Sveriges största tjock-tv?


Ganska många som trillar in på Spelpappan via sökmotorer gör det för att ni söker efter ”tjock-tv”. Exakt vad ni förväntar er att hitta är lite oklart, men visst har min fascination för tjock-tv ökat de senaste åren.

Nu råkar det till och med vara så illa att jag faktiskt gått och skaffat mig det som känns som landets största tjock-tv – i rent impulsköp. Huruvida det här slutar bra eller illa vågar jag ännu inte sia om.

Jag har skrivit om återkomsten av tjock-tv förut. Apparaterna från förr säljs inte längre nya och de av er som gillar retrodatorer och -konsoler vet att för att få den äkta bildkänslan krävs en hederlig gammal analog apparat av det tyngre slaget.

Fortfarande skänks de bort gratis på sina håll, men inom en inte alltför avlägsen framtid kommer tillgången att sina kraftigt – då de flesta gamla apparater helt enkelt slutar fungera.

På Sopstationen i Malmö hittade jag dock ett fynd(?) efter att Orvar Säfström tipsat (men inte pallat köpa, den fegisen). Det handlar om en gigantisk tingest av märket Mitsubishi som är både större och tyngre än vad som framgår vid första anblicken.

Datorn du ser ovanpå är en strippad Amiga 500 utan huv; det går gott och väl att få plats med en likadan dator till vid sidan av. Bilden är helt ok och ljudet är fantastiskt; ordentlig bas och hyfsad diskant och möjlighet att leka lite med stereodynamiken. Dessutom har denna apparat dubbla par högtalarutgångar, tre kompisitingångar, en kompositutgång och en rgb-ingång. Gott om plats för grejerna, alltså.

I övrigt ser teven ganska skum ut; den verkar ha tillhört någon slags fast installation och är förmodligen inte alls ämnad för vardagsrumsbruk. Den har inga direkt handtag att lyfta den i och väger ärligt talat förmodligen närmare hundra kilo. Jag och sambon fixade aldrig att lyfta den, utan drog den över golvet på handdukar – där står den sedan en vecka tillbaka.

Vad jag ska med den till? Ja, det kan man fråga sig :)

Tanken är att vi ska skaffa sommarhus nu innan vintern och försöka fixa till det lite. Där tänkte jag också ha ett arbetsrum och givetvis en del plats för retrogrejer och annat jag bygger på. Då kan denna monster-tv passa.

Vet du mer om denna tv-modell, som kallas Mitsubishi CT3701, får du gärna berätta. Det vore kul att veta vad den är till för egentligen.

Uppdatering 1 oktober 2012

Nu har jag fått svar från Mitsubishi Electric angående min tjock-tv:

”Tyvärr har vi inte några dokument eller information i pappersväg på denna TV. Storleken på TV är 37” viket var det största bildrör som tillverkades på den tiden, runt mitten slutet 80 talet. Denna modell är en modell som Grundig tillverkade och Mitsubishi levererade bildrören. Så ett antal tv har märket Grundig och ett antal har Mitsubishi som varunamn. Du kanske kan se om någon på Grundig kan hjälpa dej med mer information.”

Min jakt går alltså vidare till Grundig.

Uppdatering 23 november 2012

Nu har även Grundig svarat mig på min fråga angående den mystiska tv-apparaten:

Tack för ditt mejl

Modellen du frågar om är inte känd för oss.

Jag vill be dig ta kontakt med SRL som är en branschorganisation med bred kunskap inom dette område

Vidare till Elektronikbranschen, alltså

Uppdatering 23 november 2012

Och snabbt som den oljade blixten svarar även Elektronikbranschen mig:

”Jadu, vi har ju inga manualer och har aldrig haft utan det är leverantörerna som tillhandahåller det så det är kul att de hänvisar till mig :)

För i tiden fanns det en servicebok som man kunde leta efter vem som hade serviceansvaret men den har inte funnits på mer än 10 år då organisationen som tog fram den är nedlagd.

Så jag är ledsen men kan inte komma på något bra svar vart du kan vända dig :(

Jahapp, mysteriet tätnar – och varken Google, Mitsubishi, Grundig eller Elektronikbranschen känner till något. Det handlar alltså om en apparat som har knappt 25 år på nacken. Snacka om att framtidens arkeologer kommer att få problem med oss. Vad gör jag nu? Någon som är någon slags expert på gamla tv-apparater som förmodligen aldrig nått de traditionella tv-handlarna?

 


30 svar till “Sveriges största tjock-tv?”

 1. Har inte följt din blogg så värst bra det senaste Jimmy, men kul att jag då hittar ett inlägg som just handlar om tjockisapparater när jag själv är ute efter att uppgradera min gamla.

  Hur låter det idag? Uppgradera en tjockis till en tjockis? :-)

  Köpte i varje fall en 28″ med både RGB- och NTSC-stöd förra året, men är nu ute efter de riktigt stora maskinerna. 33″ är den vanligaste ”största” CRT-tv’n, men jag vet att det finns 34″ också. Större än så har jag inte sett för 4:3-format i varje fall.

 2. Hehe, uppgradera tjock-tv tycker jag låter utmärkt :)

  Nu är jag lite osäker på hur man mäter, men jag får det till typ 89 cm diagonalt – det borde väl betyda typ 34 tum? Det är i vilket fall en gigantisk låda, men med imponerande antal utgångar och baskagge inbyggt i stärkaren. Riktigt skönt djup i SID-musiken.

  Men…svår att flytta på, som sagt. Inte jättepoppis här hemma just nu…

 3. Precis, diagonalt rätt över. Fast din 34″ verkar ju som sagt vara använd i nåt kommersiellt sammanhang. Expo-utställning? Eftersom den verkar ha en ”tung” ljudanläggning så är den väl tänkt att användas just där det saknas detta i övrigt. Flygplatsmonitor? En sökning på modellnamnet ger inte mycket information, du kanske borde kontakta Mitsubishi direkt? :)

  Min 28″ känns annars rätt svårslagen för hemmabruk, den är från 2002, har RGB-stöd, och största fördelen är just att den plockar in native NTSC rätt av. Så har man amerikanska eller japanska konsoler så behöver man inte oroa sig för konstig bildkvalitet. Vill som bekant komma upp till i större bildyta, 33 eller 34 men om jag får göra avkall på funktionalitet så vettefan. ;)

 4. Vänta nu, 89 centimeter? Det översätts ganska exakt till 35″ till och med. Synlig glasyta är det man mäter då.

 5. Ja, det blev typ något sånt. Ska mäta noggrannare vid tillfälle.

  Nej, jag funderade också på att kontakta Mitsubishi direkt, för Google gav verkligen inga träffar alls. Det vore intressant att veta, återkommer om jag får reda på mer.

 6. Nu har jag fått svar från Mitsubishi Electric angående min tjock-tv:

  ”Tyvärr har vi inte några dokument eller information i pappersväg på denna TV.
  Storleken på TV är 37” viket var det största bildrör som tillverkades på den tiden, runt mitten slutet 80 talet.

  Denna modell är en modell som Grundig tillverkade och Mitsubishi levererade bildrören.
  Så ett antal tv har märket Grundig och ett antal har Mitsubishi som varunamn.
  Du kanske kan se om någon på Grundig kan hjälpa dej med mer information.”

  Min jakt går alltså vidare till Grundig.

 7. Nu har även Grundig svarat mig på min fråga angående den mystisa tv-apparaten:

  Tack för ditt mejl

  Modellen du frågar om är inte känd för oss.

  Jag vill be dig ta kontakt med SRL som är en branschorganisation med bred kunskap inom dette område

  Vidare till Elektronikbranschen, alltså

 8. Och snabbt som den oljade blixten svarar även Elektronikbranschen mig:

  ”Jadu, vi har ju inga manualer och har aldrig haft utan det är leverantörerna som tillhandahåller det så det är kul att de hänvisar till mig :)

  För i tiden fanns det en servicebok som man kunde leta efter vem som hade serviceansvaret men den har inte funnits på mer än 10 år då organisationen som tog fram den är nedlagd.

  Så jag är ledsen men kan inte komma på något bra svar vart du kan vända dig :(”

  Jahapp, mysteriet tätnar – och varken Google, Mitsubishi, Grundig eller Elektronikbranschen känner till något. Det handlar alltså om en apparat som har knappt 25 år på nacken. Snacka om att framtidens arkeologer kommer att få problem med oss. Vad gör jag nu?

 9. Spännande läsning! Är själv CRT-fan. Har en Philips 28″ widescreen som jag har till vissa spel med Sega Dreamcast och Amiga 500. Den är 50Hz och funkar med Dreamcastens ljuspistoler. Sedan kollar jag lite på DVD med den och även TV när andan faller på (rätt så sällan). Har en projektor så när jag vill kolla på film seriöst sparkar jag igång den och blu ray-spelaren och får riktigt stor och bra bild. Ibland kan jag köra Dreamcast-spel på den genom en VGA-box.

  Frugan och jag ska flytta till en större lägenhet och då har jag letat upp en Panasonic 36″ widescreen som jag vill ersätta Philips-TV:n med. Den är dock 100Hz och då funkar inte ljuspistolerna. Så jag försöker som bäst att komma på bra argument för att ha kvar Philips-TV:n. Kanske som sovrums-TV eller i gästrummet?

  Skulle vara kul att hitta något sådant som du har hittat. På Tradera såg jag för ett tag sedan en annons för en stor Sony-TV som var i 4:3-format. Den fanns dock i Göteborg och jag bor i Stockholmsområdet… Så jag får hoppas att jag blir nöjd med Panasonic-TV:n. Ville gärna ha en senare modell med komponentingång, men 3 scartingångar varav 2 med RGB duger nog…

 10. @Daniel: Hehe, kul att höra din berättelse om dina tjock-tv. Medan vissa delar av landet skäms för att de först nu gör sig av med sin sista tjock-tv finns det andra som febrilt letar efter den perfekta för att köra gamla grejer :)

 11. Oj, här var det fortsättning på undersökningen. Märkligt att varken Grundig, Mitsubishi och SRL kunde svaret. Uppdatera inlägget med den nya infon. Vi kan konstatera att tv’n inte är för hemmabruk iaf. Måste ju komma från någon form av fast installation på tågterminal eller dylikt.

  Och om du vill bli av med den så finns jag här. ;-)

 12. Ja, jag vet inte vart jag ska vända mig härnäst; det känns inte lönt att prata med ”vanliga” tv-handlare, då de förmodligen aldrig haft modellen inne. Det krävs någon form av expert här :)

 13. Verkligen, finns det ingen pappersexercis att läsa på sopstationen där den lämnades in? Nån anställd kanske minns vad det var för nån som dumpade den?

  Jag har i varje fall luskat ut att Sony tillverkade den största 4:3-tjockisen för konsumenter. 2002 byggde man en 40″ stor jävel på knappt 134 kilo. Full-HD kompatibel i 1080i och 720p via komponentingångar. Vill inte ens gissa vad den kan ha kostat.

  SONY KV-40XBR800 heter den. http://www.youtube.com/watch?v=bpy3S8jvBy0 och här slår man sönder en redan trasig. Fin explosion. http://www.youtube.com/watch?v=XNojx-r1TY8

 14. Se där, men jag ser på filmen att den är tillverkad på 2000-talet(!) med flatskärm – så den ligger ju drygt 10 år efter min bjässe. Snacka om dålig tajming att köpa en 40-tums tjock-tv år 2002 för what not tiotusenlappar :)

  Det är fullt möjligt att någon på plats känner till tv-apparaten, absolut. Nu har det ju gått en tid, så det kanske inte är samma folk – men prova går ju. Vi drar dit regelbundet och kollar vad de har.

  Jag vet som sagt inte vad vår väger, men jag överdriver inte att två stora män bara klarar drygt tio meter innan den måste sättas ner. Beror delvis på vikten, men också på otympligheten i att den inte har några som helst handtag utan måste bäras som en kub med händerna undertill…

 15. Hallå Jimmy. Återvänder till den här tråden. Enligt en elektronikentusiast är detta en NEC, Sonys största konkurrent från den tiden. Han har aldrig sett en sån själv IRL men han misstänker att den har använts som sjukhusmonitor. Enda sättet att veta mer är att öppna upp den och kolla inuti, samt se vilka panelinställningar som finns.

 16. Tjena Robert! Ok, men det står Mitsubishi på fronten – öppna den känns väl lite klurigt, men vilka panelinställningar är det jag ska kika på?

 17. Hej här kommer lite mer info. Det är allt jag har nu. Har du kvar teven förresten? :D

  ”Mitsu och nec är i stort sett samma företag när det gäller skärmelektronik, därav den kopplingen. Att öppna upp den är mest för att få reda på vilken tub som sitter i den. I och med att inget dyker upp på modellbeteckningen. Första steget mot att ta reda på användningsområdet. Gissade på sjukhus för det var det enda område jag kunde hitta som mitsu var stora på. Sitter det däremot en fet inställningspanel någonstans så är väl chansen stor att den är för sändningsstationer.”

 18. Haha, det går jättefint – men varför vill du inte ha den själv? Det är en fantastisk tv :)

 19. Hej,

  Ramlade in på den här sidan genom mitt sökande efter en TV som nämns tidigare i tråden nämligen SONY KV-40XBR800, är det någon som vet om denna såldes i Sverige eller Europa för den delen?

  Finns det kanske några andra alternativ i storleken 36″ – 40″ med 4:3 format som hade stöd för 720 och 1090 som kanske är lättare att hitta?

 20. Hej Christoffer, jag har personligen ingen aning. Men jag kan kolla med Robert ovan. Återkommer.

 21. Hej Jimmy,

  Det skulle vara kanon, har letat som en galning men det var svårare än vad jag trodde att hitta bra info om det här. Panasonic verkar ha gjort någon riktig värsting men dom modellerna verkar också bara ha varit för USA.

 22. Hej,
  Fantastisk läsning! Snubblade in på spelpappan mest av en slump när jag letade efter tjock TV användare på nätet. Hittade ett par grupper på FB, men de verkade
  tämligen halvhjärtade.. Jag är själv fascinerad över att det kan vara så roligt
  med CRT-burkar! Var förresten i Skarpnäck
  härom kvällen och hämtade en Samsung
  28″ – från 2002 – som ägaren skänkte bort (Blocket) komplett med fungerande fjärrkontroll och allt. 4:3-format och i riktigt bra skick. Stångade sedan pannan blodig i ett antal försök att få fram teknisk information kring burken hos Samsung
  Electronics i Kista.. De berättade att det inte ens på europanivå gick att få fram någon information eftersom allt rensats ut i enlighet med Samsungs Corporate Policy.. Suck! Däremot går det via samma koncerns hemsida alldeles utmärkt att tanka hem allt möjligt i pdf-format kring lika gamla mikrovågsugnar – hur i hela friden kommer det sig? Hoppas att din 37″ Mitsubishi alltjämt ”lever” och att den går en ljus framtid tillmötes. Det är en ren och skär kulturgärning att värna dessa gamla CRT-apparater! Länge leve tjock TV:n!

 23. Hej Ulrik, ja en riktig 4:3 CRT-skärm kan man inte slå i vare sig kvalitet eller känsla! Min teve tuggar på som den alltid gjort, inga problem alls. Jag har ju numera NES, SNES, C64 och A600 stående ovanpå den och fixat så att allt får ström via en enda kabel in i väggen – och har dessutom SD-kortsmatade läsare till allihop för att slippa jonglera med disketter och cartridges.

  Jag skrev ju en liten uppdatering om The Game Wagon i höstas: https://spelpappan.se/2015/10/far-jag-presentera-the-game-wagon/

  Ha det fint!

 24. Sitter själv med en 36″ Panasonic dom väger runt 100 pannor så jag förstår din känsla. Att kunna koppla upp sin gamla Amiga 500 och lira lite Speedball 2 eller liknande är en grym nostalgikänsla.

 25. Satt och funderade hur många tjock-tv som fortfarande används i landet och snubblade över denna sida. Själv köpte jag min Panasonic 36″ tv år 2002, visserligen widescreen men vill gärna berätta lite ändå. Den står i vardagsrummet och används dagligen tillsammans med Telia digital-tv för tv-tittande och stream av HBO-Nordic. Wii är också kopplad till den och används varje vecka av min sjuåriga son. Dessutom fick jag för någon månad sedan svärföräldrarnas Philips 32″ tv som står i sonens sovrum som används till Nintendo 64 och DVD-filmer. Funderingar finns på en uppgradering till en Panasonic 58″ platt-tv för spel av nyare konsolspel. Står förmodligen inte på innan min son kräver det.

 26. Dessvärre är det inte Sveriges största sett till den diagonala, synliga bildytan. Min HDM-3830E, som Dave kollade på tidigare idag, är faktiskt en tum större. Internt är bildröret t.o.m. närmare 40″. Visserligen är bildförhållandet annorlunda (1.78:1) vilket medför att 4:3-material blir mindre gentemot på din men å andra sidan kan man säga detsamma om din skärm, dvs att 16:9-material blir mindre på den än på min. Huruvida min är störst i Sverige låter jag dock vara osagt.

  I vilket fall är det två väldigt olika apparater som inte bör jämföras på något vis. Detta ser ju t.o.m. ut som en konsumentapparat och det är i en helt annan division än en högupplöst referensmonitor som är gjord för grade och research. Jag skulle väldigt gärna vilja se din Mitsubishi om jag har vägarna förbi någon dag och hoppas att jag är välkommen för ett besök isf med en liten pratstund. Det är väldigt kul att se att den står hos en sådan retroentusiast som du verkar vara! Tvivlar dock på att den väger mer än de 184 pannor som min Sony dras med på gott och ont (mestadels ont)… :)

  Den modellen du har är f.ö. med i När lammen tystnar, och den mindre motsvarigheten till min skärm (HDM-2830) är med i Till världens ände (båda producerade 1991).

 27. @Sebastian: haha, nice! Vilken best! Det är ganska naturligt att 16:9-apparater är både tyngre och får större yta – jag förutsätter nästan i mina texter att tjock-tv-apparater är 4:3 för retroanvändning.

  Du är välkommen – hör av dig på jimmy@spelpappan.se om du är i krokarna! Kul med filmreferenserna, ska genast ta och kolla upp det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *