Därför gillar jag retrospel


Det slog mig när jag fick en fråga på Facebook av en gammal vän efter att ha skrivit en krönika om förändringsvilja; ”du som är så nostalgisk kan ju själv lätt beskyllas för att vilja frysa tiden”.Det slog mig då; hur hänger detta ihop? Varför gillar jag både gamla, mossiga retrospel från tidigt 80-tal och modern teknologi och vad den innebär för framtiden? Jag hade inget svar då, men jag har det nu.

I ett helt annat sammanhang än Spelpappan (jodå, jag gör annat än nördar runt här) skrev jag för ett tag sedan om vikten av förändringsvilja, ”Den som vill frysa tiden brinner sällan för något”.

Där påstår jag bland annat följande:

”När vi brinner för något är utveckling förhållandevis lätt att åstadkomma; det är när vi känner oss färdiga med något vi kallnar och långsamt påbörjar nedfrysningen. Den som brinner för något har längre till nedfrysning.”

Wizardry från 1985
Wizardry från 1985

En länk till texten lades ut på min Facebook-sida och en av kommentarerna från en gammal vän handlade just om relationen mellan att älska dåtiden och ändå känna förändringsvilja. För mig utesluter de båda sakerna inte varandra, men jag kunde inte ge en spontan förklaring just då.

Nu har jag haft tid att tänka till och känna efter.
Nu vet jag varför jag gillar retrospel.

Jag är samhällsvetare, men jag älskar teknik. Det finns massor av saker jag inte begriper mig på, men jag vill gärna försöka förstå grunderna – och om det fascinerar mig gräver jag vidare tills dess jag antingen tröttnar eller tycker att det blir för komplicerat.

Commodore 64
C64 i en byrålåda. Många ungars dröm år 1985.

Redan innan jag som barn skaffade en C64 lånade jag böcker om BASIC-programmering på biblioteket, och skrev små egna kodsnuttar för att lära mig förstå FOR/NEXT, DO/LOOP och annan programmeringsteknisk logik.

Jag skrev alltså primitiv kod på papper, men kunde inte exekverera den. Då och då var vi hos mina kusiner med PC, och jag fick äntligen se hur mina program fungerade i praktiken.

Stört? Ja, kanske – men så funkar ju intressen. Jag lirade å andra sidan fotboll och hade andra mer ”normala” intressen också. Men det är egentligen inte hit jag vill komma.

Det som hände när jag väl skaffade dator var istället att en ny värld öppnade sig. Jag programmerade hellre än bra, men framförallt fastnade jag för den underhållning spelen gav. Datorspel av den typ jag presenterar i min retromusiksektion var alla små tekniska underverk när det begav sig.

De pekade ut en riktning och även om spelbranschen i hemdatorer ännu var i sin linda (läs förresten gärna berättelsen om hur de lämnade arkadhallarna och tog sig in i hemmen) var vi några stycken som förstod att detta bara var början.

Shadow of the Beast
Shadow of the Beast från 1989

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, det som i dag är mossigt och retro rent tekniskt kan i en helt annan period ha varit i absolut framkant.

Det innebär två saker för oss människor; dels kan det 1) finnas en poäng i att minnas hur en teknisk sensation från en viss era påverkade samhället, och oss som befann sig mitt i det, för att jämföra med framtida tekniska framsteg – men det innebär även 2) att det vi anser vara tekniska spjutspetsar i dag givetvis kommer att vara mossigt om bara några år.

Har du inget som helst intresse av att kika tillbaka på den tid som varit, kan jag tycka att du automatiskt erkänt att allt du tycker är fräckt i dag kommer du om ett par år tycka är ointressant. Detta låter som en ganska tråkig och sorgsen verklighet att leva i.

Personligen behöver jag veta var jag kommer ifrån för att förstå vart jag ska. För mig finns det en poäng i att förstå hur spel som Giana Sisters eller Shadow of the Beast påverkat eller inte påverkat framtiden. Det betyder inte att jag inte är intresserad av hur spel och teknologi utvecklas just nu och i framtiden. Det betyder tvärtom att jag försöker sätta teknisk utveckling i ett sammanhang, istället för att bara se det för vad det är just nu.

Men därmed är det inte sagt att den nostalgiska kraften i det som varit inte kan vara både överväldigande och rentav skadlig. Nostalgi är ett tvåeggat svärd som i sin fulaste form kan försätta människan i en övertro på det som varit, en slags ”det var bättre förr”-attityd.

En ung Spelpappa

Saker var inte bättre förr; de var annorlunda.
Jag var inte bättre förr; jag var yngre.

När pojke blir man försvinner en del känslor och förmågor, men nya tillkommer. Ibland kan jag minnas spillrorna av några av dessa känslor och förmågor, och det känns ofta ganska kul – jag blir ”barn på nytt”.

Jag har dock inget behov av att längta tillbaka på riktigt; faktum är att jag är ganska säker på att inget från 70- och 80-talet hade imponerat särskilt mycket på mig i dag. Jag minns det genom immiga glasögon, och det är så jag tror att det ska vara.

Retrospel är en del av min barndom; det finns många andra saker som också är en del av samma barndom, men som jag inte skriver om här. Att bli pappa släppte lite oväntat lös en flodvåg av idéer, tankar och minnen från min egen barndom som jag ofta tänker på när jag ser min son. Att blir farsa innebar att jag faktiskt hittade tillbaka till en del av mig själv.

Det är sjukt coolt. Nej, förresten; det är jävligt coolt – om jag ska vara ärlig.

 


9 svar till “Därför gillar jag retrospel”

 1. Som väldigt ung lånade jag en bok på biblioteket, ”Basic II boken” för ABC800. Sen skrev jag program i anteckningshäften hemma. Vid den tiden hade jag väl knappt rört vid en dator….

 2. Det är precis det jag menar; det är helt fantastiskt när man tänker efter. I Estland är tydligen programmering på skolschemat, om jag förstod det hela rätt – det kan tyckas extremt, men känns ändå inte konstigare än att matematik är ett huvudämne. Egentligen.

  Jag lovar att återkomma om din musik, ska kika på det när jag får ordentligt med tid över.

 3. Att leva i nuet behöver nödvändigtvis inte betyda ointresse för det passerade. Att ignorera det förgångna innebär samtidigt ignorans gällande om egna historia. En sådan likgiltighet kan också leda till anakronistisk referensram.

 4. Jag håller fullständigt med ovanstående talare; det finns många sätt att uttrycka det på – men grundtanken är jag helt med på. Att känna marken man gör avstamp ifrån är aldrig fel; det är bara fel att aldrig göra avstampet alls utan bara helt stanna kvar.

 5. hej jag vill säga har du nån butik du säljer super Nintendo spel i eller i ett garge kanske? för jag söker spelen super metroid super mario kart zelda turtles in time på super Nintendo. har du nån spel butik i närheten och var i såfall för jag är intresserad att köpa den 24 oktober då vill jag veta vart nånsatans så har du någon butik som säljer sånna spel jag söker efter så är det bra du kan väl svara på den här kommentare via mail är du snäll jag vill gärna ha ett svar. men vi hörs maila mej så fort du kan Med vänlig hälsning anna bäck.

 6. Tjena Anna, det var mycket på en gång. Nej, jag säljer inte spel någonstans – men jag rekommenderar att du antingen beger dig till retrospelsmässor som Retrogathering i Västerås eller Retrospelsfestivalen i Malmö (denna helg, faktiskt).

  Att leta efter spel på Tradera är också ett bra tips. Ibland säljs de till överpris men om du har en sökning inne kan du säkert hitta dem för en bra peng. Ha det fint!

 7. Som komplement till Jimmys svar kan tilläggas att det finns alltfler webbutiker som säljer retrospel till varierande priser. Ofta ligger de över auktionspriserna på Tradera, men ofta får du också rengjorda, testade spel med någon form av garanti. Annars är som sagt mässorna bra ställen att leta, och SNES-spel brukar det finnas till överflöd (mycket svårare om du t.ex. letat efter diskett- eller cartridgeutgåvor av C64-spel). Utöver de som redan nämnts kommer Retro Games att arrangeras i Stockholm helgen 25-26 oktober vilket är någon dag senare än det datum du behöver spelen till.

  Ofta är priserna lägre desto större utbudet är, vilket i klartext innebär att du kan importera spel från privatpersoner och företag, särskilt inom EU. Då rekommenderas en sökning på eBay, men kräver också att du har en betalningslösning typ PayPal kopplad dit, samt att det tar längre tid att få hem spelen. I fallet med SNES är det som tur bara en region i hela Europa så om du inte är samlare av en viss utgivning så fungerar alla s.k. PAL-spel i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *