En ALGA-bok med utlovad mersmak


I förra veckan gick vi ut med att Fandrake släpper en bok om ALGA och deras spelklassiker. Arbetet är inte bara påbörjat: vi är faktiskt i full gång och mitt i det.

Du som följt Spelpappan ett tag vet att jag gärna både spelar och samlar på gamla ALGA-spel. Även om jag inte funderat på det tidigare är detta faktiskt ett drömjobb för en inbiten brädspelare sen barnsben.

Jag har sagt det förut: men när jag kikar i besöksloggarna är det påfallande ofta artiklarna med gamla ALGA-spel som det klickas in på. De rankas högt i sökmotorer eftersom så få faktiskt skriver om dessa gamla grejer. Vänner hör ofta av sig och säger att de letat efter ett specifikt spel och hamnar direkt på boardgamegeek.com – eller spelpappan.se.

Och det stämmer ju. Genom åren har jag skrivit några grejer om Den försvunna diamanten, Håtunaleken, Drakborgen, Travspelet och inte minst Sjörövarön förra sommaren. Det är ju egentligen sådana (ofta grävande) artiklar jag vill skriva, men som jag sällan har tid och resurser till att göra. Det har jag nu, tack vare att jag och Orvar Säfström startade Fandrake, och du kan räkna med fler böcker kring roliga ämnen jag haft för vana att ta upp här.

Reaktionerna har varit överväldigande. Mängder av nyhetsmedia tog upp ALGA-boken och fler lär det bli i takt med att vi närmar oss. Boken kommer alltså att finnas ute lagom till julhandeln – har vi riktig tur kan vi visa upp den redan under Bokmässan i slutet av september. Och jag kommer löpande att rapportera om roliga saker från vår research även här på spelpappan.se.

När det gäller boken om ALGA handlar mycket om att gräva bland saker som egentligen inte längre finns. Vi är intresserade av allt kring skapandet av spelen, varför de blev till, av vem och helst vill vi även visa upp fantastiska skisser, dokument eller roliga avtal som förklarar varför saker blev som de blev eller inte blev som tänkt.

För det är ju så … det kvittar egentligen vilken vuxen svensk man pratar med: alla har något slags minne från ett ALGA-spel hemifrån barndomshemmet. Det spelar egentligen ingen roll hur själva spelet står sig mot dagens utbud. Det som spelar roll är vilken stark påverkan varumärket och spelen haft på den svenska spelutvecklingen. Och det som spelar roll för oss är givetvis hur lite information det faktiskt finns om dessa dyrgripar.

Vi kommer inte att ha med exakt alla ALGA-spel, såklart. Beroende på hur du räknar finns det ändå mellan 500 och 800 titlar. Men vi tar upp de mest klassiska, och även en del obskyra grejer. Gemensamt med dem alla, och detta kan vi säga redan nu, är att vi kan bjuda på fantastiska anekdoter, berättelser och originalmaterial. En förbokningssida kommer att åka upp inom kort: det finns bara en del tekniska detaljer vi ska klura ut först. Håll ut!

Om du känner en skapare av ett ALGA-spel får du gärna höra av dig. Vi har tagit kontakt med väldigt många, men det finns alltid blinda fläckar och det är roligare att ha med saker än att missa dem.

Ha en fortsatt härlig måndag!

 


8 svar till “En ALGA-bok med utlovad mersmak”

 1. Spännande, men lova nu bara att den inte blir någon ”strukturell genusanalys” med vänsterpolitiserande undertoner (eller för den delen högerpolatiserande). Dessutom – hittepåordet ”hen” är en dealbreaker.

  Good clean fun, tack!

 2. Det vet jag inte om vi någonsin varit i närheten av tidigare, eller? En del av spelen är dock klart politiska – och det kommer vi såklart att ta upp. Men boken handlar mer om hur och varför spelen kom till än om ett slags inlägg i debatten. Sådant står ofta läsarna för ;)

 3. Detta älskar vi. Spel som Cluedo, Tjuv & Polis och Den försvunna diamanten har lämnat ett stort avtryck i våra liv. Heja Jimmy och Orvar!

 4. Gillestugan: Ni glömde Drakborgen!

  Kommer det att tas upp att Alga tackade nej till Game & Watch, vilket ett litet okänt importföretag från Kungsbacka direkt utnyttjade? Tänk om Alga hade varit importören för NES/SNES osv.

 5. @Gillestugan: Tack! Vi sörplar i oss!

  @Andreas: Drakborgen får en stor special, givetvis. Vi har nu sett saker ingen annan lagt ögonen på under drygt 35 års tid :D Vad gäller Nintendo och andra varumärken har vi ännu inte bestämt oss. Vi tror oss ha gott om material enbart vad gäller sällskapsspelen, men givetvis kan vi ägna kanske någon sida åt andra saker de importerade. Vi återkommer löpande med mer info – nu ska vi koncentrera oss på att få till förbokningen här under tidig vår.

 6. Ytterligare en bok att se fram emot. Det blir nog många kära återseende. Både av spel som man spenderat timmar med , några man bara provat samt ett och annat man glömt. Utgår man från de fasansfullt angenäma nostalgi attackerna era tidigare böcker åsamkat , är jag fullt övertygad om åstundande glada minnen. Jag säger bara en sak ; ”Piraten-ett sjörövarspel” , med våra bloddrypande house-rules , som åsamkade svårläkta sår i kamratskapen i flera dagar. Hahahaha. Det ska bli oerhört roligt att läsa denna boken. Mvh Roger.

 7. @Jagged Earth: Det är många som håller med om det. Drakborgen är fortfarande älskat av flera generationer svenskar! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *