Skön retromusik: Super Cars II (A500, 1991)


I en tid då lokalt tvåspelarläge regerade – även om ingen någonsin kallade det så – var Super Cars II en av favorit i diskettlådan.

Du behövde inte gilla bilar, du behövde inte ens vara särskilt bra på att spela – Magnetic Fields kombination av racing sedd ovanifrån och missilskjutande av yppersta overklighetsklass gjorde att Super Cars II etsat sig fast hos många. Och musiken…den är minsann gjord av Barry Leitch.

Magnetic Fields har vi haft på tapeten tidigare; de låg bland annat bakom en annan bilklassiker, Lotus Turbo Challenge 2 – och även i detta spel var det Barry Leitch som stod för musiken. Precis som han gjorde i HeroQuest och faktiskt även EHIS.

[slideshow_deploy id=’10502′]

Super Cars II var ett sådant där spel som startade snabbt och kastade två spelare in i handlingen direkt. Två eller fler polare kunde med lätthet komma in i matchen och direkt fatta galoppen med missiler, oljefläckar och allt annat verklighetstroget man utrustade bilarna med.

Med tanke på spelets relativa popularitet när det begav sig innehåller Wikipedia-artikeln förvånansvärt lite information. Det är ungefär som att ingen orkat ta tag i det – eller också har spelet mycket lata fans. Ytterligare ett alternativ är såklart att jag är en av få som minns det och tyckte det var riktigt bra? Med tanke på betyget på diverse Amiga-sajter är det dock inte troligt.

Jag har ju skrivit en del om Barry Leitch tidigare här på Spelpappan, framförallt kring musiken till Lotus Turbo Challenge 2. Det musiken till Super Cars II först och främst signalerar till mig är ett av få hyfsat naturliga läten för gitarriff

Gitarrer och andra akustiska instrument är svåra att skapa på Amiga; samplingarnas begränsningar i både kvalitet och hantering gör att det gärna låter lite tafatt. Barry visar dock att det kan bli lite ös.

Varsågod – Super Cars II till A500 från 1991

 


4 svar till “Skön retromusik: Super Cars II (A500, 1991)”

  1. SuperCars II är en riktig favorit ur ett tvåspelarsperspektiv. Och ja…det var på ett vis enklare förr att köra två. Jag saknar fortfarande idag hotseat på många spel. T ex saknar Civilization V det emedan Civilization IV hade det. Har haft strul att koppla ihop datorerna med CIV IV så man saknar verkligen hotseat på fler spel.

    Kör t ex strategispelet Panzer Corps i hotseat minst en gång i månaden och det är ren njutning.

  2. Det roliga är att lokalt tvåspelarläge kallas en massa saker nuförtiden; förr var det bara ”du och jag och varsin joystick” :) Jag säger inte att äldre spel alltid är bättre, men när det gäller underhållningsvärdet vete fanken om det inte var enklare att starta upp ett spel med några polare förr. Pang på rödbetan.

    Super Cars II är verkligen ett riktigt mästerverk.

  3. Jag intervjuade Barry för Syntax Error i P3 och det visade sig att han bara gjorde ena låten, den andra gjorde Phelan eller vem det nu var.

  4. Hej Thomas. Intressant, vet du vilken som var vilken? Den här låten låter helt klart som Barry Leitch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *