Sista motståndet finns nu ute!


Sommaren 2016 arbetade jag med ett officiellt äventyr till rollspelet Mutant: År noll, vid namn Sista motståndet. På grund av strikt produktionsplanering på förlaget Fria Ligan, som i dag har hand om Mutant-varumärket, lanserades det varken under 2017 eller 2018.

Istället släpptes Sista motståndet under förra helgens GothCon – och sålde slut direkt. Det finns nu åter att beställa via deras webbutik!

Juli 2016 var en busy månad. Förutom bad och öl satt jag ofta på mitt kontor i sommarstugan i Småland och skrev. Dels hade jag börjat på boken Generation 500, dels hade jag fått i uppdrag att skriva ett äventyr till rollspelet Mutant: År noll. Vid det laget var grundlådan, Genlab Alfa och Maskinarium släppta – men jag hade ännu inte fått se fjärde lådan, Elysium.

Detta var eventuellt ett litet problem, då min berättelse delvis kretsade kring de icke-muterade människorna. Jag löste det dock genom att hålla bakgrundsberättelsen hyfsat flexibel och på att låta andra saker ta fokus.

Men tiden gick och Fria Ligan skaffade sig inte direkt färre saker att göra, snarare tvärtom. De hade fullt upp med flera lanseringar, inte minst inom Mutant: År noll, och äventyret blev flyttat framåt i tiden – helt i fin gammal Äventyrsspel-anda. När vi bildat förlaget Fandrake och skulle sparka igång vår Kickstarter-kampanj kring boken om Mutant gjorde vi en deal med Fria Ligan: vi inkluderar det som en nivå i Kickstartern mot att de faktiskt blir klara med sättningen, illustrationerna, formgivningen och korret till GothCon. Det gav oss alla en definitiv deadline – och det lyckades vi med!

Omslag till Sista motståndet av Ola Larsson.
Omslag av Ola Larsson.

Under förra helgens GothCon lanserades nämligen Sista motståndet i både tryckt form och PDF-version! Du som backade vår Mutant-bok kan ladda ner äventyret gratis, men ännu finare är det såklart i hederlig gammal pappersversion.

Fria Ligan hade med sig drygt 30 ex till mässan, men sålde slut på dem redan under första dagen. Det är såklart ett väldigt gott betyg och något vi på Fandrake är mycket glada över! Givetvis finns dock fler exemplar att skaffa via Fria Ligans webbutik.

Är det då ett typiskt äventyr från min sida? Mjo, berättelsen kretsar väl till ganska stor del kring saker från min egen uppväxt och rollspelstid. Det är ett klassiskt äventyr såtillvida att det innehåller en del referenser till fina gamla grejer. Kanske borde vi någon gång i framtiden, när spoilers inte är lika farligt, ha en tävling med fina priser till den som hittar flest retroreferenser?

Det är dock ingen pajaskavalkad, utan är meningen att vara ett seriöst och fullgott fullängdsäventyr som ger listiga rollspelare en stor fördel gentemot enbart krigiska sådana. Att kasta sig med pannbenet först lönar sig inte: med rätt SL krävs en hel del relationsbyggande som går att bygga vidare på i framtida kampanjer.

Jag vill inte spoila, men i enlighet med datorspelet Mutant Year Zero: Road to Eden (som jag skrev lite lore till), introducerar jag ett nytt muterat djur i form av möjligheten att spela vildsvin. Detta skrev jag alltså 2016, långt innan jag blev inblandad i datorspelet. Det visade sig att både Bearded Ladies och jag satt och arbetade på ett vildsvinskoncept samtidigt. Kul! :)

För att ladda ner Sista motståndet i PDF-version loggar du bara in på Kickstarter och letar upp vår kampanj. Där finns en uppdatering som berättar hur du gör.

Ha en fortsatt härlig fredag!

 

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *