amiga-spelscenen mot slutet av 80-talet men framförallt in på 90-talet. Klassiker som Future Wars och Flashback har redan varit på tapeten här på Spelpappan – och mycket av storheten kring just franska spel låg i berättandet. Eller åtminstone var ambitionen sådan.

Coktel Vision är för eftervärlden kanske mest kände för trilogin Gobliiins. alltså spelet Gobliiins, Gobliins 2: The Prince Buffoon och Goblins 3. Spelet Fascination är ett slags deckarhistoria som verkat hämta inspiration från titlar som Operation Stealth av likaledes franska Delphine Software. Den stora skillnaden är att här har det smugits in lite halverotiska tendenser som säkert var ämnade att locka unga tonåringar lite extra. Eller så är det bara typiskt franskt, vad vet jag?

[slideshow_deploy id=’20278′]

Hursomhelst … musikern till den här erotiska spelnovellen är en herre vid namn Frédéric Motte. Han började sin musikaliska datorkarriär på demoscenen i gruppen Impact Inc. – det handlar alltså inte om den amerikanske musikern Moby som egentligen heter Richard Melville Hall (och som är släkt med Herman Melville som skrev ”Moby Dick”) utan alltså om hans namne.

Amiga-musikern Moby bytte grupper lite då och då som man gjorde och var bland annat med i Dragons, Apology och Alcatraz. Det var dock i gruppen Dreamdealers jag först stiftade bekantskap med hans alster då han vann första pris i Amiga-musiktävlingen på The Party 1992 i danska Aars.

Temamusiken till Fascination är en ganska kitchig 90-talshistoria men den är icke desto mindre skickligt gjord för sin tid. Trummorna är samplade från en av samtidens mest spelade skivor, nämligen MCMXC a.D. av tyska gruppen Enigma (bestående av bland annat Sandra och Michael Cretu) och som blev mest känd för att blanda gregoriansk sång, flum, panflöjt och sex med ompa-bumpa-beats.

Trummorna användes första gången i singeln ”Sadeness” från november 1990 – och det är ju dessutom var skivans titel ordagrant betyder, alltså ”år 1990”.

Moby fortsatte sin karriär inom spelbranschen och medverkade i titlar som Nightmare Creatures 1 & 2, Dark Earth, 4 Wheel Thunder – och bytte handle till Elmobo för att slippa förväxlas med den andre Moby som var aningen mer känd, för att uttrycka sig milt.

Varsågod – Fascination till A500 från 1991

Och här under bjuder jag givetvis även på Sadeness av Enigma.

Ha en fortsatt härlig lördagkväll!

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *