Första smakprovet ur Generation 500


Våren är här och då brukar eventen och arrangemangen stå som spön i backen efter långa och tråkiga februari och mars. I kväll bjuds det på herrmiddag hos celebra demokändisar och om en knapp månad är jag inbjuden att närvara när en viss grupp firar 30 år som aktiva. Nice!

I denna veva tänkte jag passa på att bjuda på lite smakprov ur kommande boken Generation 500 – som jag brukar så här strax innan tryck.

Det är ju som det alltid är när jag är nästan klar med en bok det arbetats med i över ett år – jag vill gärna visa och berätta allt på en gång men jag måste bita mig i tungan och portionera ut godbitarna.

När Generation 64 var på väg bjöd jag på följande förhandstittar – och när boken om Äventyrsspel var på väg till tryck såg det ut så här. Nedan tänkte jag bjussa lite på smygtittat på förordet och utvalda uppslag från kommande Generation 500.

För dig som har missat det – jag skriver alltså på boken om den svenska Amiga-generationen, de som växte upp med hemdatorn Amiga 500. Boken heter Generation 500 och är tänkt som en uppföljare till Generation 64 om de unga svenskar som växte upp med Commodore 64.

Innehållet i Generation 500 kommer att återspegla formatet i Generation 64 ganska väl. Som vanligt skriver jag ett sammanfattande och introspekterande förord – och det tänkte jag avslöja redan nu:

Kapiteluppdelningen i Generation 500 kommer att bli enligt följande:

 • I Sverige år 1986… (Hur såg vårt land egentligen ut när Amiga var på gång?)
 • Sagan om Lorraine (Om Amigas ursprung)
 • Sagan om svenska Commodore (Berättelsen om hur Commodore tog över efter Handic)
 • Spelarna (Vi går igenom spelen och spelandet tillsammans med några erkända spelare)
 • Sagan om DatorMagazin (Unika dokument och intervjuer från de som var med)
 • Musikerna (Några självklara och en och annan överraskning)
 • Hackarna (Banne mig om inte Mahoney och Kaktus är med denna gång!)
 • Demoscenen (Större, bättre – och coolare än någonsin)
 • Sagan om Phenomena (Några riktigt stora Amiga-kändisar får gott om plats att berätta)
 • Sagan om The Black Lotus (Fantastisk berättelse om den senare delen av Amiga-scenen)
 • Grafikerna (Vad Amiga har betytt för 1. pixelgrafiken, 2. 3D-grafiken och 3. televisionen!)
 • Spelmakarna (Kända och mindre kända spelutvecklare får ösa kärlek över sin Amiga)
 • Internet runt hörnet (En avrundande del om vad som till slut hände med Amiga)
 • I Sverige år 1996… (Hur såg vårt land egentligen ut 10 år senare då Amiga tog farväl?)
 • Och många, många mellanspel med roliga och intressanta Amiga-inslag jag grävt fram.

Till skillnad från Generation 64 kommer Generation 500 även att innehålla en del element från våra kära grannländer, Norge och Danmark. Det kändes helt logiskt.

Bland annat tar jag mig en ordentlig titt på det danska demoparty som kort och gott kallades för The Party – och i den vevan har jag pratat med folk ur norska demogruppen Spaceballs som gjorde det oförglömliga demot State of the Art, vilket förändrade demoscenen för alltid. Vidare har jag fått en pratstund med namn som Jesper Kyd och Søren Grønbech.

Men hör på mig …nu babblar jag för mycket igen. Mer om vem som medverkar kommer senare – plus andra överraskningar. Här kommer lite blandade smakprov!

För dig som förhandsbokar Generation 500 gäller följande mysiga fördelar:

 • Boken är signerad och numrerad.
 • Boken levereras i ett hårt slipcase som rymmer både Generation 500 och Generation 64 samtidigt. Detta slipcase kommer inte att gå att köpa i butik senare.
 • Med boken följer en Generation 500-sticker, en -musmatta och en PDF-version av boken.
 • Du får dessutom boken hemskickad i maj, 30 år efter det att Amiga 500 kom till Sverige. Generation 500 släpps i butik först i juni.

Hur det gått hittills? Jo tack, vi är förbi antalet förhandsbokare av föregångaren Generation 64 så vi är hyfsat nöjda. Och med tanke på att boken om Äventyrsspel sålde slut på två månader i butik är det ju bäst att tillägga att: om du verkligen vill lägga vantarna på Generation 500 – bör du förhandsboka.

Ha en fortsatt härlig torsdag!

 


5 svar till “Första smakprovet ur Generation 500”

 1. Jag är så hypad nu, vill bara ha mitt ex omedelbart!!! :)
  C64an betydde massor för mig men Amigan stal mitt hjärta för alltid.
  Formatet bokstavligen formade mig som person och den är med mig än idag.
  Kärlek, nostalgi och respekt är vad jag känner för den.

 2. Får en 404:a på förbokningslänken :(
  Fixa gärna snabbt, är grymt sugen på att förbeställa ;)

  Defnitivt +1 på ”C64an betydde massor för mig men Amigan stal mitt hjärta för alltid.”
  Det var den bästa kommentaren jag läst på år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *