Hjälp Spelappan med SERIETIDNINGS-REKLAM!


Det har varit tyst kring kommande boken SERIETIDNINGSREKLAM! ett tag men jag och Adam Evertsson har bra koll på läget och håller på att gå in i slutfasen av researchfasen samtidigt som vi skriver.

Men … vi har några frågetecken kvar att räta ut och därför vänder jag mig till dig, precis som jag gjort med ordlistorna till Generation 64 och Generation 500. Har du kanske tips som för oss vidare i våra exempel nedan?

Min och Orvars resa till Los Angeles har varit väldigt produktiv. Vi har scannat in nästan tusen illustrationer och annat originalmaterial från hela Mutant-resan: lila lådan till Mutant Chronicles och Doomtrooper. Vi har intervjuat i flera timmar och ska nu snart landa i Sverige och gå igenom allt för att se vad vi kan koka ihop till den Kickstarter-kampanj vi vill köra i vinter. Så håll ut!

En bok vi redan har för förhandsbeställning är ju den balla boken om SERIETIDNINGSREKLAM! som kommer att bli en nostalgiskt underhållande och även utbildande resa du sällan skådat. Här har vi redan identifierat, säkrat och plockat med över 700(!) annonser och andra bilder, vilket ju är enormt!

Av dessa har vi researchat, letat och hittat en mängd unika berättelser och anekdoter från upphovsmän, medverkande och andra inblandade. Du som läser kommer att ha saker att briljera med vid middagsbordet eller kamratträffen för resten av livet.

Du vill ha några exempel? Ok, ta till exempel reklamen för Commodore 64 som visade en liten kille som på sommaren spelar California Games med en stor bild på en surfare – och på vintern Winter Games med en stor bild på en skidåkare. Det finns en väldigt spännande berättelse bakom – och vi har den, såklart.

Ett annat exempel är upprinnelsen och genomförandet av Nintendo-reklamen i Kalle Anka i vilket Kalle själv spelar Game & Watch-spelet Mickey & Donald, en story vi givetvis också har med på ett helt uppslag med originalbilder och allt.

Jag har tidigare nämnt Vira Blåtira och storyn bakom hur denna reklam blev till, den tar vi sin helhet. Samma gäller för OLW och deras chipsvarg, det är också en rolig berättelse vi lyckats nysta fram med originalmaterial och allt.

Vi har letat reda på konstnärinnan som tecknade de fina Kalles Kaviar-annonserna i början av 1980-talet samt kan redogöra för diverse roliga och märkliga tävlingar som anordnades tillsammans med LEGO, ABBA, Stiga och en massa andra företag som ville synas där ungar fanns.

Givetvis får även LEGO ett helt eget kapitel – OCH utmanaren Byggis, för dig som minns denna episod. Vi kan också redogöra för de som satt och pillade med annonserna till Barbie, He-Man och mängder av andra plastfigurer vi alla ville ha.

MEN … det om det. Det jag egentligen vill ha fram med den här texten är ju de saker vi INTE lyckats så bra med vår research – eller helt enkelt har för få källor och inte kan verifiera det vi vet.

Jag tänkte därför dra några exempel här, det är fritt fram att ge oss tips i kommentarerna eller på Facebook – men om du nämner namn är det nog bättre att du mejlar mig på jimmy@spelpappan.se.

För några dagar sedan postade jag en reklambild från Coca-Cola där det förekommer en skejtande yngling. Vi skulle egentligen vilja komma i kontakt med antingen ynglingen eller någon som var med om att göra annonsen. Vi är väl hyfsat nära nu men inte riktigt ända fram – och kanske kan du hjälpa oss att knuffa oss över den där sista kunskapskanten?

Om du vet något får du jättegärna mejla mig på adressen ovan, alltså helst inte bara slänga ut namn direkt i öppna kommentarsfält eller liknande.

Stort tack!

Två andra herrar vi skulle vilja prata med är Andreas och Dido som gillade Hulk respektive Wolverine i en klassisk annons för Marvels tidningar. Det händer att vi även kör ren internreklam i boken då de kan vara riktigt roliga.

Vem vet, Andreas kanske åkte på sin långa resa till Asien och är där än? Och kanske köpte Dido sin röda sportbil till slut?

I vilket fall, det är ju personer vi letar efter – så man ska iaktta försiktighet. Men det vore som sagt roligt att prata med dem och höra om de ens läste Marvel alls … eller om det faktiskt stämmer att de diggade Elvis och Stevie Wonder ovanpå Marvelhjältar.

Och … vem är denna sköna målvaktstalang från Huddinge Hockey?

Just hockeyreferenserna i svensk serietidningsreklam på 80-talet är ganska vanligt förekommande, mycket mer så än fotboll egentligen. Vi funderar på att göra ett eget litet kapitel om enbart hockeyreferenser och vi har skrapat ihop ett helt gäng, men skicka gärna fler till oss om du hittar några – som vanligt till epostadressen ovan, helst inte rakt ut i kommentarsfält.

Masterfoods satt ju då som nu i Malmö men kände att en hockeybild är det svenskaste svenska – och då gärna Huddinge. Det skulle vara roligt att få reda på lite mer om den storyn!

Ok, det blev bara killar denna gång. Vi kan väl köra tjejerna nästa gång!

Slutligen skulle jag också vilja lägga ut lite allmänna upprop:

  • Är det någon som känner någon som arbetade på dockhustillverkaren Lundby, helst för ganska länge sedan – till exempel på 50- eller 60-talet? Det finns kanske någon vänlig farmor eller morfar som berättat som sin fina tid i Lerum där huvudkontoret låg innan de blev uppköpta av Micki.
  • Är det någon som känner någon som arbetade med varumärket Ekströms under 80-talet? Vi har lite specifika frågor kring just annonseringen men har ännu inte träffat exakt rätt.
  • Och givetvis … om du rent allmänt känner någon som arbetade med reklam eller varumärken riktade mot barn på 70- eller 80-talet eller som kanske direkt arbetat med specifika annonser så är det såklart bara att höra av sig. Det är inte för sent än!

Det var det! Om några timmar går flyget tillbaka till Sverige och snöslasket.

Ha en fortsatt härlig lördag … för det är det, väl? Jo, LÖRDAG!

 


2 svar till “Hjälp Spelappan med SERIETIDNINGS-REKLAM!”

  1. Jag gillar att Didos favoritkäk är ”Hamburgare med ost” istället för den fåniga anglicismen cheeseburger/ -burgare…

  2. @håkan: Ja, men frågan är om man inte sade så på den tiden? Jag beställer fortfarande ”Whopper Ost” på Burger, de gånger jag är där. Ynglingen i kassan himlar inte med ögonen. För det mesta. Nu är det iofs självbetjäningskassor, så problemet löstes på det viset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *