Så var Gubbdata 2017


Demopartyt Gubbdata i Lund har för mig blivit en riktig sommartradition – som hängmattan i Småland, midsommar eller glass. Som vanligt var partyt invite-only och samlade en mycket trevlig skara av gamla och nya demohjältar till främst C64 och Amiga men även Atari och ABC 80.

Vi fick till och med se ett nytt bidrag från en gammal legend! Ingen mindre än Joachim ”The Sarge” Ljunggren tävlade i C64-grafiktävlingen!

Varför besöker vuxna människor demopartyn? Vad gör ni på alla dessa datafester? Frågorna brukar komma när jag berättar varför jag inte kan komma på ett kalas eller på annat sätt måste meddela mitt frånfälle på grund av event som Gubbdata.

Sanningen är ju att de allra flesta går på demoparty för att träffa roligt folk – då som nu. Det är en social tillställning, helt enkelt. Ofta har vederbörande inte setts på många år och man har mycket att diskutera sedan sist.

Själva bidragen i tävlingarna är av bonuskaraktär – ett slags krydda som alltihop kretsar kring. Ska den eller den gruppen släppa något? Hann den eller den musikern eller grafikern färdigt med sitt alster?

Själv bidrar jag inte med så mycket. Jag pratar mest med folk, lyssnar mycket – och dricker öl. Denna gång bjöd Mikael ”Oxidy” Lilja från Fairlight även på en alkoholhaltig häxbrygd från Danmarks berömde kulinariske självplågare, Chili Klaus. Det handlade om en brygd vars alkoholstyrka inte är lika viktig som ”vindstyrken”, alltså hur jävlig den är i käften. Denna rapporterades vara 12 av maximala 15 – och även en liten slatt sved rätt länge i både svalg och hals. Oxidy själv svepte ett gäng.

Men … förutom alla glada tillrop och signeringar av Generation 500 fick jag glädjen att bevittna framförallt två nygamla saker jag kommer att ta med mig särskilt varmt.

Det första var att Joachim ”The Sarge” Ljunggren gjorde comeback på scenen – inte bara genom sin närvaro utan framförallt med ett nytt bidrag, C64-bilden Datakatt. Han besökte ju faktiskt även Datastorm tidigare i år, vilket ska ha varit det allra första demoparty han någonsin besökt, enligt uppgift.

En annan riktigt fin sak var det allra första Amiga-demot signerat Andreas ”JackAsser” Larsson i den annars så C64-meriterade gruppen Booze Design. Det heter lämpligt nog Baby Steps och till sin hjälp hade han grip och Premium för grafik och Virgill för musiken.

Kommer Amiga-plattformen att växa som demoplattform måhända? Jag har förutspått det tidigare men det är lång väg kvar till C64:s popularitet. Vi får väl helt enkelt se.

För dig som inte var där men som ändå vill uppleva Gubbdata-myset tog Pontus ”Bacchus” Berg lite bilder han gått med på att jag återpublicerar här.

[slideshow_deploy id=’19901′]

Slutligen skulle jag vilja publicera ytterligare en datarelaterad kattbild. Det var Kristian ”Pad” Tjessem i Atlantis som var vänlig nog att dela med sig av den här lilla pärlan efter att de vunnit ett ex av Generation 500 i Gubbdatas C64-demotävling. Mycket tjusigt.

I sann demopartyanda höll faktiskt hela tillställningen på att bli nerstängd redan under lördagsmorgonen då långväga besökares bilar stod parkerade på fel rutor, vilket såklart retade upp andra hyresgäster som påkallade fastighetsägarens uppmärksamhet. Under en kort period anade jag de braskande rubrikerna i lokaltidningarna om att ”DATAPARTY stängdes – ARGA HACKARE släckte ner TIO KVARTER”. Men det slapp vi alltså till slut när det hela ordnat upp sig.

Jag vill passa på att tacka hedning i Genesis Project för ännu ett väl genomfört Gubbdata!

Ha en fortsatt härlig onsdag!

 


2 svar till “Så var Gubbdata 2017”

  1. Jag måste säga att jag är mycket kluven till rapporten om Gubbdata. På ena sidan är det ju väldigt positivt att C64/128-scenen får så mycket nytt material efter en sådan här sammankomst, men å andra sidan förstår jag inte varför det måste förknippas med alkohol. Det lämnar tyvärr en fadd eftersmak.

  2. Givetvis *måste* inga demopartyn förknippas med alkohol – men det är en social tillställning för vuxna och som sådan händer det att folk tar med sig öl. Eller den där chilibrygden i just detta fall. Jag gillar öl så jag tar med öl.

    På Gubbdata säljs ingen alkohol men det finns möjlighet att ta med sig egen och ställa i en kyl. De flesta käkar på någon av Lunds restauranger eller krogar och därmed intas måltidsdrickan på annan plats. Långt ifrån alla tar med sig alkohol och tillställningen är uppsluppen men städad.

    Jag skulle inte säga att demopartyn som Gubbdata förknippas med alkohol men ja, det finns möjlighet att ta med sig alkohol – och många gör det och förtär på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *