Spelpappan hjälper läsare i nöd


B.K. hörde av sig till mig med en enkel önskan – han har 200 spel på olika kassettband, men ingen turbo loader att starta dem med.

Spelpappan kan naturligtvis inte bara sitta och se på när en läsare vill tillbaka till de gamla tiderna, men hindras av en så simpel anledning som att sakna en turbo loader. Kort och gott; här måste ageras!

Jag satt som vanligt och filade på någon intressant sak när ett mail nådde mig.

Jag är i behov av en kassett med ett Turbo tape program på till Commodore 64.
Jag har hundratals spel i turbo format som jag inte kan spela! :(

Så lydde meddelandet. Dock hade jag inga lediga kassettband över (vem har det?), så vad jag gjorde var att rådfråga traktens prylvaruhus.

2013-02-22 22.24.18

Det visar sig att Clas Ohlson inte bara fortfarande säljer kassettband – de har de dessutom på hyllplats. ”Vi säljer förvånansvärt många av de där”, förkunnade den vänlige säljaren när jag frågade.

2013-02-23 13.57.36

Fråga mig inte när de här sakerna är tillverkade, men på själva paketet berättar Maxell i Power English att de är ”Great for Everyday Recording”, vilket jag starkt betvivlar – om man med ”great” inkluderar någon form av känsla för tillgänglighet och smidighet. Nåväl, det är ju en tagline – vad skulle de annars skriva?

Haha, särskilt Voice Lectures känns extra ”great” :)

2013-02-23 13.59.40

Det är en viss känsla att öppna ett helt nytt kassettband igen. Det som är synd är att de endast säljs som 90-minutersband, om du hittar dem. 90 minuter innebär långa band, vilket en gammal datasette till din C64 knappast orkar spola längre – motorn har ändå förmodligen 25 år på nacken. Fram till cirka 20, 30 varv går det fint – men därefter tar helt enkelt motståndet över.

Det är alltså att rekommendera att endast ha turbon på detta band – eller att spela över den till ett kortare band senare.

2013-02-23 17.41.14

Nå, jag fyrade av en av mina gamla C64 – givetvis på den monster-tv jag talat om så mycket – och kopplade in en gammal datasette, jag har väl cirka sex, sju stycken liggandes.

Normalt sett använder jag ju inte själv varken turbo loaders eller kassettband längre – som ni vet – men givetvis är det inget handhavande man glömmer i första taget.

2013-02-23 17.42.27

Återstod då bara att spela in turbo loadern på det nya kassettbandet, och för att vara säker på att fungerar för mottagaren så spelade jag in den några gånger på raken efter varann. Jag tror dock, som sagt, inte att det kommer att gå att spola ända fram till de nästföljande gångerna – men det mesta i analogväg går ju att sköta manuellt, med en penna eller ett finger.

Schmack ner i ett vadderat kuvert och iväg till mottagaren – hoppas att det fungerar, B.K.!

 


4 svar till “Spelpappan hjälper läsare i nöd”

  1. Skön händelse! Måste då ta upp ett problem jag stötte på när jag nyligen satt med min USB-kassettspelare och förde över gammalt krafs. Jag hade en turbo kallad ”Turbo 3001” (troligen inte alls originalnamnet) som flimrade trevligt när man laddade in program. Den lyckades jag inte hitta igen. Hjälp?

  2. Jodå, Turbo 3001 var ytterligare en turbo loader som användes, dock kanske inte lika flitigt som Tubrbo 250.

    En tidigare version av Turbo 250 visade bara en blå skärm när det komprimerade spelet laddades in; en senare version lade till flimrande ränder som flöt på i jämnt flöde så länge laddningen var ok. Om inläsningen stördes av fel någonstans började ränderna att flimra hackigare, vilket visade tidigt att ett ”Load Error” var i antågande. Praktiskt – antar att Turbo 3001 gjorde något liknande?

    Jag har tyvärr inte Turbo 3001 – men den ska säkert gå att skaka fram. Jag återkommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *