Skön retromusik: Barbarian II (C64, 1988)

16 mars, 2015 av: Jimmy Wilhelmsson  

Inspirerad av förra veckans berättelse om omslagspojken till Barbarian: The Ultimate Warrior känner jag mig manad att återkomma till denna spelserie i två delar, tack vare Richard Josephs musik.

Barbarian II blev till ett helt annat sorts spel. En spelare istället för två och i ett ganska torftigt actionäventyr. Men musiken står sig även i denna del.

Som jag berättade redan i förra texten om Michael Van Wijk – barbaren som blev gladiator – så kom både han och Maria Whittaker tillbaka för att sprida lite kroppsbyggarglans åt även omslaget till Barbarian II: The Dungeon of Drax.ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Berättelsen är att den onde trollkarlen Drax oturligt nog undkom den namnlöse barbarens rallarsvingar i första delen – och spelbar på jakten ner i underjorden är faktiskt prinsessan Mariana själv som svingar ett svärd. Barbaren har gått över till en tvåhandsyxa som hade fått Gimli att skrocka belåtet.

Själv tycker jag att Barbarian II är en tråkig men grafiskt ganska snygg historia. Musiken är riktigt bra men används för dåligt; det är i stort sett bara under laddningsskärmen vi får njuta av lite pampiga, filmiska toner och därefter tar mer vardagliga skrap- och knuffljud över – vilka inte direkt lyfter spelet, kanske tvärtom.

Richard Joseph är lite av en husgud här hemma. Mest är jag kanske imponerad över hans förmåga att variera sig på det sätt han gör. Barbarian-spelen och Sacred Armor of Antiriad följer ett slags tema och titlar som Flight of the Amazon Queen och Lure of the Temptress ett helt annat. Musiken är ofta episk och inspirerad av film – i en tid då datorspel och film inte hade mycket gemensamt i övrigt.

Han behärskade dessutom flera olika plattformar och anpassade musiken efter vad hårdvaran klarar av, vilket jag gillar. Som en del säkert vet rycktes Richard Joseph av daga år 2007 och världen blev en skicklig spelmusiker fattigare.

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

3 kommentarer till “Skön retromusik: Barbarian II (C64, 1988)”
 1. Mindrax skriver:

  Jag kom aldrig riktigt in i Barbarian II faktiskt. Jag älskade ettan men vem gjorde inte det :)
  Kanske dags att prova köra det igen bara för att se om man kommer längre denna gång.

 2. Jimmy Wilhelmsson skriver:

  Det är helt jävla apsvårt. I Barbarian kommer jag iallafall till Drax då och då men i tvåan har jag inte ens hittat in i grottorna.

 3. Mindrax skriver:

  Håller med, det är avsevärt mycket svårare spel än ettan.
  Jag kom heller aldrig in i grottorna.
  Otroligt :)

Kommentera