Skön Retromusik: Comic Bakery (C64, 1988)


Ett spel av i dag blir knappast känt enbart för sin musik; det kunde ett spel faktiskt bli på det glada 80- och 90-talet.

Comic Bakery är en hyfsat tröttsam historia med ett repetitivt spelgrepp redan från början och en ganska tråkig setting (ett bageri, liksom) – men Martin Galways musik kan vara bland det bästa som skapats på denna dator någonsin.

Handen på hjärtat; hur många av er har verkligen ägnat mer än fem minuter åt att faktiskt spela Comic Bakery – och istället laddat in spelet för att lyssna på den både tekniskt komplicerade och musikaliskt medryckande titelmelodin signerad mästaren Martin Galway?

Om Comic Bakery varit ett bra spel hade den här musiken kunnat vara lika känd som temat till Super Mario Bros. eller Ghosts ’n Goblins (nåja). Nu är det inte så, utan istället får Galway nöja sig med att finnas på tusentals samlingsdisketter med spelmusik och i otaliga remixversioner.

Bland annat har både Instant Remedy och Press Play On Tape tagit sig an Galways temalåt.

Till skillnad från många andra C64-spel vi pratat om här är Comic Bakery inte portat från ett arkadoriginal utan faktiskt från den gamla hemdatorn MSX, på vilken spelet släpptes redan 1984. I detta original komponerade dock inte Galway musiken; istället användes den patriotiska lilla visan Yankee Doodle.

[slideshow_deploy id=’10589′]

Häromveckan hade jag en pratstund med C64-legenden Mahoney och under några timmar öppnades ytterligare några intressanta dörrar i den massiva, men begränsade, värld som kallas Commodore 64.

Vi pratade bland annat en hel del om de tekniska ljudaspekterna i maskinen och med tanke på den programmeringsexpertis som krävdes för att skapa avancerat ljud ur den unika lilla brödburken, som länge var ledande på väldigt mycket, gör att de resultat som bland annat presenteras här i Spelpappans Retromusik är ännu mer imponerande.

Varsågod – Comic Bakery till C64 från 1988

En text från mötet med Mahoney kommer förresten att publiceras under januari, antingen här eller på Eurogamer.se. Jag återkommer om det när det börjar närma sig.

 


3 svar till “Skön Retromusik: Comic Bakery (C64, 1988)”

  1. Det stämmer, det är en av de mer givna låtarna att dra upp när det handlar om retrospelmusik. Nästan lite mossigt, men det måste ju avklaras :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *