Skön Retromusik: Comic Bakery (C64, 1988)

30 december, 2011 av: Jimmy Wilhelmsson  

Ett spel av i dag blir knappast känt enbart för sin musik; det kunde ett spel faktiskt bli på det glada 80- och 90-talet.

Comic Bakery är en hyfsat tröttsam historia med ett repetitivt spelgrepp redan från början och en ganska tråkig setting (ett bageri, liksom) – men Martin Galways musik kan vara bland det bästa som skapats på denna dator någonsin.

Handen på hjärtat; hur många av er har verkligen ägnat mer än fem minuter åt att faktiskt spela Comic Bakery – och istället laddat in spelet för att lyssna på den både tekniskt komplicerade och musikaliskt medryckande titelmelodin signerad mästaren Martin Galway?

Om Comic Bakery varit ett bra spel hade den här musiken kunnat vara lika känd som temat till Super Mario Bros. eller Ghosts ’n Goblins (nåja). Nu är det inte så, utan istället får Galway nöja sig med att finnas på tusentals samlingsdisketter med spelmusik och i otaliga remixversioner.

Bland annat har både Instant Remedy och Press Play On Tape tagit sig an Galways temalåt.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Till skillnad från många andra C64-spel vi pratat om här är Comic Bakery inte portat från ett arkadoriginal utan faktiskt från den gamla hemdatorn MSX, på vilken spelet släpptes redan 1984. I detta original komponerade dock inte Galway musiken; istället användes den patriotiska lilla visan Yankee Doodle.

Häromveckan hade jag en pratstund med C64-legenden Mahoney och under några timmar öppnades ytterligare några intressanta dörrar i den massiva, men begränsade, värld som kallas Commodore 64.

Vi pratade bland annat en hel del om de tekniska ljudaspekterna i maskinen och med tanke på den programmeringsexpertis som krävdes för att skapa avancerat ljud ur den unika lilla brödburken, som länge var ledande på väldigt mycket, gör att de resultat som bland annat presenteras här i Spelpappans Retromusik är ännu mer imponerande.

Varsågod – Comic Bakery till C64 från 1988

En text från mötet med Mahoney kommer förresten att publiceras under januari, antingen här eller på Eurogamer.se. Jag återkommer om det när det börjar närma sig.

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön Retromusik: Comic Bakery (C64, 1988)”
  1. Den här låten är det så sjukt mycket WIN över… :)

  2. Spelpappan skriver:

    Det stämmer, det är en av de mer givna låtarna att dra upp när det handlar om retrospelmusik. Nästan lite mossigt, men det måste ju avklaras :)

  3. Ja, man kan ju inte förbi se en låt som är galet klassisk. :)

    Jag tröttnar aldrig någonsin på SID-musik. Episka frekvenser, utan tvekan!

Kommentera