Skön retromusik: Doom Troopers (SNES, 1995)

17 mars, 2018 av: Jimmy Wilhelmsson  

Så var jag då äntligen tillbaka med lite ny skön retromusik. Den här gången har jag valt ut både musik och spel med mer omsorg än vanligt – och detta beror såklart på att Mutant: Year Zero är på väg att bli dator- och tv-spel.

Det är dock inte första gången svenska rollspelet Mutant blir tv-spel, det hände ju redan 1995 på Super Nintendo med spelet Doom Troopers som bygger på Mutant Chronicles-varumärket och kortspelet med samma namn.

I somras blev jag anlitad som hjälpskrivare och lite allmän loremaster för det kommande dator- och tv-spelet Mutant Year Zero: Road to Eden. Det innebär inte att jag skrivit hela manuset utan att jag plockades in som lite allmänt stöd till Fria Ligan, som ju håller i Mutant-licensen för rollspelet just nu, och The Bearded Ladies som utvecklar själva datorspelet.ANNONS

BOKEN OM MUTANT är berättelsen om en av Sveriges märkligaste och mest framgångsrika populärkulturexporter: från det hemsnickrade rollspelet till dagens internationella franchise. Det är en djupdykning äver 240 illustrerade sidor i det unika Mutant-fenomenet, från landhajar och rubbitar till cybersurfare och nefariter.

Pris: 399:-
Inbunden, 240 sidor, utgiven 2018

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!I den vevan kommer jag åka med utvecklarna till Game Developer Conference i San Francisco … i morgon, faktiskt – och snacka lite om Mutant med den som är intresserad. Eller bara kolla på coola grejer och knyta kontakter.

Jag antar att de flesta redan sett trailern för spelet – och om du inte har det så är den här:

Men … som sagt … det här är ju då alltså inte första spelet som kretsar kring Mutant-världen som Äventyrsspel och Target Games en gång i tiden kokade ihop med start 1984. Ett drygt decennium efter första rollspelet släpptes faktiskt ett tv-spel till Super Nintendo – och det är en plattformsskjutare från Adrenalin Entertainment som bygger på kortspelet Doom Trooper som var väldigt populärt under en tid på 1990-talet.ANNONS

MUTANT-TRÖJAN är inte bara snygg, utan även ett måste för den sanne rollspelsälskaren när det vankas fest eller spelträff. Välj mellan den vita tröjan med Stefan Kayats klassiska RUBBITAR och den svarta tröjan med MUTANT 2089-loggan. Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Faktum är att du i spelet kan lira som en av två karaktärer som finns med i Mutant Chronicles-universat, nämligen Mitch Hunter eller Max Steriner. Av någon anledning har jag alltid haft svårt att skilja dessa karaktärer åt, trots att du rent utseendemässigt är rätt olika.

Jag har ibland sådana hangups mellan två eller fler personer, fiktiva eller verkliga. Jag blandar till exempel jämt ihop George Orwell med Orson Welles – men det är en helt annan historia.

I Fandrakes kommande bok, Mutant – Minnen från den förbjudna zonen, kommer vi givetvis att ta upp både Mutant Chronicles som rollspel/kortspel och som tv-spel – varför jag egentligen inte vill eller kan skriva alltför mycket om själva den kopplingen just här och nu. Vi har mycket research kvar att göra men lovar att inte hålla igen när vi väl avslöjar allt.

Kompositör av den bombastiska musiken i spelet Doom Troopers är Fletcher Beasley som i dag mest gör musik till film och tv-serier, som till exempel Scooby Doo: Mystery, Inc. på Cartoon Network eller The Imaginarium of Dr. Parnassus av Terry Gilliam.

Hans album Fictional Radio från 2016 hittar du på Spotify, iTunes och YouTube – men av någon anledning blockeras musiken på vissa tjänster härifrån Sverige av förmodade rättighetsskäl.

I vilket fall började Fletcher Beasley sin karriär på SEGA Genesis och Super Nintendo.

Varsågod – Doom Troopers till SNES från 1995

I övrigt kan jag nämna att mitt äventyr till Mutant: År Noll – som ju heter Sista motståndet – rullar på. Själva texten är redan skriven och godkänd och just nu arbetar ingen mindre än Reine Rosenberg på Fria Ligan med illustrationerna. Det är inspirerande och mysigt att se ens karaktärer och scenarier växa fram utifrån huvudet på någon annan kreativ person som har färdigheten och talangen att få ner det på bild.

Därför är det med nöje jag kan avslöja en av illustrationerna till Sista motståndet. Eftersom Bormin i tv-spelet Mutant Year Zero: Road to Eden blev så uppskattad av trailertittarna kan jag ju lika bra fortsätta på samma fläskiga väg. Håll till godo – men mer än så här avslöjar jag inte riktigt än!

 

Mutant - Sista motståndet

De här gynnarna kan du träffa i Mutant-äventyret ”Sista motståndet” från Fandrake som släpps på Fria Ligan i höst.

För dig som glömt: Mutant-äventyret Sista motståndet kommer att delas ut gratis i PDF-version till alla som backade Kickstarterkampanjen för boken Mutant – Minnen från den förbjudna zonen. Det kommer även att gå att köpa i vackert fysiskt format senare i september 2018. Utgivare är givetvis Fria Ligan.

Nu ska jag ta och packa väskan med diverse nödvändigheter som pass, biljett och lila lådan. Vi hörs!

Ha en fortsatt härlig lördag!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

2 kommentarer till “Skön retromusik: Doom Troopers (SNES, 1995)”
  1. Danne skriver:

    Kul. Även om själva spelet var lite av en antiklimax hoppas jag det går bra och att nästa spel blir en titel som verkligen fångar själva andan i Mutant År Noll – att fritt utforska ödemarken med en spelmotor som exempelvis påminner om Skyrim eller helt nya Kingdom Come: Deliverance. Alltså ett spel där du rör dig helt fritt i realtid, utan någon steg-för-steg-liknande strategibegränsning.

    Lycka till i San Fransisco och känn ingen ”flygskam” som drevet i gammelmedia nu uppfostrar oss att känna =)

  2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

    Det finns ju spelmekanikbilder på spelets hemsida – det är inte förstapersons-Skyrim men du rör dig fritt i Mutants härliga efter katastrofen-miljöer och blir förflyttad till strategisk Xcom-liknande stridsmekanik när du blir attackerad eller startar attack själv.

Kommentera