Skön retromusik: Dragon Wars (A500, 1990)


Holländaren Charles Deenen har jag skrivit tidigare om, närmare bestämt i retromusiktexten som handlade om Lord of the Rings till Amiga 500.

Samme Deenen är även högaktuell när det gäller den utmärkta in-gamemusiken till Dragon Wars, ett mycket uppskattat rollspel i sann Bard’s Tale-anda (samma utvecklare, Interplay) – åtminstone tills dess Eye of the Beholder dök upp ett år senare.

Charles Deenen är, som jag redogjorde för redan tidigare, en välkänd herre i demokretsar och medlem i musikgruppen Maniacs of Noise, varifrån även Jeroen Tel har sina rötter.

Dragon Wars är som sagt den typ av ”mellanspel” som kopierade fungerande koncept väl, men som blev omsprunget och halvt bortglömt en kort tid senare då en helt ny och banbrytande form av rollspel dök upp, bland annat i Eye of the Beholder – som utvecklade Dungeon Masters tredimensionella grottkrypande på ett sätt Bard’s Tale aldrig riktigt nådde upp till.
Enligt mig iallafall.

[slideshow_deploy id=’10567′]

Men det Dragon Wars verkligen hade var ett storslaget musikstöd i form av de fantastiska fyra låtarna signerade just Charles Deenen, varav jag valt att fokusera på den jag tycket bäst om – nämligen det du får höra i själva spelet, in-game.

Likheterna med musiken från Lord of the Rings är slående; i flera fall låter det som att han använt sig av exakt samma samplingar. Det råder viss förvirring kring vem som faktiskt skapade musiken, Kurt Heiden eller Charles Deenen – båda från Maniacs of Noise. Men eftersom samtliga Amiga-manualer specifikt nämner Deenen känns det inte fel att gissa att han stod bakom denna port, men kanske inte originalet till Apple II.

Jag skulle vilja tillägga att det här är en låt som är sjukt svår att hitta i god kvalitet i sin helhet, så njut bara. Det krävdes ganska djupt grävande i webben annaler för att kunna bjuda på detta mästerverk.

Varsågod – Dragon Wars till A500 från 1990

 


6 svar till “Skön retromusik: Dragon Wars (A500, 1990)”

 1. Det är bara att gratulera till ett fantastiskt val av spelmusik. Jag älskar musiken till Dragon Wars. Ägde spelet på Amigan och har lyssnat på låtarna till leda. Har även försökt köra om spelet via min blog http://crpgrevisited.blogspot.se/ på PC men gav upp efter 15-20 timmar.

 2. Ah, jag visste inte ens att du bloggade – den ska jag givetvis läsa och ta med i listan. En helt annan sak; Legend of Grimrock kräver en del av ens dator, va? Det är ett spel jag nästan kan tänka mig skaffa en speldator för.

 3. Jo, jag startade upp en liten blogg om äldre klassiska rollspel från svunna tider i juli förra året.
  Angående Grimrock (som jag kör för fullt just nu) så kör jag den på min sekundära dator dvs laptop. Som har en Pentium T4500 dual core men med ett bra grafikkort för bärbar gt240m. Det går supersnabbt på denna och helt utan lagg så jag kan inte klaga. Blev också lite rädd när jag läste kraven på Grimrock men det var alltså inga problem.

 4. Mycket schysst spel, fast jag spelade C64 versionen när det begav sig. Har inte testat Amiga versionen alls tyvärr.. Kanske skulle ta en titt.. ;)

 5. Tack vare någon rekommenderade ditt Youtube klipp om Dragon Wars så hittade jag hit. Jag vet inte hur informationen såg ut 2012 när denna artikel gjordes men nu finns filerna att ladda hem i mon format på exotica som jag hittade via Lemon Amiga som är en bra resurs. För att kunna spela dessa filer brukar jag abc XMplay tillsammans med ett plugin som heter Delix. Jag blev riktigt sugen på att göra en cover av denna låt nu.

  https://www.lemonamiga.com/games/details.php?id=345

  https://www.exotica.org.uk/wiki/Dragon_Wars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *