Vilket Monopol kom först?


Trots att sällskapsspelet Monpol är så vida känt, och trots att media envist vägrar att skriva om spel utan att nämna just Monopol – så är den svenska Monopol-historien fortfarande tvetydig på nätet. Och det beror inte på brist på intresse eller samlare, snarare tvärtom.

Det har länge rått förvirring kring vilka svenska Monopol-versioner som egentligen var först. Det tänkte jag försöka reda ut här.

Monopol är både älskat och hatat. De som spelar brädspel i dag brukar hata spelet på grund av sin omoderna utformning, och de som mest minns sin barndoms spelkvällar älskar det på grund av det nostalgiska värdet. För mig personligen är det enkelt: Monopol är inget som hör hemma på spelbordet i dag – men det går inte att bortse från spelets historiska värde.

Det var Monopol som banade väg för det moderna sällskapsspelet, även i Sverige. Det var Monopol som såg till att exempelvis ALGA och andra svenska spelpionjärer blev framgångsrika. Och det är Monopols spelbräde, skapat av Elizabeth Magie och förfinat av Charles Darrow, som hugade spelkonstruktörer kopierat i över ett halvt sekel när de velat ge världen ”nya” spelupplevelser.

Monopol är helt oöverträffat i spelvärlden vad gäller spridning, försäljning och marknadsvärde. Alla känner till begreppet Monopol-pengar. Alla svenska medier använder sig av Monopol-husen för att illustrera fastighetsaffärer. Det beror på att alla förstår referensen.

”Stigande bostadspriser i länet”, skriver exempelvis UNT till denna bild.

Men … det betyder inte att Monopol är ett spel som borde hamna på spelbordet anno 2020. Det som var en innovation under första hälften av 1900-talet är det såklart inte i dag. Monopol är långsamt, har sällan ett slut, erbjuder få möjligheter att komma tillbaka – och har dessutom lyckats med konststycket att inte ens lära ut de mest grundläggande reglerna efter 85 år(!)

Mitt tips är: låt Monopol ligga kvar i den fina asken – men älska det för den föregångare och historiskt viktiga företeelse det är.

Med det sagt – skulle jag vilja adressera det lilla mysterium som gäckat spelsamlare i årtionden, nämligen vilken Monopol-version som faktiskt är äldre än en annan. Och jag håller mig för enkelhetens skull till 1930- och 1940-talet denna gång. Det blir en hel del versioner att hålla reda på annars.

Elizabeth Magie försökte 1936 förgäves få USA att inse att det var hon som först konstruerade Monopols mekanik redan 30 år tidigare. Först på 1970-talet fick hon upprättelse.

Med ordet ”version” avser jag när locket byter utseende. Som jag sagt tidigare är det svårt att datera ett spel efter dess innehåll, då du inte vet om saker bytts ut under årens gång. Spelförlag har historiskt sett dessutom ofta haft egna fabriker och satt ihop alla delar själv på plats i Sverige. Det kan betyda att ett spel på våren kan ha vissa tärningar och på hösten andra tärningar, därför att man bara haft en viss sorts tärningar till hands. Det är alltså inte medvetet en ny ”version” av ett spel, menar jag, utan bara en variation på grund av varierad tillgång på materiel. Men när locket eller lådan byter utseende eller form är det tal om en ny version, enligt min definition här.

Det finns såklart redan samlare som försökt reda ordning i röran. En av de mer ambitiösa finns på worldofmonopoly.com, där även en genomgång av svenska versioner fått ta plats. Den är informativ, men jag kan peka på en del felaktigheter som dykt upp efter vår research kring ALGA. En hel del information bygger även på intervjuer med Dan Glimne som fått revideras i efterhand, vilket vi ska se nedan.

Till min hjälp har jag haft spelsamlare Hans Carlsson. Det är han som äger en mängd olika Monopol och har fotograferat dem. Jag äger personligen bara mitt eget från 1980 (vilket är fotograferat på sidan 64 i Boken om ALGA). Ur hans samling har jag valt att koncentrera mig på fem olika Monopol-versioner och ska försöka förklara hur jag resonerat när jag bestämt ordning och ålder på dem alla.

 

Monopol från 1936

1936 Åhlén & Åkerlund

Detta är högst sannolikt den första versionen av Monopol i Sverige från hösten 1936. Priset är 10 kronor, men det presenteras inte på locket. Utgivare är Bonnier-ägda Åhlén & Åkerlund. Det fanns förvisso ett varumärke vid namn ALGA kvar efter försäljningen av Pressbyrån i februari 1940, men inget tyder på att detta var en verksamhet som gav ut sällskapsspel ännu. Tvärtom gav Åhlén & Åkerlund själva ut flera andra sällskapsspel ända fram till bildandet av ALGA:s Konst- och Bokförlag i februari 1941.

Att Monopol skulle ha lanserats i Sverige först 1937 (vilket står på Wikipedia) är information som kommer från Dan Glimne som arbetade på ALGA 1980-89. Det är korrekt att han påstod det då, men han har på senare år ändrat uppfattning i takt med att fler artiklar och annonser uppdagats. Det är nu helt klarlagt att Åhlén & Åkerlund lanserade Monopol på hösten 1936.

 

Monopol från 1941

1941 AB ALGA:s Konst- och Bokförlag

När Abbe Bonnier bildar AB ALGA:s Konst- och Bokförlag och låter det ledas av Göran Holmqvist är det tänkt att alla sällskapsspelen ska föras över till denna nya verksamhet. Detta sker nästan omedelbart, redan till våren 1941 hittas annonser för Monopol med nybildade ALGA:s Konst- och Bokförlag på Drottninggatan 50-52 i Stockholm som utgivare. Denna version trycks förmodligen i mycket stor upplaga då den varar ända fram till 1944.

Det finns uppgifter som säger att ALGA skulle ha tagit över Monopol redan 1938. Bolaget var då inte ens bildat, varpå jag är tveksam. Återigen är det Dan Glimne på ALGA som står för denna information och är enda källan. Han säger sig minnas att han talat med en Bonnier-representant om detta, men minns i dag inte vem – varpå jag tycker att källan känns lite svag. Och det håller även Glimne i dag med om. Fram till något annat bevis dyker upp kan vi förmodligen konstatera att 1941 års version av Monopol är ALGA:s första.

I början av 1941 sker en annan intressant sak som är bra att känna till som folkhemsarkeolog: Sverige inför omsättningsskatt, vilket innebär att konsumentpriser ska anges inklusive eller exklusive oms. Locket till denna version av Monopol har dock fortfarande inget pris – och ända fram till 1944 presenteras detta spel, som enda produkt i katalogen, med ett pris (12 kronor) som är exklusive moms. En gissning är att ALGA tryckt upp väldigt många lådor och velat sälja slut på dem innan man börjar använda sig av pris och oms på locket.

 

Monopol från 1945 och 1946

1945 ALGA:s Konst- och Bokförlag samt 1946 AB ALGA

Tidigt 1945 (eller möjligtvis sent 1944) trycker man så upp en ny låda (3A) med några små förändringar. Dels finns nu priset med direkt på lådan och inklusive oms, dels förändras bilden på de två männen något. Den vänstre mannen (säljaren) är tjockare, mer avslappnad och visar nu även sin vänsterhand. Den högre mannen bockar sig inte lika artigt längre och har en snajdigare kostym. Sedelbunten är dessutom större.

Just denna illustration är intressant. Den verkar inte förekomma på några andra spel än just de svenska, även om jag erkänner att jag inte grävt jättedjupt i frågan. Vilken illustratör det kan röra sig om är tyvärr okänt för mig. Bytet av denna illustration är en viktig detalj, då det markerar tydligt att Monopol-versioner med denna nya omslagsbild alltså lämpligen inte bör vara äldre än 1945 – oavsett utgivare.

Men … under första kvartalet 1945 byter verksamheten namn till endast AB ALGA. Det föranledde ytterligare en ny version (3B) med det nya namnet – och denna bör ha kommit ut innan 1947, då oms:en nämligen tas bort detta år. Jag gissar på att AB ALGA inte hunnit få ut version 3B under 1945, utan fått vänta till nytryckningen som kan ha skett under 1946.

 

Monopol från 1947

1947 AB ALGA

Den här är den lurigaste av de tidiga versionerna. Det är aktiebolaget ALGA som står som utgivare – men lådan har återigen inget pris. Vi skulle kunna anta att detta är den mytomspunna versionen från ALGA anno 1938 – men illustrationen är den nyare med synlig vänsterhand på säljaren och stor sedelbunt. Men varför har detta spel inget pris?

Svaret kan återigen ligga i förvirringen kring oms:en. Debatten kring dess vara eller icke vara gick varm under lång tid. I november 1946 var det ännu oklart huruvida oms skulle vara kvar. Vid årsskiftet en dryg månad senare var det genomklubbat och ett faktum. Oms försvann den 1 januari 1947 – och min hypotes är att ALGA inte vågade skriva priset direkt på lådan förrän saken var avklarad och bestämd.

Omsättningsskatten infördes 1941 togs bort inför 1947. Det är ett bra verktyg för att åldersbestämma saker.

 

Monopol från 1948

1948 AB ALGA

Att den här versionen är senare än alla de övriga kan vi ana utifrån vissa detaljer. Först och främst är illustrationen av nyare art med säljarens vänsterhand och stor sedelbunt. För det andra är priset högre och står utan oms. För det tredje, även om vi inte ska lita på innehåll, är sedlarna av den nyare variant som vi hittat originalet till. Och även om vi inte exakt vet när dessa började tryckas, så kan vi dra slutsatsen från andra spel vid denna tid att det är mot slutet av 1940-talet. Jag gissar därför att detta Monopol släpptes under 1948.

Original till Monopol-sedel från sent 1940-tal. Ordet ”monopol” togs senare bort – och detta blev grunden till ALGA:s första standardsedel som även användes i andra spel.

Det finns fler Monopol-versioner med liknande låda, men jag håller här.

Så … med detta sagt. Sitter du kanske på ett exemplar av Monopol som motsäger något av det jag skriver ovan? Hör isåfall gärna av dig – det vore kul för hela samlarcommunityt om vi kunde få ordning och reda på alla utgivna Monopol under 1930- och 1940-talet i Sverige, inte minst för att värderingar och annat ska bli rätt.

Jag vill återigen tacka samlaren Hans Carlsson för bilderna och hans tankar kring Monopol.

Ha en fortsatt härlig söndag!

 


3 svar till “Vilket Monopol kom först?”

 1. ”Monopol är långsamt, har sällan ett slut, erbjuder få möjligheter att komma tillbaka – och har dessutom lyckats med konststycket att inte ens lära ut de mest grundläggande reglerna efter 85 år(!)”
  -Haha, du verkligen nailade detta.
  Man ser ofta moderna utgåvor av Monopol hemma hos folk, samlande damm på en bokhylla. Jag menar, vem kan verkligen säga att Monopol är roligt? Varför köper folk dyngan fortfarande? Helt obegripligt.

  Intressant artikel måste jag säga :)

 2. Hej!

  Ser att detta inlägg är nått år gammalt men jag försöker skriva iaf.
  Först vill jag tacka för ett bra och lärorikt inlägg.

  Det andra är mer en fråga. För ungefär 10år sedan hitta jag ett gammalt monopolspel i en secondhandbutik.
  Med hjälp av ditt inlägg ser jag att det är det första, Åhlén och Åkerlunds förlag, Det har en prislapp på baksidan 10kr.

  Lådan är i extremt bra skick och allt innehåll finns med och även det i extremt bra skick.
  Det enda jag fattas är spelbrädan/Spelplan.

  Min fråga är om du vet hur ovanliga 1936 upplagan är? Och om du vet nått om värde (utan spelbräda) eller om hur jag kan ta reda på vad värdet är.

  Än en gång tusen tack, köpte detta monopolspel för över tio år sedan, betala 10kr för det och det är inte förrän nu jag vet vad det egentligen var jag köpte.

  Tackar verkligen för svar. Du får jättegärna svara på min mailadress: maxiie@live.se

  /Max Roos

 3. Det vore intressant med en liten utredning om spelpjäsernas material och utseende.Förändringarna gjordes väl troligen i samband att nya versioner kom ut? När jag spelade Monopol på 1940-talet var pjäserna (hatt, bil, sko etc) av bly men senare användes plast som material med ny design.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *