Skön retromusik: Flight of the Amazon Queen (A500, 1995)


Som jag redan berättat om tidigare hade jag år 1995 lämnat Commodore och Amiga-plattformen. Jag var 22 år gammal och nyss utsprungen ur militärtjänstgöring – en ny och vuxen människa. Det var dags för PC.

Amiga som spelplattform var dock inte helt död; detta år dök äventyrsspelet Flight of the Amazon Queen upp – och om jag inte minns helt fel portades det först efteråt till PC. Med musik av ingen mindre än Richard Joseph.

Vid första anblick ser Flight of the Amazon Queen ut som ett Lucasarts-spel á la Secret of Monkey Island eller Indiana Jones. Spelet är dock utgivet av Renegade som också gett ut Amiga-klassiker som Gods, Magic Pockets och Fire & Ice. Dock gavs Flight of the Amazon Queen ut igen gratis år 2004 på Scumm-motorn via retroprojektet ScummVM.

[slideshow_deploy id=’13981′]

En av musikmakarna till Flight of the Amazon Queen är Richard Joseph som i min retromusikserie också legat bakom musiken till C64-spelen Barbarian och Sacred Armour of Antiriad. Spelet är av hederligt äventyrssnitt med mängder av scener och förutom Richard Joseph består ljud- och musikavdelningen av Graham King, David R. Punshon, Chris Maule, Jason Page och James Hannigan.

Richard Joseph finns tyvärr inte hos oss längre då han gick bort redan 2007 – men jag har skrivit lite mer om hans tidiga karriär i texten om Barbarian och framförallt har Ulf Selstam, chefredaktör på Svenska Hemdator Nytt, publicerat en intervju med Richard Joseph från 1994.

I denna säger han bland annat följande om spelmusik:

”Att skriva spelmusik är svårt. Man har bara några dagar på sig och allt sker under press. Det är som filmmusik. Musiken görs på slutet. Till och med på stumfilmstiden satt pianospelaren och synkroniserade musiken medan folk satt och tittade på filmen. Synkronisering är den svåraste aspekten när man gör klart ett spel. Jag tittar på spelet och gör anteckningar så att programmeraren vet var han skall stoppa in musiken. Ljud och musik är lika viktiga.”

Varsågod – Flight of the Amazon Queen till A500 från 1995

 


3 svar till “Skön retromusik: Flight of the Amazon Queen (A500, 1995)”

  1. Ja, men det är ju ett av dessa historiska exempel då spelmusik möter filmmusik! Tidigare har nästan bara LucasArts sysslat med detta – av förklarliga skäl – men vid denna tid börjar nästan allt bli filmproduktioner, även på Amiga. Det är ju i samband med detta alla maffiga cdrom-produktioner kastas i ansiktet på oss konsumenter.

    Så kanske inte ”bra” – men ”skön”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *