3d-skrivaren år 2013 är där datorn var 1980?


Efter sommaren blir det en 3d-skrivare för min del. Jag tror att det kommer att bli en god investering för både mig och bolaget jag driver.

När jag säger detta svarar en del ”Ha, varför det?” – betänk då att folk fick exakt samma svar när de år 1980 förklarade att de funderade på att skaffa en dator. Det finns en möjlighet att 3d-skrivaren år 2013 är vad datorn var år 1980; ingen har en nu – alla har en om tio år.

computer_ad_1980Att jämföra 3d-skrivare med 80-talet hemdatorer är ursprungligen inte min idé, och förmodligen inte heller Anders Lotssons – även om det var i hans text jag läste det först.

År 1980 bestod världsmarknaden för hemdatorer av ett antal hundratusen maskiner. Smaka på detta faktum.

I dag är datorn en självklar sak i varje hem, varje kontor – och i varje pryl. Din mobiltelefon är en dator, din surfplatta är en dator – din tv, din bil, din klocka och snart även ditt kylskåp är en dator.
Vi pratar om drygt 30 år av utveckling.

Datorn tog det analoga hemmet in i en digital värld. Men eftersom vi trots allt fysiskt lever och andas i den analoga världen växer ett behov av att göra även tvärtom; föra den digitala världen in i den analoga – detta är precis vad 3d-skrivaren gör.

I alla fall just nu; om tio år kanske en annan pryl tagit över uppdraget. Men nu är det 3d-skrivaren vi får dras med.

3d_printing_onlineMängder av apparater analyserar objekt i den fysiska världen och för in dem i datorn. Det är bara naturligt att vi vill kunna kopiera saker i den analoga världen precis lika enkelt och felfritt som vi kopierar filer, ritningar eller födelsedagsmejl.

Jag ser den klumpiga 3d-skrivaren av i dag som en föregångare till teknik som för oss närmare ren teleportation – kanske kommer vi att beställa saker online och få dem levererade i ritningar till vår lokala skrivare och plocka ut dem som fysiska objekt.

Ingen teleportation har skett; det enda som skickats är ritningar för hur saken ska se ut – prylens DNA, om du så vill. Det viktiga är att det som sker får teleportationens fördelar.

Riktigt där är inte 3d-skrivare i dag; jag räknar med mycket krångel – att få en dator att göra något vettigt år 1980 var inte heller en barnlek. Men det är just här tjusningen ligger; att trampa på mark som få andra gjort. Att vara med i början av en revolution – en revolution som tids nog kan komma att betraktas som vardag.

zelda_3d-printing_big

Det börjar redan poppa upp coola projekt världen över av människor som på olika sätt redan i dag använder sin 3d-skrivare. På Hyrule Foundry hittar jag en snubbe som skrivit ut samtliga föremål från originalspelet The Legend of Zelda till NES. Det är en berättelse om timmar av tid som plöjts ner i att skapa dessa föremål i datorn – men när det väl är gjort är det bara för resten av världen att avnjuta frukterna, precis som vilken digital fil som helst.

För egen del skulle jag kunna tänka mig att använda 3d-skrivare till de dioramaprojekt jag ständigt startar, men mer sällan slutför. Summa summarum är det mest lek och experimenterande jag kommer att använda den nya tekniken till, åtminstone till en början. Men så var det även med datorerna, och tur är väl det – utan glädje och fri skaparlust kommer en sån som jag (och förmodligen också du) inte långt.

I USA har folk som bygger egna saker med 3d-skrivare fått ett namn, de är makers. De behöver inte längre beställa sällsynta och svårfunna reservdelar, utan kan med lite påhittighet skapa dem själva.

”Den handlar om DIY-kulturen – det vill säga att göra det själv-kulturen. Hantverket och viljan att uppfinna, skapa och bygga nya saker med hjälp av program och teknik, som till exempel en digitalt designad pryl eller ett klädesplagg, eller kanske till och med att sätta ihop olika dna inom biologin.”

Så demokratiserar webben tillverkning
Miriam Olsson Jeffrey, InternetWorld  22/2-2013

makerbot_replicator_2Precis som alltid annars när det gäller ny teknik gäller det att inte köpa in sig på fel bana; en tidig gren kan mycket väl dö ut när en ny och billigare metod blommar ut.

Som det ser ut nu kommer jag att satsa på MakerBots Replicator 2, men vi får se hur det ser ut på marknaden när sommaren är över och jag tänkte bestämma mig för en maskin.

Hur som helst; spännande är det – och kul ska det bli att vara med på banan även när det gäller nästa revolution.

Hur är det med dig, har du redan börjat pilla med en 3d-skrivare och vilka är i så fall dina erfarenheter?

 

,

2 svar till “3d-skrivaren år 2013 är där datorn var 1980?”

  1. Inspirerande läsning! :-)
    Jag hoppas det dyker upp versioner som kan jobba med ännu fler material.
    Olika plaster, keramik, cement/sten, träspån och förhoppningsvis även metaller.

    Bland mer användbara artiklar som tillverkats med 3Dskrivare har jag bl.a sett ett skräddarsytt chassi för Raspberry Pi, och galnaste måste nog ändå vara det där hypade skjutvapnet.

  2. Håller med dig. Redan i kväll har jag uppdateringar i frågan; då har jag förmodligen fått hem min skrivare och kan börja planera, bygga och skriva ut. Återkommer :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *