Hur räddar jag gamla disketter?


Jag kommer ganska ofta i kontakt med outgivet eller bortglömt digitalt material på gamla lagringsmedier som kassettband eller disketter av olika slag. Att rädda sådant är ibland en ganska enkel procedur, men ibland krävs lite mer ovanliga verktyg eller metoder.

Jag har pratat lite med Cris ”Xiny6581” Ekstrand för att ta reda på hur du bär dig åt för att bli en fullfjädrad digital arkeolog.

Att rädda filer från gamla lagringsmedier är ofta ett val mellan två metoder. Antingen skaffar du de gamla datorerna ifråga eller så arbetar du med modernare verktyg som emulerar gammal hårdvara på olika sätt. I många fall kan arbetet ske genom en kombination av gammal hårdvara och nyare sådan.

3D Roam (Arne Fernlund, 1984, C64)_1När jag till exempel räddade Arne Fernlunds gamla spel, 3D-Roam, skedde detta genom att jag helt enkelt laddade in spelet till en Commodore 64 via kassettstationen och sedan sparade ner det till en MMC64 som i detta fall emulerade en diskettstation med en formaterad 5,25 tums diskett i. Vid överföringen av materialet från ofärdigställda Baby Wonderland kopplade jag helt enkelt en Amiga 600 direkt till en modern PC via mjukvaran Amiga Explorer och en hopkopplad seriellkabel.

Men …för att verkligen kunna kalla sig digital arkeolog behövs fler grejer än så; Amiga- och C64-disketter och -kassetter i all ära – men det finns ju så många andra format. Jag har tagit en pratstund med en expert, Cris ”Xiny6581” Ekstrand, som hållit på med digital arkeologi på avancerad nivå i över femton år.

Ja, jag har ägnat en större del av mitt liv åt att gräva bland data och försöka plocka fram sådana saker som inte är släppta publikt. Den senare tiden av mitt ”vuxna liv” har jag gått på djupet och cementerade till slut alltihop på en webbsida, www.sidpreservation.6581.org. Denna tar upp grundläggande principer och metoder för preservering av framförallt Commodore 64-grejer.

Men om jag vill plocka fram grejer ur gamla PC-disketter, som exempelvis 5,25 tums-varianten, behöver jag ju helt andra grejer? Det finns 3,5 tums diskettenheter att köpa som ansluts till USB, men 5.25 är det värre med.

5,25_floppy5,25 tum till USB är lite av ett äventyr. Det är svårt att få en diskettenhet till PC att läsa ”allt”. Exempelvis Amiga, Atari, C64 och så vidare använder sig av format som är krångliga då de skiljer sig så mycket gentemot DOS/Windows. De kräver ofta att systemet tillåter en speciell drivrutin som ersätter Windows egna att ta över all hantering av diskettenheter.

Men om du vill läsa PC-disketter eller en massa andra format så finns det till exempel verktyg som Kryoflux, det är en smidig och enkel lösning – ett USB-gränssnitt till din dator som kan styra en 5,25 tums-enhet. Det fina med Kryofluxen är att den klarar många format och läser exakt från floppyn och sparar i olika format. Nackdelen är att den är lite dyr.

Man kan ju också hitta en gammal PC med både 3,5- och 5,25-tums diskettenhet?

Ja, men att fixa en gammal PC med rätt diskettenheter kan vara lite småbökigt och den tar ju även upp en del plats. Man får helt enkelt göra avväganden och fundera på hur man kommer att använda datorn. Jag hade ett tag fyra stycken bestar som stod staplade på varandra; det blev dock ohållbart med både underhåll och plats.

Att jaga digitala artefakter kan vara beroendeframkallande?

tapes_lotDet var så SID Preservation skapades. Jag hade material hemma som bara låg och växte – sen började det hela ta fart då jag fick ett trettiotal turbotapes samtidigt. Folk började ställa frågor kring hur det går till att överföra kassettmjukvara till digitala media. När jag kikade online såg jag att det inte fanns mycket grundläggande info om detta.

Parallellt med överföringarna dök det upp problem som att läsa från gamla kassetter, metoder att skruva på tonhuvudet och så vidare. Detta blev till fallstudier som jag gjorde så gott som i realtid med mitt arbete och postade på sajten. Sen gjorde jag samma sak för floppydisketter. Och till slut även SID-musik.

Själv kommer jag att djupdyka ner i Kryoflux värld för att ta mina planer om digital arkeologi vidare. Det ligger några möjliga dyrgripar inkapslade i antika lagringsmedier även på mitt arbetsbord – den som hänger kvar här får kanske se vad det är för historiskt intressant material vi tror att de gömmer …

Ha en fortsatt härlig fredag!

 


4 svar till “Hur räddar jag gamla disketter?”

 1. Mycket lovvärda initiativ! Jag har själv en del svenska Vic-20 spel som inte ens Google hittar, t.ex. Nisse av Patrik Thelander (utgivet av Tial Trading). En charmig Sokoban-variant med jultema och co-op play. Har länge tänkt på att föra över det till Tap-fomat men det har inte blivit av trots 15 års funderande på saken :/

 2. Intressant artikel. Det enda som tar lite udden av den är att Spelpappan.se:s skribent använder en seriell kabel till sin Amiga 600. Det känns lite ovärdigt när fullgoda TCP/IP-alternativ finns. Kort sagt, varför förvägra en Amiga sin rätta plats i hemmanätverket och på Internet när både hårdvaran och mjukvaran finns, och när plattformens utvecklare dessutom behöver allt stöd den kan få i skuggan av dinosaurier som Microsoft och Apple…

 3. Hjälp !!
  Jag hade alla mina spelkopior kvar efter
  Min Amiga. Datorn med den där supertunga färgskrivaren har dock försvunnit någonstans
  Men inte slängts vad jag vet iallafall.
  Nu är det så att jag har gått igenom allt jag hade i diskettväg och hittade 12 disketter vars innehåll jag vill ha!!!.
  En av disketterna är ett originalprogram
  Som heter: KindWords TM. Det är en programdisk. Någon får gärna ta det också om intresse finns
  Kan någon hjälpa mig med disketterna , pleeease!!!

  Monica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *