Skön retromusik: Stormlord (C64, 1989)


Hur mycket bra retromusik från spel till Commodores maskiner går det egentligen att proppa in i en bloggserie utan att den blir krystad och mossig? Hur mycket som helst, börjar jag tro.

När jag upptäckte att jag inte haft med Stormlord till C64 med musik av Johannes Bjerregaard och Jeroen Tel inser jag att det går att skopa hur mycket som helst ur Amiga- och C64-musiken innan det tar slut.

Stormlord är den märkliga berättelsen om den åldrade krigaren med samma namn som måste rädda ett gäng försvarslösa och halvnakna älvor från den onda drottningen Badh.

Spelet fick på sin tid ganska mycket berättigad kritik för att grafiken mest fokuserade på att framställa älvorna utan kläder och i utmanande positioner, även om det mestadels gällde Amiga-versionen.

[slideshow_deploy id=’12245′]

Till Commodore 64 minns dock de flesta av oss Stormlord för Johannes Bjerregaards otroliga introlåt. Bjerregaard skrev fyra av de totalt fem låtarna till spelet, och om jag inte är helt fel ute är det bara musiken till själva laddsekvensen som är signerad Jeroen Tel – resten är Bjerregaard.

Jeroen Tel är känd för de flesta som har lite koll på C64-musik i både spel och demon. Här på Spelpappan har jag tidigare nämnt honom för musiken till svenska spelet Rubicon. Johannes Bjerregaard har jag också haft med tidigare, då för intromusiken till Flimbo’s Quest.

Både Bjerregaard och Tel skrev musik som medlemmar i gruppen Maniacs of Noise, vilka anlitades för högkvalitativa produktioner inom både spel- och demovärlden. Med i denna grupp fanns också Charles Deenen som jag haft på tapeten för musiken till Dragon Wars, Lord of the Rings och Unreal.

Varsågod – Stormlord till C64 från 1989

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *