Veckans app för barn till Android: Stava – ABC för barn


I höstas fick ju Alvar en platta när han fyllde två år, och cirka en månad senare skrev jag ett inlägg om vilka barnappar han och jag tyckte var bra.

Sedan dess har det blivit mer YouTube för hela slanten, men en och annan app hinner han med att spela eller leka med; jag tänkte gå igenom några av dem här med lite beskrivning och korta utlåtanden. Mest eftersom jag tycker att det saknas sådant, särskilt för svenska barnappar.

stava_1Först ut är Stava – ABC för barn. Alvar har under en längre period börjat lära sig att känna igen bokstäver och kunna plocka ut vilka de är från ord han ser på skyltar och i lättlästa böcker. Först var det enbart versaler, men numera begriper han även vilka de gemena bokstäverna är. Att rabbla alfabetet är fortfarande överkurs.

Stava – ABC för barn är bra såtillvida att det endast handlar om svenska bokstäver och ord. Samtliga bokstäver och ord är inlästa med svensk röst och inte skapade från varken en talsyntes eller bara översatta från en utländsk grundapp.

Kalaset kostar 7 kronor, men innehåller inga lockande annonser att klicka sig in på – vilket annars är ett vanligt problem i barnappar.

Alvar kan välja mellan Lätt, Medel och Svårt – vilket han såklart ännu inte förstår. Vinsten för just hans del är att han lär sig förstå att meningen med bokstäver är att de ska hänga ihop för att bilda något större; att lär sig utläsa ord är såklart ännu för mycket att begära av en tvååring.

När han valt svårighetsgrad presenteras en bild och bokstäverna undertill ska sammanfogas så att de bildar ordet i fråga. Flera liknande appar brukar bjuda på lite lugn musik, vilket inte Stava-appen gör. Det kan i en del fall medföra att Alvar tycker att den är lite tråkig, han vill gärna att det ska spelas lite skön musik.

stava_2Han förväntar sig även att saker låter när han klickar på dem. Om djuret på bilden är en svan vill han höra svanljud när han klickar på det; är det en lampa som i fallet till höger vill han höra strömbrytarljud. Inga sådana extragrejer bjuds det dock på.

För att höra ordet behöver han trycka på en ”högtalarknapp” i övre högra hörnet, vilket han inte begriper – det hade varit bättre att låta bilden stå för detta ljud (eftersom den ändå inte ger något annat ljud ifrån sig). När han klickar på bokstäverna får han höra dess läte, vilket säkert är pedagogiskt för de flesta större barn som ska lära sig stava. För just hans del hade det varit bättre om bokstavens namn uttalades – en lösning hade varit att det gick att konfigurera vilket man vill ska gälla.

När alla bokstäver placerats rätt plingar det till och en grön pil dyker upp och visar tydligt hur du kommer vidare. Här hade jag gärna också sett att det spelades upp en mer belönande slinga; allt i Alvars appspelande bygger på problemlösning och belöning, problemlösning och belöning – utan rolig belöning tröttnar han på att problemlösa. I den här åldern är han bara inne i det for the fun.

Med det sagt tycker jag ändå att Stava – ABC för barn är en bra stavnings- och lekapp, både för honom och för äldre barn. Appen gör precis vad den ska, utan att erbjuda något extra – men via en del enkla grepp hade den kunnat bli ännu bättre.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *