Att göra diorama med ljudeffekter


Ända sedan dess en vän föreslog att jag borde ha en knapp som spelar The Imperial March till mitt diorama med kejsar Palpatines ankomst till Dödsstjärnan har jag funderat över hur det kan göras möjligt.

Under några lediga timmar förra veckan undersökte jag saken närmare bland grossister av leksakstillbehör och fann att det finns ganska många möjligheter. På eBay (såklart) hittade jag sedan det jag behövde.

Den som besökte gamla muséer som barn minns säkert att en del av deras uppbyggda miniatyrer hade installerats med knappar som spelade upp ljudeffekter eller tal när man tryckte på dem. En liknande feature föreslog en vän till mig när han såg mitt begynnande diorama med kejsarens ankomst till Dödsstjärnan (den med speglar, ni vet).

Dioramat är långt ifrån klart, men jag ville ändå undersöka möjligheterna att sätta ljud till både detta och de tre övriga dioramor det gränsar till i min stora bokhylla i recensionsrummet. Efter en del letande bland olika möjligheter hittade jag vad jag behövde på eBay.

Här fann jag nämligen en ljudmodul som kan spara upp till 300 sekunder lågupplöst ljud i -wav-format, uppdelat på fyra olika knappar. Jag kopplar kortet till datorn via en vanlig usb-kabel och med ett hemmagjort program laddar jag sedan upp själva ljudfilerna, som dock begränsas till en samplingsrate på bara 8k.

Själva högtalaren är liten nog att få plats i en barnbok, och den som vill kan givetvis löda på en större grej för bättre ljud. För min del passar dock detta ganska bra, då den måste döljas bakom ett annat diorama för att inte synas.

Vill jag få ut ännu bättre ljud har skaparen dessutom fått plats med en liten hörlurskontakt så att den går att koppla till vilken ljudanläggning som helst. För min del är detta dock lite overkill.

Här nedan ser och hör du resultatet. Ha en fortsatt trevlig tisdagskväll.

 


7 svar till “Att göra diorama med ljudeffekter”

 1. Kul Idé! Och det funkade ju ypperligt. Ger riktig atmosfär till dioramat. För att ge min life-size Darth Vader lite mer ljudeffekter så plockade jag isär en Darth vader electronic bank samt en Vader chest plate med olika knappar och ljudeffekter. Men detta ljudkit hade kunnat ge riktig fin extraeffekt till mitt Jabba Diorama när Max Reebo bandet spelar lite soft bakgrundsmusik. Inte var den speciellt dyrt heller! Bra jobbat, ser fram imot lite mer bilder framöver!

 2. Hehe, jag gjorde faktiskt detsamma – har lite andra planer för den andra :)

 3. Vintagefigurer är absolut trevliga och ger en varm känsla av barndom och nostalgi, men till dioramor tycker jag de är opraktiska eftersom de både kostar en hel del och är ganska svåra att få tag på.

  De är också ganska svåra att få att posera rätt, då de har stela armar och ben – det är såklart inget som har någon större betydelse just i denna scenen.. Ytterligare en anledning är att jag ibland behöver såga i figurerna för att få dem att se ut som jag vill; det gör jag inte gärna med fina gamla grejer.

  Men jag har kvar mina egna vintagefigurer i en låda, lita på det!

 4. Låter bra det. :)

  Ja det är ju lite mer problem med vintage även om det tilltalar nostalgi-ådran lite mer.

  Är du klar med detta diorama eller ska du bygga ut det mer på något sätt?

 5. Nej, det är inte klart. Det ska in lite TIE-piloter också samt fler officerare, en stjärnhimmel utanför fönstret och framförallt led-ljus så att det blir skuggor. Och kanske mer, i takt med att jag kommer på vad som saknas.

  I allmänhet gör jag dock inte om grejer, utan kör vidare med nästa – jag lär mig av alla misstag hela tiden, men det är drygt att sitta och pilla med samma scen hela tiden. Så fort det blir drygt slutar jag, det ska vara roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *