Skön retromusik: Sam & Max: Hit the Road (PC, 1993)


När är ett spel retro? Sam & Max: Hit the Road rullades ut till DOS och PC-maskiner under 1993 – och frågan som dök upp var: är detta retro nog?

Det snabba svaret blev: absolut – 20 år på nacken måste definitivt vara retro. DOS måste definitivt vara retro. Men framförallt; ett spel vars musik främst var ämnad att spelas via MPU-401 – en standard för hur MIDI-information ska tolkas och spelas upp – måste vara retro.

För en dryg vecka sedan sammanfattade jag den musik jag tagit upp här på Spelpappan från numera nedlagda LucasArts. Det var då jag kom på att jag faktiskt ännu inte haft med det jazziga introt till Sam & Max: Hit the Road, vilket är ett av mina favoriter inom äventyrsspelsgenren – och som också varit Retrokanon på Eurogamer.se.

Att Sam & Max blev ett LucasArts-spel var kanske inte så konstigt, med tanke på att den tecknade seriens skapare, Steve Purcell, faktiskt arbetade på LucasArts när det begav sig. Och att Sam & Max blev den framgångssaga den blev – med flertalet efterföljare och vidaretuveckling hos Telltale Games – behöver jag knappt gå in på.

Istället är det den jazziga musiken jag vill fokusera lite extra på.

Hur vanligt är det med jazzmusik i spel? En tid tillbaka fokuserade jag på klassisk musik i spel, men jazz? När jag letar igenom gamla arkiv hittar jag flera bortglömda alster – inte minst Al Lowes Leisure Suit Larry-tema jag redan haft på tapeten – och jag känner att jag har anledning att återkomma på temat. På återseende med jazzmusiken i spel, alltså.

Som så ofta när det gäller LucasArts-spel är det icke-överraskande nog Clint Bajakian – med hjälp av Michael Land och Peter McConnell – som ligger bakom. Musiken är givetvis skapad enligt iMUSE-motorn (som alla LucasArts-spel efter The Secret of Monkey Island från 1990) och vackra högkvalitetsversioner av MIDI-spåren har sedan dess gjort och släppts av fans – jag tog mig friheten att släppa en egen video med denna förbättrade musik nedan.

Har något glatt jazzband kommit på idén att köra denna eller andra speltrudelutter i sin repertoar? Jazz kan vara lite fulfint, är jazz för fint för att köra spelklassiker? Vi har ju Press Play on Tape och andra rockband – varför inte ett motsvarande jazzband på turné?

Gärna med mycket pampigt blås.

Varsågod – Sam & Max: Hit the Road till DOS från 1993

Och…Sam & Max: Hit the Road med lite extra högkvalitativ musik från HighLand Productions

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *