Fandrake vill ge dig saker att verkligen längta efter


Så här i juletider är det naturligt att prata om önskelistor. En utmaning med att vara vuxen är att önskelistorna tenderar att bli kortare och färre. De flesta av oss har varken tid eller lust att vänta. Istället brukar vi intala oss att det är just det som är poängen med att vara vuxen.

Men anledningen till att jag ens började skriva här på Spelpappan var ju just en väntan. Och jag vill nu ge även dig fler anledningar att längta.

Julen som vuxen är skön – men av en annan anledning än när du var barn. Såklart.

Julen 1981 ville jag inte ha något annat än en plastfigur föreställandes Karl-Alfred, en sån där som har ståltråd inuti så att den går att böja i olika poser. Jag kan tänka mig att den kostade typ 14:90 så mina föräldrar försökte desperat få ur mig något ytterligare att lägga till önskelistan men jag kunde inte direkt komma på något just då.

Annat var det kommande jular. Leksakskatalogerna anlände i november och hade smidig plats för önskelistor på försättsbladet så att vi inte skulle missa något. Vissa grejer hamnade på önskelistan vartenda år – som om vi inte fattade vinken. En AT-AT var inte ens lönt att tänka på.

Ofta definieras julminnena delvis av vilka saker jag faktiskt fick. Det kan låta tråkigt och konsumtionsfokuserat, men julen funkar ju lite så. Platsen vi firade på (vi växlade mellan varje jul inom släkten) och julklapparna är de bestående fasta minnena. Och denna eviga, brännande, plågsamma och härliga längtan.

I dag är det lite annorlunda. Om jag kommer på att jag vill ha en skivspelare (vilket jag gjorde) i oktober – så väntar jag näppeligen till julafton med att skaffa en. Jag letade på webben efter den modell jag ville ha – den fanns inte att köpa i svenska affärer.

Lyckligtvis hittade jag en kille i Örebro som importerat en batch från USA och nu sålde ut. Två dagar senare stod skivspelaren i vardagsrummet.

Ytterligare tre dagar senare hade jag skaffat en back full med skivor att spela. Jag hann inte ens längta. Jag fick aldrig riktigt uppleva känslan av att ögna igenom en leksakskatalog efter tuffa bilder och låga priser – utan tar igen detta genom att bläddra igenom de tusentals Tradera-annonser som vinylsäljare landet igenom har igång dagligen.

Jag skulle vilja dra en parallell till en grej från C64-scenen. De flesta ägare till en Commodore 64 som i dag vill använda den frekvent ställer sig i kö för en 1541 Ultimate.

Det är alltså en cartridge som emulerar en 1541 diskettenhet hyfsat exakt och gör att du bland annat kan köra disketter som digitala filer istället för att behöva jonglera med fysiska disketter. Det är så nära en exakt kopia av en diskettenhet du kan komma med egen processor och eget minne.

Men … 1541 Ultimate tillverkas av en herre vid namn Gideon Zweijtzer och han hinner bara med så många på ett år. Följaktligen finns det en väntelista av C64-sugna (vuxna) människor som längtar efter sin 1541 Ultimate. De har betalat och fått sitt könummer och kan få vänta upp till ett halvår.

Zweijtzer bygger sina 1541 Ultimate med omsorg. Det är bra. Det borgar för kvalitet och det får köparna att uppskatta produkten. Allt kan inte fungera så – vi behöver saker som är fabriksgjorda och finns på plats när du behöver det. Men vissa saker är det värt att längta efter.

Så vad har detta med någonting att göra? Jo, på Fandrake vill jag och Orvar Säfström göra exakt likadant. De böcker vi tar oss på att skriva eller förlägga (vi börjar ju plocka in fler författare nu) tar lite tid att göra. Det handlar inte om att samla bilder från nätet och kasta in i en bok, utan om underhållande och informativ research som måste få ta sin tid.

Efter initial research kommer samtliga Fandrake-böcker att läggas ut för förhandsbokning eller Kickstarter så snart produktionen är igång. Tanken är att varje gång ge våra backare och förbokare något extra. Dels ser vi till att du har boken i din hand flera månader innan den når butikerna (yes, månader!) och dels ser vi till att du får något extra för besväret och förtroendet.

I exempelvis fallet med vår första bok SERIETIDNINGSREKLAM! bjussar vi på en extra tidning vi ännu inte pratat så mycket om. Den heter SAKER DU (glömt att du) MINNS! och kommer att handla om de annonser du ser exempel på ovan, från leksakskataloger som Stor & Liten, Käpphästen och Leksakslandet – tillsammans med grundliga analyser och reflektioner från nutiden.

Jag och min medförfattare Adam Evertsson går igenom vilka saker vi fick och inte fick – och kommer även att numrera och signera dessa tidningar som tack till dig som förhandsbokar. Mer info och omslaget kommer att avslöjas under nästa år.

Ett annat exempel på saker att längta efter är den Kickstarter-kampanj jag och Orvar pratat om i månader och som vi planerat lika länge. Det handlar om boken om MUTANT och innehåller hela den osminkade berättelsen om ett av Rollspelssveriges största varumärken.

Boken spänner över hela franchisen, från ”lila lådan” 1984 via Mutant 2089, R*Y*M*D, Mutant Chronicles, brädspelen, Doomtrooper, filmprojekten och Undergångens Arvtagare – ända fram till nytändningen med Mutant: År Noll och nyutgåvan av Siege of the Citadel. Vi var nyligen i Los Angeles för att gå igenom ytterligare upphittat originalmaterial och utlovar en hisnande resa in i den förbjudna zonen och tillbaka igen. När Kickstartern kommer? Det avslöjar vi alldeles, alldeles, alldeles strax … !

Och så kommer det att fortsätta. För varje grej vi släpper kommer det att finnas en period av väntan och längtan. För dig.

För oss handlar det ju om hårt (men roligt) arbete. Om du vill vara med på Fandrake-resan är det bara att hoppa på tåget direkt. Vi lovar att vi gör vårt allra bästa för att varje sekund av längtan ska vara etthundra procent värt besväret!

Ha en fortsatt härlig Lucia-onsdag!

 


3 svar till “Fandrake vill ge dig saker att verkligen längta efter”

 1. Vill börja med att tacka för all intressant och nostalgisk läsning. Född -75 med en fyra år äldre bror var fantasyn och framför allt rollspelen en stor del av barn- och ungdommen.

  Gällande önskelista så läste jag i er utmärkta bok om Äventyrsspel att någon sätt på alla de svenska rättigheterna till Conan.

  Högst upp på min lista är en komplett samling (inbunden) av dessa underbara noveller. Har samtliga i pocket men de börjar bli något tilltufsade..

  Mvh. Henrik

 2. Tack själv! Den du refererar till är förmodligen Fredrik Malmberg som var VD och medgrundare av Äventyrsspel. Han äger i dag varumärket Conan via sitt bolag Cabinet Holding – alltså inte de svenska utgivningsrättigheterna, utan hela varumärket Conan. Det är honom du pratar med om du vill göra en film eller släppa en serietidning, alltså.

  En nyutgivning av Äventyrsspels noveller, säger du? Hm, ja … kanske det? Översättningarna bör nog dock göras om, de känns lite ålderstigna i flera fall.

 3. Malmberg var det.. dammade av boken och letade fram det också.

  Tänkte mig mer en samling av novellerna i en eller flera maffiga inbundna böcker.

  Gällande översättningarna har du helt rätt, vissa av dem är ju direkt olämpliga.

  Älskar dock världen, stämningen och mystiken i dessa verk.

  När man ändå önskar kanske jag skall nämna den mediala önskedrömmen nummer ett! Oväntat nog gäller även detta Conan.

  Animerade filmer (a la Peter Jacksons Tintin) av ovan nämnda noveller. Gärna utbroderade med mer Howard material. Mumma om ett sådant projekt hade hamnat i rätta händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *