En bok full av C64-hjältarnas hälsningar

23 februari, 2020 av: Jimmy Wilhelmsson  

Det har gått drygt fem år sedan jag släppte min första bok Generation 64 om de svenska Commodore 64-pionjärerna. Under den tid som gått sedan dess har jag besökt ett och annat demoparty och återigen fått träffa flera av de jag intervjuade inför boken.

Som en liten kul grej att ha när jag blir gammal har jag låtit medverkande skriva en valfri i mitt privata exemplar av boken.

I början av något är man alltid exalterad och uppspelt. Sen lugnar saker sig lite grann. ALGAs spelskapare Dan Glimne beskrev det en gång för mig så här:

Jag gillar skapandeprocessen som sådan, en tankeverksamhet som till slut resulterar i en fysisk produkt. Det finns inget ögonblick som är så skimrande som när du får hålla i den färdiga produkten du arbetat med så länge. Det varar i cirka tio minuter. Sedan bleknar det. Men den första stunden är magisk.

Jag kanske inte är lika hård som den gode Glimne, men jag förstår vad han menar. Och den första boken är alltid först – den blir faktiskt lite magisk. Lite som när ishockeyspelare sparar den första pucken de gjort mål med när de precis lyfts upp i ett lag eller liga.



ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.



Men jag bad alltså lite egoistiskt folk att skriva en hälsning till mig, som jag kan läsa på ålderns höst. Jag har inte fått med riktigt alla, men jag tänkte ändå dela med mig av de hälsningar jag fått – då jag vet att fans av Commodore 64 uppskattar sådant. Dessutom är boken helt slutsåld sedan ett bra tag tillbaka, och det är tveksamt om den någonsin kommer att släppas igen. Om ett år eller så går rättigheterna tillbaka till mig personligen, och då har jag beslutet i egna händer. Så vi får se.

Vi börjar väl med insidan av pärmen: där har alla möjliga nutida och dåtida sceners fått skriva sitt namn – gemensamt för dem alla är att de inte medverkar i boken. Men jag ville ändå föreviga dem på något vis. Då blev det så här.

På bokens andra innerpärm har några av våra stora spelskapare från 80-talets glada dagar fortsatt att skriva.

Därefter har jag helt enkelt gett mitt exemplar av boken till de personer jag stött på genom åren. Ett tag hade jag alltid min bok med mig i datorväskan i den händelse jag skulle stöta på någon gammal C64-hjälte. Tyvärr saknar jag fortfarande en del – om du känner dig träffa får du gärna höra av dig, så stämmer vi träff :)

Vill du läsa mer om personen i fråga, lite extramaterial kan man säga, så klicka på namnet.

Thomas Engström

Joachim ”The Sarge” Ljunggren

Therese Stridsberg

Tony ”Strider” Krvaric

Simon Gärdenfors

Rickard Söderberg

Philip Diab

Orvar Säfström



ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!



Kalle ”Ogami” Shew

Zoltan ”Mr. Z” Kelemen

Andreas ”Morpheus” Wallström

Rickard ”Maze” Hansson

Maria Hägglöf

Lars Hård

Linus ”King Fisher” Walleij

Pex ”Mahoney” Tufvesson & Anders ”Kaktus” Berkeman

Tomas Hübner

Alexander ”Android” Hofman

Fredrik ”Gollum” Kahl

Oskar ”Flamingo” Stål

Kim ”Creeper” Nordström

Pontus ”Bacchus” Berg

Arne Fernlund

Och så givetvis jag själv (i det fall jag skulle komma att bli riktigt glömsk) och min formgivare Kenneth Grönwall.

Det blev ingen mer hälsningsbonanza i de kommande böckerna. När vi hade släppfesten för Boken om Äventyrsspel hade jag gärna gått runt och fått folks signaturer, vilket de flesta andra på plats gjorde, men vi som arrangerade hade helt enkelt inte tid. Det var enormt krävande att få allt att fungera smärtfritt i den gamla kärnreaktorn, så det fick vara till en annan gång.

Fast vem vet – kanske jag orkar göra samma sak med uppföljaren Generation 500? Den som lever får se.

Ha en fortsatt härlig söndag!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan




Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.




Kommentarer

2 kommentarer till “En bok full av C64-hjältarnas hälsningar”
 1. Anders Grenhult skriver:

  Roligt! (även om det är tråkigt att vissa tar varje tillfälle de kan för att svära – till och med i skrift, vilket lite tar udden av vad de säger)

  Hoppas att rättigheterna till författaren kan utnyttjas på något bra sätt framöver. Den otroliga sagan om Commodore 64 fortsätter ju år för år, i takt med att hårdvaran pressas ännu hårdare och ny hårdvara dessutom ges ut. Ultimate 64 har ju både HDMI- och Ethernet-anslutningar, helt nya Commodore 64-chassin finns och snart är också splitternya tangenter och tangentbord på gång från amerikanska Kipper2k. Spel som Sam’s Journey och svenskutvecklade Space Mogul visar att Commodore 64 har mycket kvar att ge, och att historian egentligen bara har börjat.

  I en andra utgåva av boken hoppas jag att författaren tydligt visar detta, och också öppnar dörren till Commodore 64:s storebror – Commodore 65. Behöver jag säga att utvecklarna bakom den smått otroliga Mega 65-datorn (https://mega65.org/) bara är veckor bort från att börja med förhandsbokningarna?

  Framtiden _ÄR_ åtta bitar! <3

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Haha, jag håller med. Vi får se vad vi kan göra med boken i framtiden.

Kommentera