Han tillgängliggör DatorMagazin på nätet


Tidningen DatorMagazin har blivit på ropet igen efter det att nuvarande ägarna börjat producera retronummer med nostalgiska tillbakablickar.

Det som länge saknats är dock ett webbaserat arkiv med gamla nummer, lite som chefredaktör Ulf Selstam gjorde med Svenska Hemdator Nytt. Tills nu. Jag har fått en pratstund med Gustav Almström – mannen som tillgängliggjort DatorMagazin på nätet.

I flera år har jag själv gått i tankarna att lägga ut alla mina DatorMagazin på nätet. Efter att i ganska många år ha lyft fram tidningens artiklar och analyserat dem sönder och samman kändes det inte mer än rätt att försöka återge hela samlingen i sin helhet för alla att avnjuta.

Men … kruxet är att det är ett hästjobb att scanna in materialet. De första åren trycktes DatorMagazin i tabloidformat, vilket innebär att de inte går in i en vanlig A4-scanner. Även med en A3-scanner är sidorna svåra att platta till utan att göra åverkan på själva tidningen – och även efter det att sidorna scannats ordentligt måste de fixas till manuellt för bästa läsbarhet. Kort sagt; det hade inte blivit mycket annat gjort under tiden.

Vilken tur då att en lundapåg vid namn Gustav Almström inte bangar för dylikt hästjobb. Han bestämde sig en dag för att se till att få upp DatorMagazin på nätet och registrerade domännamnet dmzarkivet.se där alltihop så småningom hamnade. I dag – bara tre månader efter starten – ligger drygt 80 procent av ”gamla” DatorMagazins knappt tioåriga historia där och väntar på lässugna.

Gustav Almström
Gustav Almström, DatorMagazin-arkivarie.

Hej Gustav, vem är du?

Jag är en 41-årig IT-administratör som jobbar på Axis Communications här i Lund. Jag har sedan barnsben ett stort intresse för C64 och Amiga, även om jag i dag inte äger någon av datorerna. Jag gjorde misstaget att göra mig av med den gamla datorn med rubb och stubb varje gång jag skaffade en ny. Så när jag köpte Amigan sålde jag C64:an och när jag gick från Amigan till PC gjorde jag samma sak. Så här i efterhand har jag inte riktigt känt för att köpa tillbaka de gamla grejerna, jag nöjer mig med att läsa gamla DatorMagazin och spela enskilda spel på emulatorer och så vidare.

Vilken är din relation till DatorMagazin?

Jag började läsa tidningen kring 1988 och fick faktiskt ett brev publicerat en gång. Det var i den insändarspalt som kallades Back-Chat och det blev utsett till Star Letter i det numret. Som tack fick jag ett spel skickat till mig, Sim Ant kommer jag ihåg att det var.

Varifrån fick du idén – och orken – att börja scanna in gamla nummer av DatorMagazin?

Jag gick som alla andra och väntade på att någon galning skulle lägga ut alla gamla nummer av DatorMagazin – eller att redaktionen själv skulle göra det, precis som Svenska Hemdator Nytt gjort. Men åren gick och inget hände. När förlaget Omsoc Publishing utlyste DatorMagazin Retro i fjol tänkte jag att: ”nu måste det ju vara dags” men det hände ingenting då heller. Vid det laget insåg jag att jag måste göra det själv om det ska bli av.

Jag hade dock inte särskilt många tidningar men jag beslöt mig för att lägga lite pengar på projektet. Det som hände var att jag i våras kom över en bunt DatorMagazin via en auktion på Tradera. Jag kände då att jag själv satt med tillräckligt mycket material att lägga ut så jag lade faktiskt ut de första tidningarna bara en månad senare, i mars 2017. Därefter har det trillat på, jag har kunnat lägga beslag på en hel del nummer till en rimlig kostnad och kunnat bygga upp samlingen jag tänkte scanna.

Hur går processen till, det måste ta sin lilla tid?

Tyvärr är ju den krassa verkligheten att jag måste slakta tidningarna för att scanningen ska gå undan. Jag har varit tvungen att skära ryggen av dem allihop, även de i mindre format. De som ogillar min behandling kanske kan trösta sig med att deras exemplar blir en smula mer värdefulla när jag sabbar mina. De större tabloidtidningarna fick jag ta med till jobbet och scanna under helger i en av våra större Canon-maskiner.

Det finns såklart alltid mer att göra vad gäller färgkorrigering och annat – alla tidningar är heller inte av högsta kvalitet, några har klotter eller är kanske sönderrivna på olyckliga ställen. Det viktiga för mig var dock att få upp materialet så att jag kan ägna mig åt finliret senare.

Du har också fått hjälp av andra?

Ja, när mitt projekt blev lite mer känt började folk höra av sig och vilja hjälpa till. En del har skickat gamla nummer till mig och andra har scannat själv och skickat över filerna. Därför kan en del scanningar se ganska olika ut men det är också något som kan fixas framöver.

Eftersom jag inte själv scannat allt material kan det vara olika kvalitet i olika nummer och därför har jag lagt in alla nummer i en matrisuppställning så att du lätt kan se vilka nummer som finns, vilken kvalitet jag bedömer dem vara – och skulle du själv ha det numret i bättre kvalitet eller vill skänka en dubblett till mig, så är det bara att kika där för att se vad jag behöver. Jag vill dock vara tydlig med att jag kommer att förstöra tidningar som skickas in.

Uppslag ur Generation 500 som visar samtliga 169 nummer.
Uppslag ur Generation 500 som visar samtliga 169 nummer.

På din sajt ligger tidningarna både i bild- och PDF-version, hur tänker du där?

Jag vill ge folk möjlighet att både läsa på sajten och ladda hem en egen version. Först scannade jag varje sida i 300 dpi; därefter har jag kört dem genom en OCR-mjukvara så att texten blir sökbar i PDF-versionerna. Varje tidning ligger alltså både som en samling bilder som går att bläddra bland direkt på sajten och i PDF-version som går att ladda hem och läsa.

Vad är nästa steg?

Nästa steg är såklart att komplettera samlingen med samtliga nummer fram till nedläggningen år 1995. Därefter kan man tänka sig att jag implementerar någon slags mjukvara som låter dig bläddra i tidningarna direkt, inte bara som bilder utan i en slags online-tidning som är sökbar och går lätt att läsa i mobil och surfplatta. Just nu saknar jag 29 nummer för att komplettera samlingen.

För egen del är en sajt som dmzarkivet.se inget annat än en fantastisk gåva till mänskligheten. Förvisso har jag sedan tidigare sett till att ha fotokopior av varje DatorMagazin sedan start, men det är ändå skönt att veta att delar av nätet fortfarande används till att arkivera saker som varit – och inte enbart koncentrera sig på det som gäller just nu. Det är helt enkelt webben använd på rätt sätt.

Om du inte redan har gjort det, ta dig genast till dmzarkivet.se och återupplev den svenska hemdatorhistoriens guldålder!

Ha en fortsatt härlig lördag!

 


5 svar till “Han tillgängliggör DatorMagazin på nätet”

  1. Fantastiskt. Stor heder till Gustav som tog jobbet.

    Ljuvlig nostalgi.

    Tycker f.ö. han med gott samvete kan lämna ett swishnummer på hemsidan!

    Jag tror vi är många som kan tänka oss att stödja projektet.

  2. Intressant initiativ, men inte ett enda ord från Gustav om det han gör verkligen är lagligt..? Någon äger ju rättigheterna till allt material, och det kan ju exempelvis slå undan benen för nypublicering av gamla nummer – något jag tror att väldigt många skulle vilja.

  3. Ett bra initiativ! Tyvärr har arkivet på Svenska Hemdator Nytt (som nämns i artikeln) nog varit offline i ett halvår nu. Möjligen beror det på att de kan köpas på DVD:er på sajten.

  4. Yep, de togs ner samtidigt som DVD:erna lades ut till salu. Det var dock en tjusig lösning tidigare med blädderbara tidningar direkt sajten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *