Spelpappan hjälper läsare i nöd

4 mars, 2013 av: Jimmy Wilhelmsson  

B.K. hörde av sig till mig med en enkel önskan – han har 200 spel på olika kassettband, men ingen turbo loader att starta dem med.

Spelpappan kan naturligtvis inte bara sitta och se på när en läsare vill tillbaka till de gamla tiderna, men hindras av en så simpel anledning som att sakna en turbo loader. Kort och gott; här måste ageras!

Jag satt som vanligt och filade på någon intressant sak när ett mail nådde mig.

Jag är i behov av en kassett med ett Turbo tape program på till Commodore 64.
Jag har hundratals spel i turbo format som jag inte kan spela! :(

Så lydde meddelandet. Dock hade jag inga lediga kassettband över (vem har det?), så vad jag gjorde var att rådfråga traktens prylvaruhus.

2013-02-22 22.24.18

Det visar sig att Clas Ohlson inte bara fortfarande säljer kassettband – de har de dessutom på hyllplats. ”Vi säljer förvånansvärt många av de där”, förkunnade den vänlige säljaren när jag frågade.

2013-02-23 13.57.36ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Fråga mig inte när de här sakerna är tillverkade, men på själva paketet berättar Maxell i Power English att de är ”Great for Everyday Recording”, vilket jag starkt betvivlar – om man med ”great” inkluderar någon form av känsla för tillgänglighet och smidighet. Nåväl, det är ju en tagline – vad skulle de annars skriva?

Haha, särskilt Voice Lectures känns extra ”great” :)

2013-02-23 13.59.40

Det är en viss känsla att öppna ett helt nytt kassettband igen. Det som är synd är att de endast säljs som 90-minutersband, om du hittar dem. 90 minuter innebär långa band, vilket en gammal datasette till din C64 knappast orkar spola längre – motorn har ändå förmodligen 25 år på nacken. Fram till cirka 20, 30 varv går det fint – men därefter tar helt enkelt motståndet över.

Det är alltså att rekommendera att endast ha turbon på detta band – eller att spela över den till ett kortare band senare.

2013-02-23 17.41.14

Nå, jag fyrade av en av mina gamla C64 – givetvis på den monster-tv jag talat om så mycket – och kopplade in en gammal datasette, jag har väl cirka sex, sju stycken liggandes.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!Normalt sett använder jag ju inte själv varken turbo loaders eller kassettband längre – som ni vet – men givetvis är det inget handhavande man glömmer i första taget.

2013-02-23 17.42.27

Återstod då bara att spela in turbo loadern på det nya kassettbandet, och för att vara säker på att fungerar för mottagaren så spelade jag in den några gånger på raken efter varann. Jag tror dock, som sagt, inte att det kommer att gå att spola ända fram till de nästföljande gångerna – men det mesta i analogväg går ju att sköta manuellt, med en penna eller ett finger.

Schmack ner i ett vadderat kuvert och iväg till mottagaren – hoppas att det fungerar, B.K.!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

4 kommentarer till “Spelpappan hjälper läsare i nöd”
 1. Henrik Andersson skriver:

  Skön händelse! Måste då ta upp ett problem jag stötte på när jag nyligen satt med min USB-kassettspelare och förde över gammalt krafs. Jag hade en turbo kallad ”Turbo 3001” (troligen inte alls originalnamnet) som flimrade trevligt när man laddade in program. Den lyckades jag inte hitta igen. Hjälp?

 2. Spelpappan skriver:

  Jodå, Turbo 3001 var ytterligare en turbo loader som användes, dock kanske inte lika flitigt som Tubrbo 250.

  En tidigare version av Turbo 250 visade bara en blå skärm när det komprimerade spelet laddades in; en senare version lade till flimrande ränder som flöt på i jämnt flöde så länge laddningen var ok. Om inläsningen stördes av fel någonstans började ränderna att flimra hackigare, vilket visade tidigt att ett ”Load Error” var i antågande. Praktiskt – antar att Turbo 3001 gjorde något liknande?

  Jag har tyvärr inte Turbo 3001 – men den ska säkert gå att skaka fram. Jag återkommer.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Ja, precis. Man kunde liksom se i startpipet om det var störningar. Grejen med 3001 antar jag var att flimret var flerfärgat.

 4. Spelpappan skriver:

  Turbo 250 hade också flera färger i ränderna, du kan se ett exempel här: https://spelpappan.se/2011/04/sa-har-gick-det-till-forr/ – cirka 2:30 in i videon.

  Ärligt talat tror jag inte att det spelar någon roll vilken turbo loader du använder i det här fallet; prova med Turbo 250 och se om det fungerar.

Kommentera