I juni 2017 släpptes GENERATION 500, min maffiga kaffebordsbok om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500! Du skaffar den här.

Finns även på Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDON och SF-bokhandeln.I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.
 

Det är tack vare knäckarna spelen finns kvar

20 februari, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

Då och då dyker det upp diskussioner kring hur spelen ska bevaras. Det brukar inte finnas någon enhetlig plan och mycket hänger på huruvida hårdvaran orkat motstå tidens tand eller inte.

Men om vi bortser från äkta hårdvara och för en sekund tycker att en emulator räcker – så handlar frågan mest om mjukvaran, själva spelen. I dag är det nämligen så att den som ser till att spel finns kvar – är knäckaren.

fairlight_cracktroAtt knäcka är inte detsamma som att piratkopiera. Knäcker gör du när du tar dig förbi koperingsskyddet, medan du piratkopierar när du sprider en knäckt (eller oknäckt) kopia till andra än folk i din omedelbara närhet.

Det går att argumentera för att knäckning är en slags förberedelse till upphovsrättsbrott – men om vi bortser från de juridiska aspekterna vill jag slå ett slag för det fantastiska arkiv av exempelvis gamla spel till Commodores plattformar som existerar än i dag.

Ett arkiv som finns tillgängligt enbart på grund av knäckarna.

För en dryg månad sen fick vi senaste avsnittet ur rutinmässiga rapporteringen att Electronic Arts stänger ner servrar för spel som få spelar. Det betyder att online-delen av vissa spel inte längre finns att tillgå. Den är puts väck – ingen tillåts ta över och det går inte längre att spela spelet, såvida ingen knäcker det och på något sätt drar upp en egen server.

triad_cracktroDet är en tråkig utveckling. Må vara att de flesta inte bryr sig om ett online-spel med några år på nacken, men kommer det alltid att vara så?
Hur hade jag själv reagerat om spelen från mina tonår i dag vore borta för alltid?

För min generation är det nämligen så förträffligt ordnat att i stort sett allt finns att tillgå i databaser och samlingar av olika slag, färdiga att köra i emulatorer för den som orkar pilla och konfigurera lite.

En viktig anledning till att de finns kvar är att spelen i fråga är knäckta. En annan viktig anledning är att det finns folk som frivilligt använder sin tid åt att kategorisera, indexera, strukturera och tillhandahålla dessa samlingar till andra. Bolagen i fråga som ägde spelen, gör oftast inget alls – med få undantag.

För den som vill botanisera bland C64-spel finns samlingar på C64.com, Lemon64.com och inte minst gb64.com att leta bland.

För motsvarande samlingar till Amiga 500 rekommenderar jag Lemonamiga.com eller Hall of Light.

Inget av ovanstående är hemligt eller nytt; men de står som ett minnesmärke som påminner om att det må vara företag som skapar underhållning – men entusiaster som bevarar den. Så har jag inte sagt det tidigare, så säger jag det nu; tack, alla knäckare – för att spelen finns kvar.

 


Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Jag har även gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur. Jag driver även förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.


I juni 2017 släpptes GENERATION 500, min maffiga kaffebordsbok om de unga som växte upp med hemdatorn Amiga 500! Du skaffar den här.

Finns även på Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris, CDON och SF-bokhandeln.I september 2014 släppte jag GENERATION 64, en maffig bok om de unga som växte upp med hemdatorn Commodore 64! Du läser mer om den här.

Generation 64 är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka, och det är tveksamt om den kommer att tryckas i en tredje upplaga. Om så ändå blir fallet hör jag givetvis av mig.

Kommentarer

2 kommentarer till “Det är tack vare knäckarna spelen finns kvar”
  1. Mindrax skriver:

    AMEN to that!!!!

    Håller med till fullo, vi har mycket att tacka piratscenen för.

  2. Richard skriver:

    Amen!

Kommentera