Nya regler till gamla brädspel: Monopol


Nyss hemkommen från en efterlängtad spelhelg i vårt hus i Småland har jag äntligen fått duschat av mig all grillos och annat som fastnat.

Helgen handlade om umgänge, lätt trädgårdsarbete – och spel. Vi var sju stycken frejdiga gamänger som samlades och körde igenom några tuffa partier Monopol i huvudsak. Den viktigaste lärdomen? Strunta i de flesta husregler, de är bara av ondo.

Monopol är ett klassiskt gammalt spel som finns i de flesta svenska hem i en eller annan variant. Spelet släpptes 1935 av amerikanska Parker Brothers och kom till Sverige redan 1936. Enligt Hasbro, som i dag saluför det officiella Monopol, är det fortfarande världens mest sålda sällskapsspel – och enligt bolaget är det också världens populäraste spel, vilket vi såklart bör ta med en nypa salt.

I vilket fall kan vi konstatera att det är ett vanligt spel – och ännu vanligare är kanske att folk kör med sina så kallade husregler.

Men…trots mina ideliga uppmaningar att husregler är roliga och bra – skulle jag vilja höja ett varningens finger för de vanligaste husreglerna jag stött på. De är faktiskt inte helt lyckade i flera fall – och jag ska förklara varför.

streets_spelpappan_monopolyGlöm inte auktionen

Många glömmer att en tomt du inte vill ha omedelbart ska gå ut till högstbjudande bland samtliga spelare – alltså även du själv. Startpriset är valfritt, det är fullständigt fri auktion oavsett utropspriset. Utan denna auktion förvandlas Monopol till en seg historia med alltför stort slumpmoment – och tar onödigt lång tid.

Samla inte skattepengarna på parkeringen

Ganska många vill samla alla insamlade skattepengar som samtliga spelare betalat in under rutan Fri Parkering. Detta är både onödigt och spelförstörande; det är inte helt omöjligt att det ligger åtskilliga tiotusenlappar här – av vilken anledning ska en enda spelare lägga labbarna på dessa bara på grund av ett turligt tärningsslag? Skippa – har ingen logisk roll.

Handla på första varvet eller inte handla?

Reglerna säger att den som slår högst får börja – och kan handla tomter meddetsamma. En populär husregel – som vi också använder – är att ingen för köpa tomter under sitt första varv. Denna regel är tveeggad; den gör turslaget i början mindre betydelsefullt, vilket är bra – men det leder även till en segare start och att den som har verklig otur kan hamna långt på efterkälken, och kanske inte ens reparera skadan. Jag tycker att husregeln med ett handelsfritt varv är lite 50-50; men jag gillar den liksom ändå, så vi använder den.

Auktionera ut de fem sista husen

houses_spelpappan_monopolyHus får byggas när som helst av vem som helst så länge grundkraven uppfylls. Det gör att det kan bli klurigt när husen börjar tryta och många vill bygga.

Reglerna säger något luddigt att ”[o]m endast ett begränsat antal bostadshus och hotell finnas lediga och två eller flera spelare önskar köpa mer än banken har till salu, skola de lediga bostadshusen eller hotellen säljas på auktion till den högstbjudande”.

En enklare regel är att de fem sista husen alltid auktioneras bort, oavsett hur många som vill ha dem. De kan alltså kosta precis vad som helst, beroende på vilken efterfrågan är. Skulle det finnas exempelvis sju hus kvar, och fler än en person vill ha exempelvis tre hus, har spelaren vars tur det är företräde och kan handla ner till fem hus kvar. Därefter tar auktionen vid – ett hus i taget.

Onödig husregel? Ja, kanske – men den gör saker och ting lite enklare i hettan.

Förbjud handel i fängelset

jail_spelpappan_monopolyEn logisk konsekvens av att många gator blir bebyggda av olika spelare är att du tjänar på att sitta i fängelse; det är lugnt och tryggt och du slipper hoppa runt på det minfält som nu är Stockholms innerstad och där de fruktade hotellen och villorna duggar tätt. För en del kan det kännas helt ok; men för mig är det inget vidare att en trist vistelse i fängelset är något att eftersträva.

Förbjud därför gärna alla former av handel och pengatransaktioner för den som sitter i fängelse – det gör att den med många hotell helt plötsligt blir ofarlig när han hamnar i finkan – och andra får en chans att gasa på och eventuellt förhandla sig i kapp.

Det var det; här hittar du de officiella svenska Monopol-reglerna.

Mitt råd är; husregler i Monopol är i endast ett fåtal fall lyckade – i de flesta fall direkt dåliga. Det är bättre att skippa husreglerna i Monopol helt, än att anamma något som kraftigt försämrar spelet. Tycker åtminstone jag.

Ha en fortsatt trevlig söndagskväll.

 


4 svar till “Nya regler till gamla brädspel: Monopol”

 1. Inte köpa första rundan tillämpas i min famlij då min son fått för sig att det är en officiell regel. Jag tycker det blir mer slumpmässigt den denna regel. Har någon tur och blir skjutsad direkt till gå och någon hamnar i fängelse blir det en otrolig skillnad i utgångslägen jämfört med att bara ligga ett träningsslag efter.

  Vad gäller dina tankar om att inte köpa eller ens få hyror när man sitter i fängelse så sätter ju det hela spelsystemet på ganska hal is. Taktiken är ju rimligen att köpa mycket, sedan försöka sitta inne (som på riktigt ungefär ;-) ) jag vet inte om det blir sämre för det, men det blir ju ett annorlunda spelsätt, som känns (om möjligt) ännu mer slumpmässigt än det redan är.

 2. Det är sant det du skriver – och det går utmärkt att skippa alla former av husregler till Monopol. Men jag tycker ändå att dessa två är lite att föredra. Första rundan är mest för att det är lite spännande – men fängelset tycker jag att det är direkt löjligt att sträva efter.

  Men spelet är som baken :)

 3. Hej!

  Vet du var jag kan köpa/beställa monopol idag och finns det priser angivna? Vill ge bort det i födelsedagsgåva till barnbarnet 2 oktober nu.

  Mvh
  Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *