Skön retromusik: Stormlord (C64, 1989)

16 februari, 2014 av: Jimmy Wilhelmsson  

Hur mycket bra retromusik från spel till Commodores maskiner går det egentligen att proppa in i en bloggserie utan att den blir krystad och mossig? Hur mycket som helst, börjar jag tro.

När jag upptäckte att jag inte haft med Stormlord till C64 med musik av Johannes Bjerregaard och Jeroen Tel inser jag att det går att skopa hur mycket som helst ur Amiga- och C64-musiken innan det tar slut.

Stormlord är den märkliga berättelsen om den åldrade krigaren med samma namn som måste rädda ett gäng försvarslösa och halvnakna älvor från den onda drottningen Badh.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Spelet fick på sin tid ganska mycket berättigad kritik för att grafiken mest fokuserade på att framställa älvorna utan kläder och i utmanande positioner, även om det mestadels gällde Amiga-versionen.

Till Commodore 64 minns dock de flesta av oss Stormlord för Johannes Bjerregaards otroliga introlåt. Bjerregaard skrev fyra av de totalt fem låtarna till spelet, och om jag inte är helt fel ute är det bara musiken till själva laddsekvensen som är signerad Jeroen Tel – resten är Bjerregaard.

Jeroen Tel är känd för de flesta som har lite koll på C64-musik i både spel och demon. Här på Spelpappan har jag tidigare nämnt honom för musiken till svenska spelet Rubicon. Johannes Bjerregaard har jag också haft med tidigare, då för intromusiken till Flimbo’s Quest.

Både Bjerregaard och Tel skrev musik som medlemmar i gruppen Maniacs of Noise, vilka anlitades för högkvalitativa produktioner inom både spel- och demovärlden. Med i denna grupp fanns också Charles Deenen som jag haft på tapeten för musiken till Dragon Wars, Lord of the Rings och Unreal.

Varsågod – Stormlord till C64 från 1989

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentera