Gör ditt eget Archon-brädspel


Archon är grekiska och betyder ungefär krigsherre, officer eller höghet. Det uttalas med ett k-ljud och inte med ett stje-ljud; jämför exempelvis med Marvel-figuren Arkon som roddat runt bland X-Men och Avengers.

Archon är också ett klassiskt datorspel från 1983 med strategiska element som schack och enkla skjutarelement som vilken 2d-skjutare som helst. Men kan Archon också vara ett brädspel? Ja, det kan det faktiskt.

Tänk att bjuda hem en vän och föreslå ett parti Archon. Du fäller ut det schackliknande brädet och ställer noggrant upp pjäserna; det goda och det onda laget. Ni kommer överens om vem som får börja; kanske sträcker du dig som magikern mot Fenix och gör en hård attack direkt. Eller kanske är det häxmästarinnan som inleder med att förflytta sin Dubbelgångare till strategiskt utvald pjäs?

archon_01Archon är tillsammans med Dejarik – spelet som Chewbacca spelar mot R2D2 i Star Wars – kanske det mest kända icke-existerande brädspelet i vår generation.

Spelet utvecklades 1983 till Atari 8-bitarsmaskiner, men portades mycket snabbt till andra format, såsom C64 – där jag misstänker att det haft störst framgång.

Kortfattat är Archon misstänkt likt schack – spelplanen på 9 x 9 rutor befolkas av 2 x 18 karaktärer i två lag; den ljusa och den mörka sidan. I mitten och i samtliga ändar av ett tilltänkt plustecken finns sammanlagt fem power points, vilka är målet att besitta i slutet av din runda. Du kan också vinna genom att helt eliminera motståndaren genom att antingen slå ut alla pjäser eller immobilisera dem.

Den stora skillnaden mot schack är att pjäser inte slår ut varann på brädet; de bara utmanar varandra, och istället sker striden separat i ett slags shoot ’em-up i tvådimensionell miljö i vilken de olika pjäserna är olika bra.

archon_skirmish_cardsTänk bara tanken att fälla upp ett parti brädspels-Archon när en vän kommer hem.

Det kan du faktiskt; en snubbe vid namn Lloyd Krassner från Warp Spawn Games har nämligen skapat brädspelet Archon Skirmish, baserat på datorspelet.

Archon Skirmish är alltså ett privat initiativ i ett försök att bringa Archons klassiska intensitet till den fysiska världen. Men likheterna med datorspelet är inte helt konsekventa.

För det första är brädet bara 8 x 8 rutor, vilket förmodligen beror på att konstruktören vill att vi ska kunna använda vanliga schackbräden att spela med. Det finns också möjlighet att flytta flera pjäser samtidigt och lite andra saker som gör att Archon givetvis inte blir som på dator, men det är ju heller inte meningen.

Jag har nu läst igenom reglerna några gånger, och det är ganska svårt att föreställa sig på rak arm om det blir skoj eller inte – men jag kommer alltså att ge mig på ett försök inom kort.

archon_wizardDet jag definitivt funderar att försöka mig på är att bygga ett riktigt tufft Archon-spel, kanske med hjälp av den 3d-skrivare jag funderar på att skaffa efter sommaren?

Visst borde det gå att göra 3d-modeller av de klassiskt pixelkantiga figurerna, á la 3D Dot Game Heroes? I en handvändning borde det gå att bygga en spelplan i trä på 9 x 9 rutor och få en äkta Archon-uppställning med samtliga pjäser.

I vilket fall; här är reglerna till Archon Skirmish. Här är en kort diskussion om en del av de klurigare reglerna. Och här är en av de mest detaljerade genomgångarna av datorspelet Archon för den som vill veta alla hemligheter bakom pjäserna och brädet.

Fortfarande inte sugen på brädspelet Archon? Då kan jag tyvärr inte hjälpa dig mer :)

 


2 svar till “Gör ditt eget Archon-brädspel”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *