Så var Datastorm 2017

14 februari, 2017 av: Jimmy Wilhelmsson  

Svenska demopartyn duggar inte direkt som spön i backen längre – men de är å andra sidan inte helt sällsynta heller. Jag brukar som bekant ta mig till Gubbdata i Lund varje år och i Stockholm körs ju Edison varje sommar.

Datastorm 2014 i Göteborg beskrevs som det allra sista – men vissa kulturyttringar är svåra att bli av med och i helgen gick Datastorm 2017 av stapeln. Jag var givetvis där och halvtävlade med ett bidrag.

2014 års Datastorm förklarades vara det allra sista. Klassiska göteborgska rockhaket Truckstop Alaska skulle rivas och lämna plats för Nordens största skyskrapa. Det ska det förvisso fortfarande men själva rivningen har låtit vänta på sig – och då är det fortsatt grönt för demoparty!ANNONS

GENERATION 64 är en maffig bok om de unga svenskar som växte upp med hemdatorn Commodore 64 spå 80-talet. Detta är en bok för dig som satt med en Commodore 64 som ung och kände dig delaktig i något större men kanske inte visste exakt vad. Den kommer att få dig att skratta, minnas och skaka på huvudet.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2014

Läs mer om boken hos Fandrake.Demopartyna har blivit lite som Allsvenskan – fler och fler av de gamla veteranerna börjar komma tillbaka. På Datastorm 2017 befann sig både Mahoney & Kaktus, vilket förvisso skedde redan under Gubbdata i somras men då var det liksom på hemmaplan, typ ett kvarter bort.

Bacchus och The Sarge.

Från Fairlight syntes Bacchus och Rowdy – och banne mig om inte urveteranen The Sarge också förärade sällskapet sin närvaro. Han har faktiskt inte varit på ett enda demoparty någonsin; tro det eller ej – men detta var hans första!

Megaman (alltså Andreas Tadic från Team17) var också där i egenskap av representant från spelstudion King. Från Horizon kom (som vanligt) Pernod och bland det stora Triad-gänget fick jag skaka hand med knäckaren Lucifer – som ju faktiskt är en av gruppens originalmedlemmar. Ron från Software of Sweden brukar ju dyka upp och är alltid trevlig att prata med.

Maskinpop spelar. Demofolket datar.ANNONS

GENERATION 500 är den stora boken för dig som växte upp med hemdatorn Amiga 500. Den tar upp det mesta kring spelen, musiken, grafiken, demopartyn och möjligheterna bortom de trista PC-maskinerna. Det var Amiga 500 och demoscenen som gjorde hemdatorn cool.

Pris: 299:-
Inbunden, 180 sidor, utgiven 2017

Läs mer om boken hos Fandrake!Peter Sunde bjöd på föreläsning om hans tid på demoscenen – och det var faktiskt första gången jag stött på honom sen Generation 64 kom ut så vi hade en del roligt att prata om. Så gjorde även Andreas Tadic och Mahoney – och både Maskinpop (alias Bob Nimbe) och lft bjöd på spelning.

Men …helgen som gick var även första gången jag fick träffa två legendariska Amiga-musiker – i form av Firefox och Mantronix från Phenomena. Jag har under en period kommunicerat med dem flitigt då jag kan avslöja att de båda två kommer att vara med i kommande boken, Generation 500.

Inte förhandsbokat än? Det gör du här.

Jag (Spelpappan själv) håller låda.

Just Firefox är dessutom inblandad i det vinnande bidraget i kategorin tracked Amiga-musik, alltså musik skapad med en tracker som Soundtracker, NoiseTracker – eller vanligast: Protracker.

Vinnande bidraget, Generation, är gjord av pROPER dISCO featuring dLx, Firefox & Danko – och är alltså det officiella soundtracket till boken Generation 500.

generation500.com hittar du både originalmodulen och en adf-fil för att köra antingen på en äkta Amiga eller i en emulator. Du kan även lyssna på den i YouTube-format här nedan, såklart.

I kategorin Amiga 500-demos vann norska gruppen Spaceballs (som är med i Generation 500? Kanske – den som lever får se …) med sitt imponerande men speciella bidrag, Makt.ANNONS

DATATRÖJAN är ett måste på demopartyt eller på arbetsplatsens afterwork. Visst, någon kommer säkert iklädd en Star Trek-tröja - men COMMODORE slår ändå högre! Välj mellan GENERATION 64 och GENERATION 500 (eller ta båda). Storlekar från S till XXL.

Pris: 239:- styck
Modell: Gildan Softstyle 100% bomull

Beställ den på Fandrake för gratis frakt!C64-kategorin gör sällan någon besviken – och trots att varken Fairlight, Censor Design eller Booze Design bidrog till tävlingen blev det stenhårt i toppen mellan Triad med demot Neon och SHAPE med demot The Shores of Reflection. Till slut stod svenska Triad som slutsegrare.

Flera av demobidragen var inbjudningar till diverse demopartyn runtom i Europa – och arrangörerna fick dessutom möjlighet att gå ut med att det faktiskt blir ett Datastorm även i sommar. Huruvida jag har tid eller möjlighet att närvara även på detta får bli en senare fråga.

Med detta säger jag farväl för i dag. Ha en fortsatt härlig tisdagkväll!

 


Vill du stötta Spelpappan?

jimmy@spelpappan.se

123-3758166

patreon.com/spelpappan
Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson har lång erfarenhet av Commodore, datorspel, tv-spel och rollspel - och går att boka som föreläsare.
Han har gett ut ett flertal böcker om spel, nördigheter och populärkultur - och driver sedan 2017 förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström.
Kommentarer

En kommmentar till “Så var Datastorm 2017”
  1. Mindrax skriver:

    Respekt! :)

Kommentera